skovron Napisano 22 Maj 2014 Share Napisano 22 Maj 2014 Witam. Wykonywana w wolnych chwilach wizja planety Mars po hipotetycznej terraformacji. Na podstawie map wysokości powierzchni Marsa ustaliłem sobie poziom mórz i zrobiłem prostą maskę powierzchni lądu. Tekstura lądu powstała na podstawie map Ziemi. Nic specjalnego ale i tak postanowiłem to upublicznić. Wykonanie: Blender (Cycles) + Photoshop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szwadron Napisano 23 Maj 2014 Share Napisano 23 Maj 2014 Fajne zrób gifa jak się obraca albo animacje 360° Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skovron Napisano 26 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2014 Fajne zrób gifa jak się obraca albo animacje 360° Trochę to trwało (przygotowanie animacji, rendering, brak wolnego czasu) ale coś tam udało się zrobić. Nie wiem dlaczego youtube ta bardzo kaszani jakość (próbowałem różnych kodeków i ustawień) ale mam nadzieję, że jakoś da się to obejrzeć :) [video=youtube_share;O7NutUltNXo] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 26 Czerwiec 2014 Share Napisano 26 Czerwiec 2014 po opisie myslalem, ze zobacze coś wiecej niz obracającą sie kulkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciacho191 Napisano 26 Czerwiec 2014 Share Napisano 26 Czerwiec 2014 potwierdzam - to tylko kulka z teksturą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azbesty Napisano 26 Czerwiec 2014 Share Napisano 26 Czerwiec 2014 ten specular na oceanie to tak serio jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skovron Napisano 26 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2014 Tematem wątku jest wizualizacja z pierwszego posta. Animacja powstała w odpowiedzi na sugestię Szwadron'a - chciał by wprawić to w ruch - i dlatego nie umieściłem tego w dziale Animacja jako nie wiadomo jakie dzieło tylko tutaj jako dodatek do statycznej wizualizacji. Tak, to tylko obracająca się kulka z teksturą (a dokładnie trzy kule z trzema teksturami - powierzchnia, chmury i atmosfera). Nie zmęczyłem się przy tym - 95% czasu poszedł na rendering. Poświęciłem za to czas na przygotowanie tekstury powierzchni i żeby nie był to kolejny projekt kończący żywot w szufladzie postanowiłem go pokazać. W dalszych planach (jeśli czas pozwoli) chcę przygotować wizualizacje już z powierzchni planety - być może to się bardziej spodoba :) Jeśli chodzi o specular to nie wiem, nie byłem nigdy w kosmosie :) ale np tutaj ( ) widać że specular jest. U mnie wyszedł za mocny ale to da się jeszcze poprawić - tylko potrzeba czasu na kolejne renderowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 26 Czerwiec 2014 Share Napisano 26 Czerwiec 2014 mysle, ze ta kula wygladałaby ciekawej w inncyh bardziej szczegolowych ujęciach - nawet jako krzywizna - ciekawy temat - pokazania marsa po terrafrmizacji ale kompletnie nie wykorzystany wizualne. https://www.google.pl/search?q=planescape+orbit&client=firefox-a&hs=4wq&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=DSKsU4DkFsmP7AbtoYDgDw&ved=0CAgQ_AUoAQ#channel=sb&q=planet+orbit+landscape&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Temporal Napisano 26 Czerwiec 2014 Share Napisano 26 Czerwiec 2014 Czepiacie sie, wyszlo dosc fajne pomimo, ze to tylko "kulka". Moze na fronta sie nienadaje, ale praca i tak pozytywna w odbiorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebazx6r Napisano 26 Czerwiec 2014 Share Napisano 26 Czerwiec 2014 Speculara zdejmij :) i spoks. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
narwik Napisano 27 Czerwiec 2014 Share Napisano 27 Czerwiec 2014 Jesteś na dobrej drodze. Kciuki w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skovron Napisano 10 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 10 Lipiec 2014 Dzięki za komentarze i sugestie. Zmniejszyłem speculara i przerenderowałem animację. Tak to wyszło na obrazie: [ATTACH=CONFIG]95828[/ATTACH] a tak w animacji: [video=youtube_share;1UgT49ldPr4] Więcej już nie będę tego poprawiał, wasze sugestie wykorzystam w kolejnych projektach. Myślałem na tymi ujęciami z orbity planety ale niestety za mała rozdzielczość/dokładność mapy powierzchni nie pozwala na użycie odpowiedniego zbliżenia a malowanie jej od nowa oznacza tak naprawdę rozpoczęcie nowego projektu (co być może uczynię w wolnej chwili). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi