Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Nie wiem czy temat już istnieje, ale proszę o podanie mi linka. Robię dla gościa modele w Blenderze i przesyłam mu jako .obj do Maxa. Problem w tym, że obiekty się rozpadają czy też zniekształcają i szukam sposobu by temu zaradzić. Ja sama nie posiadam Maxa i nie mogę sprawdzić jak będzie wyglądał model. Myślałam nawet, że to z powodu modyfikacji subsurf czy mirror, ale nie użyłam ich do tego modelu.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Odznacz w eksporterze Objects as OBJ Objects i zaznacz Objects as OBJ Groups; unikaj eksportowania smooth groups; jeśli w dalszym ciągu pojawiają się błędy, sprawdź poprawność topologii (chociaż najczęściej uniemożliwia ona import do Maxa w ogóle; przyczyną mogą być niepołączone, a więc "luźne" krawędzie i wierzchołki).

Napisano

dwa, trzy lata temu miałem podobny problem, pomagało import .obj'ta z blendera do innego programu i wyeksportowanie jeszcze raz do .obj'ota. Używałem wings3d ale działało też z zbrushem i mudboxem.

Możesz też używać alternatywnych formatów do przenoszenia collada czy też fbx.

Napisano
  • Autor

Dziękuje mookiemu za pomoc. Pomogło, ale niestety muszę ciągle przestawiać, bo nie zapisuje zmian w ustawieniach .obj.

Napisano

ustawienia możesz sobie zapisać jako preset i wybierać z listy ten preset. zawsze to mniej klikania