skalpel3d Napisano 5 Maj 2014 Napisano 5 Maj 2014 (edytowane) Trawniczek stworzyłem sobie aby w przyszłości zobaczyć jak to będzie wyglądało w coronie , na razie wypociny z vraya +ps Ps czy portal ma jakiś ogranicznik wielkości obrazków bo je automatycznie zmniejszyło :) dof Edytowane 5 Maj 2014 przez skalpel3d
Sok Napisano 5 Maj 2014 Napisano 5 Maj 2014 O żesz, trawnik w moim ogródku wymięka :D (aczkolwiek ostatnio go skosiłem z czego jestem dumny:D). A czy w ramach edukowania młodych adeptów 3D nie chciałbyś podzielić się informacjami o tym renderze? Jakieś światło, coś szczególnego w ustawieniach V-Raya, jak to wyglądało przed postprodukcją? Coś Ty w ogóle tam narobił że efekt jest TAAAAAAAAAKI? 100pkt dla Ciebie :)
bolitic Napisano 5 Maj 2014 Napisano 5 Maj 2014 skalpel3d wrzucil cos do galerii, nice! Widze ze nie nalezysz do tej grupy userow, ktorzy maja duzo do powiedzenia, ale nic dobrego samego nie moga stworzyc, gdyz to jest dobre! Cheers
skalpel3d Napisano 5 Maj 2014 Autor Napisano 5 Maj 2014 Sok światło to jedynie vraysun i vrayskay poniżej surowy rendere i ustawienia vraya sam trawnik to paint spod multiscattera, co do dodatków jakie wyrenderowałem sobie to oczywiście kanał alfa, refelction i 2x z-depth reszta to zabawa w photoshopie a dokładniej w filtrze camera raw correction przy pomocy pędzelka poprawek
jacekszy0 Napisano 5 Maj 2014 Napisano 5 Maj 2014 Bardzo fajne :) widać, że tych źdźbeł trawy jest od cholery ;) wersja bez dofa mi się najbardziej podoba. A przy okazji nauczyłem się, że mam w photoshopie coś co się nazywa camera raw correction ;)
klops Napisano 6 Maj 2014 Napisano 6 Maj 2014 Powiem, że odbiór jest fantastyczny. Bardzo miłe dla oka światło i kolor. Wersja z dofem byłaby lepsza, gdybyś dał detail shota na te tą wyszą trawę z lewej strony.
Sok Napisano 6 Maj 2014 Napisano 6 Maj 2014 Dzięki skalpel :) Niby nic wielkiego tam nie ma a jednak jaki jest efekt każdy widzi:) Więc gdzie haczyk?:D Materiały też jakieś szczególne nie są?
skalpel3d Napisano 6 Maj 2014 Autor Napisano 6 Maj 2014 Dzięki skalpel :) Niby nic wielkiego tam nie ma a jednak jaki jest efekt każdy widzi:) Więc gdzie haczyk?:D Materiały też jakieś szczególne nie są? bo dzisiaj wizualizacje stoją postprodukcją i wszystkim co autorowi strzeli do łba aby w niej wykorzystać :)
Biolo_idiota Napisano 6 Maj 2014 Napisano 6 Maj 2014 Bardzo ładne, dla mnie fotorealizm no to czekam na comparison vs Corona! 1
2013 Napisano 21 Maj 2014 Napisano 21 Maj 2014 No super wyszła Ci ta trawa! Mógłbyś mnie nakierować jak coś takiego zbudować? :)
skalpel3d Napisano 21 Maj 2014 Autor Napisano 21 Maj 2014 Ogólnie cały trawnik był robiony przy pomocy multiscattera i jego narzędzi. Na początek multiscatterem rozłożyłem niższe podstawowe trawki stosując maski do skali i rotacji oraz zabawa krzywymi, następna faza to multipainter i malowanie nim trawnika kolejnymi roślinkami tu kilkukrotnie zmieniałem parametry pędzla
2013 Napisano 21 Maj 2014 Napisano 21 Maj 2014 Tak dla pewności to mówimy o tym pluginie? >>> http://www.multiscatter.com/ Czyli rozumiem masz najpierw plane z displace, i na nim zbudowałeś swój zielony świat za pomocą multiscattera. No spoko, a mógłbyś podać mi jakieś źródło gdzie zapoznałbym się z technikami modelowania i texturowania takiej trawy? Tzn. do samej trawy to jest pełno tutoriali, bardziej interesują mnie te skomplikowane źdźbła, chwasty, kwiatki :) No i może jakiś konkretny tutorial dla multiscattera? Będziesz wiedział najlepiej z czego mógłbym się tego nauczyć, dziękuję! :)
skalpel3d Napisano 21 Maj 2014 Autor Napisano 21 Maj 2014 Rozczaruje cie lubię bardzo dwa softy takie jak onyx i speedtree jeśli chodzi o tworzenie zielska w nich, równocześnie dają one bardzo dobre panowanie na teksturowaniem obiektów jedynie należy potem samemu stworzyć sobie shadery pod konkretny renderer . Co do multiscattera to na stronie producenta masz bardzo dobry videotutorial omawiający każda z funkcji http://rendering.ru/ru_en/multiscatter-tutorials.html. Co do tutoriali to jestem słaba bazą bo się z nich nie potrafię uczyć zawsze zapoznaje się z softem jego helpem i eksperymentuje :)
2013 Napisano 21 Maj 2014 Napisano 21 Maj 2014 No spoko, odkładam zatem temat, do czasu aż sam będę mógł wymodelować chwastowisko :) Coś takiego znalazłem >>> http://www.3dtotal.com/index_tutorial_detailed.php?id=1533&catDisplay=1&roPos=1&page=4#.U3zOqShAc1I
skalpel3d Napisano 21 Maj 2014 Autor Napisano 21 Maj 2014 zasadniczo upraszczaj model jak to się da bo przy kilku milionach obiektów o cięższej geometrii diabli cie wezmą a komp się zadyszy przy próbie policzenia tego elementy listków kłosików itp itd warto upraszczać do jednego polygona reszta załatwiać materiałami
2013 Napisano 21 Maj 2014 Napisano 21 Maj 2014 Zapiszę sobie ten temat, i jak wrócę do tego to się zgłoszę o konsultacje :)
Rekomendowane odpowiedzi