Modzal Napisano 23 Lipiec 2014 Napisano 23 Lipiec 2014 Witam. Mam problem na finalnym renderze widnieje w niektórych miejscach szum (załącznik) przejrzałem render element i inne kanały takie jak odbicie itp. są czyste natomiast kanał raw lightning jest mocno za szumiony no wiec patrze subd świateł małe bylo na 16 okey podkręciłem na 32 i 0 zmiany, wrzuciłem 64 i tez nic się nie zmieniło wrzuciłem w końcu 256 i również zero zmiany w zakładce GI zmieniłem z medium na high LC z 1800 na 2500 wielkość 0,1 którą wartość jeszczez można podkrecic aby pozbyć sie tego szumu?
stormwind Napisano 23 Lipiec 2014 Napisano 23 Lipiec 2014 Nie podkręcaj więcej tylko znajdź przyczynę. Sprawdź najpierw czy występuje to samo z podstawowym materiałem jeżeli dasz go jako override w zakładce global switches vraya.
Modzal Napisano 23 Lipiec 2014 Autor Napisano 23 Lipiec 2014 ze zwykłym materiałem ten problem znacząco się zwiększył nawet to 95% to by oznaczało ze problem tkwi w moim materiale, ale refleksy są okey nie było na nich sumów sub w refleksach był ustawiony na 60 jaka opcja możne być odpowiedziała za takie coś w materiale?
kozioo Napisano 24 Lipiec 2014 Napisano 24 Lipiec 2014 Może złe mapowanie/zbyt silny bump/normal? Nie miałem podobnej sytuacji, ale szukałbym w tych okolicach.
Modzal Napisano 27 Lipiec 2014 Autor Napisano 27 Lipiec 2014 obiekt nie posiada w materiale ani mapy bump ani displacment ;/
lukis8787 Napisano 27 Lipiec 2014 Napisano 27 Lipiec 2014 A czym świecisz? Może to inne światło robi szum? Może skylight portal? Albo po prostu tego światła jest za mało i przydałyby się skylight portale jeśli ich nie ma:)
Modzal Napisano 13 Sierpień 2014 Autor Napisano 13 Sierpień 2014 vray plane z opcją skylight i jakieś dodatkowe światła w postaci vray plane w mam wrażenie ze taki szum powstaje wtedy gdy obiekt odbija na sobie inny obiekt który też posiada odbicie jakiejś tam płaszczyzny
ciastuch Napisano 16 Sierpień 2014 Napisano 16 Sierpień 2014 Pokaż ustawienia materiału i świateł, którymi świecisz. Musisz podkręcić ustawienia Subdivs. Miałem to samo i testowałem na wyższych ustawieniach - problem zanikał.
Rekomendowane odpowiedzi