Napisano 23 Lipiec 201410 l Witam. Mam problem na finalnym renderze widnieje w niektórych miejscach szum (załącznik) przejrzałem render element i inne kanały takie jak odbicie itp. są czyste natomiast kanał raw lightning jest mocno za szumiony no wiec patrze subd świateł małe bylo na 16 okey podkręciłem na 32 i 0 zmiany, wrzuciłem 64 i tez nic się nie zmieniło wrzuciłem w końcu 256 i również zero zmiany w zakładce GI zmieniłem z medium na high LC z 1800 na 2500 wielkość 0,1 którą wartość jeszczez można podkrecic aby pozbyć sie tego szumu?
Napisano 23 Lipiec 201410 l Nie podkręcaj więcej tylko znajdź przyczynę. Sprawdź najpierw czy występuje to samo z podstawowym materiałem jeżeli dasz go jako override w zakładce global switches vraya.
Napisano 23 Lipiec 201410 l Autor ze zwykłym materiałem ten problem znacząco się zwiększył nawet to 95% to by oznaczało ze problem tkwi w moim materiale, ale refleksy są okey nie było na nich sumów sub w refleksach był ustawiony na 60 jaka opcja możne być odpowiedziała za takie coś w materiale?
Napisano 24 Lipiec 201410 l Może złe mapowanie/zbyt silny bump/normal? Nie miałem podobnej sytuacji, ale szukałbym w tych okolicach.
Napisano 27 Lipiec 201410 l A czym świecisz? Może to inne światło robi szum? Może skylight portal? Albo po prostu tego światła jest za mało i przydałyby się skylight portale jeśli ich nie ma:)
Napisano 13 Sierpień 201410 l Autor vray plane z opcją skylight i jakieś dodatkowe światła w postaci vray plane w mam wrażenie ze taki szum powstaje wtedy gdy obiekt odbija na sobie inny obiekt który też posiada odbicie jakiejś tam płaszczyzny
Napisano 16 Sierpień 201410 l Pokaż ustawienia materiału i świateł, którymi świecisz. Musisz podkręcić ustawienia Subdivs. Miałem to samo i testowałem na wyższych ustawieniach - problem zanikał.