Napisano 4 Lipiec 201410 l MEDICUS Budynek przychodni Medicus. Wizualizacje stworzone na potrzeby konkursu z AP Szczepaniak. Wiem, wiem wszystko szumi i generalnie brudno ale my chyba tak lubimy:) 3Dsmax V-ray PS CG: Lukasz Kolodziejek Michal Baurycza Edytowane 5 Lipiec 201410 l przez lumberjack
Napisano 7 Lipiec 201410 l Hmm.. Wizek nie oceniam, bo sam jestem w tym znaaaacznie słabszy, ale obiekt... Powiem tak: Sądząc po architekturze, jest to biurowiec i administracja jakiejś grupy medycznej, finansowa część gigantycznego zespołu klinik. Bo wprowadzenia pacjenta w ten obiekt nie mogę sobie wyobrazić. Jast w architekturze taki termin jak archetyp; oznacza to "od zawsze" kojarzony z czymś kształt. Poproś 4-latka o narysowanie kościoła - narysuje coś z wieżą, poproś o samochód - dostaniesz nadwozie trójbryłowe, poproś o domek - dach będzie dwuspadowy... (Ja wiem, nowe formy, nowoczesność, minimalizm...) A ten obiekt może być sprzedawany w KAŻDYM konkursie (po lekkim retuszu otoczenia..) na KAŻDY typ obiektu (po lekkiej zmianie opisów na rzutach, przekroje można zostawić...) :) I - być może - na tym polega SIŁA takiego podchodzenia do konkursów - mam na myśli aspekt finansowo-komercyjny. :) .. Już nadstawiam głowę na falę krytyki i tony popiołu ze strony forum, ale cóż zrobić - ja tak naprawdę myślę.
Napisano 7 Lipiec 201410 l mx2 chyba pora odrobinę zimnic podejście do archetypów one sobie a życie codzienne sobie nasze dzieci nie wszystkie już ci narysują poprawne skojarzenie pod hasełkiem szpital/przychodnia. Z córa i sam jeżdżę do Luxmedu w wawie i moje dziecko przy klasycznym budynku szpital lub przychodni pyta się a co to jest raczej właśnie się przyzwyczaiłem ze przychodnia może być w budynku biurowca. Natomiast co do przedostatniego zdania masz 100% racje można to zasadniczo sprzedać pod każdą użyteczność :) Co do wizek to są sympatyczne natomiast mimo ze mi się podobaj te z deszczem to dlaczego macie drewno na budynku suche :)
Napisano 7 Lipiec 201410 l Co do drewna - jego zółtawa barwa średnio mi podchodzi. Ale to oczywiście tylko osobiste spostrzeżenie :)
Napisano 7 Lipiec 201410 l Autor Fakt budynek mozna podstawic pod kazda funkcje, ale nie pod kazda dzialke tu akurat wpasowali wszystko bardzo ladnie;p Drewno na budynku to nie drewno, a jakies plastikowe panele (tego tez schna szybko) w odcieniach zolto-brazu ktorym dodalem troche drewnianego texturowania, bez tego za bardzo wygladalo jak siding kanadyjski;/
Napisano 7 Lipiec 201410 l Moi mili, ja rozumiem chęć do moderny w każdym calu, ale uwierzcie - naprawdę dobre projekty, robione przez naprawdę utalentowanych architektów (siebie, niestety wykluczam.... za cienki jestem :( ) zawsze odnoszą się do archetypów. I to nie jest tak, że one (te archetypy) ewoluują w króciutkim okresie czasu, np 50 czy 100 lat, ale często pozostają niezmienne nawet jak rzeczywistość jest duuuużo dalej - np. komion fabryczny to przeżytek, ale zawsze szkic kominów sygnalizuje przemysł. Co do przykładu - starałem się określić delikatnie to co mnie nurtuje - mianowicie fakt, że ten obiekt może NAPRAWDĘ mieć każdą funkcję i w każdym miejscu stać, dowolnie wybranym - na całym świecie. ... najmniej jednak kojarzy mi się ze służbą zdrowia, nic na to nie poradzę... A rendery - podoba mi się posadzka, oraz cała postprodukcja. Ładne.
Napisano 15 Lipiec 201410 l Świetna robota, można by trochę jeszcze textury pomęczyć na projektowanym budynku. Tak czy owak gratuluję warsztatu.