Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej wszystkim,

Pierwszy raz jestem na tym forum więc jak coś nie teges to się nie złościć że nie tu post czy coś :) dziękuję.

Słuchajcie mam duży problem, mianowicie na tutorialu ucze się blendera i juz jestem przy końcu a tu ciach brak jednej opcji i stoję w miejscu, oto screen (duże okno to moje działanie a male to filmik tutka) pod Global gość ma opcję mirror editing ja juz nie ... Pomóżcie proszę.

https://imagizer.imageshack.us/v2/1204x675q90/633/905963.jpg

• Odpowiedzi 17
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

kiedyś zapewne do tego dojdzie, ale obecnie muszę wykonać animację w blenderze w odpowiedzi na animatik który zrobiłam: https://www.behance.net/gallery/17641513/bug-animatic jest to rodzaj zadania uczelnianego, jednak mały problem potrafi załamać tym bardziej jeżeli ktoś nie ogarnia jeszcze programu a mam na to miesiąc ah:) będę wdzięczna za podpowiedź.

Napisano

Przesiadz sie z projektem na wczesniejsza wersje - jesli realizujesz starszy tutek na najnowszej wersji i uzywasz tylko narzedzi w nim opisanych, to nie bedziesz miala zadnych problemow z kompatybilnoscia wsteczna.

Np. wersja 2.63 (ktora mam na laptopie) dysponuje narzedziem, ktorego potrzebujesz - tu masz odnosnik.

Powodzenia.

Napisano

Z wysuwanego menu po lewej stronie (T) wybierz zakładkę Options, następnie X-Axis Mirror. O to chodziło?

Napisano
  • Autor

dzosz- tą opcję posiadam i też musiałam jej użyć. Dream Lovekit ja mam wersję 2.68 i serio to może być przyczyną? kurde w życiu bym sie nie spodziewała... raczej opcje dodają niż odejmują...

Napisano

Nie wiem co ta opcja dokładnie robiła, ale jest jeszcze w dolnym menu Armature, Mirror, X/Y/Z/Interactive Mirror. Spróbuj poszukać nowszych tutoriali na ten temat, na pewno będzie to jakoś sprytnie rozwiązane.

Napisano

nie pracuje w blenderze, ale z tego co widze to ta opcja u ciebie jest wyzej, "X Axis Mirror", po prostu inaczej sie nazywa i jest gdzie indziej, na tutku znowu koles nie ma tej opcji

Napisano
  • Autor

no dobra może bedzie wstyd.... ale co mam zrobić z tego linka od kolegi wyżej. coś pobrać wkleić zainstalować???

Napisano

To link do buga, niby od którejś tam wersji Brecht naprawił. Nowsza wersja pewnie likwiduje problem. Pokazuj progress tego dzieła ;]

@reynevan, ty trolu

@edit, aż zobaczyłem co to za tutorial bo jakoś nie kojarze no i proszę David Ward, trzeba mieć dużżżo cierpliwości do gościa. Mam nadzieję że cie nie zrazi do blendera.

Napisano
  • Autor

czyli jedyne co mi zostaje to nowsza wersja? eh toż to zabawa..;P . dłuuugie tutki ma ale i fajne bo jak bedę robic swojego robaczka to przydadzą się, tym bardziej że dopiero zaczęłam działać w owym programie:)

Napisano

Tak jak mówiłem, przesiądź sie na maxa. Trial 30 dniowy, animacje robisz niekomercyjnie. Bedzie w sam raz.

Napisano

Jeśli dobrze rozumiem, chcesz mieć po obu stronach to samo lustrzane odbicie?

Musisz włączyć X-mirror, i tak jakby lekko ruszyć kością (G). Tak jakby ruszyć w miejscu. Druga strona przeskoczy.

Kości muszą być odpowiednio ponazywane, ze screenu nie widać czy jest dobrze, sprawdź czy każda kość ze swoim odbiciem jest dobrze ponazywana, powinna być jedna z tych opcji:

Nazwa.R - Nazwa.L

Nazwa.R.001 - Nazwa.L.001

Nazwa.001.R - Nazwa.001.L

Nazwa_R - Nazwa_L

Nie zadziała, jak będziesz miała np. Nazwa.R.001 - Nazwa.L.002, albo Nazwa.L - Nazwa.L.001, ale są narzędzia do zmiany nazw pod W > Auto Name albo Flip Names (dla wybranych kości).

Np. jak skopiujesz kość o nazwie Kostka.L, i potem (z wciąż wybraną tą kością) wciśniesz W > Flip names, nazwa zmieni się z Kostka.L.001 (standardowa nazwa po kopiowaniu, z numerkiem) na Kostka.R i będzie dobrze.

Mirror editing włącza chyba żeby kości drugiej strony się odświeżały automatycznie, ale jeśli włączysz X-mirror, będzie się odświeżało, widocznie w jakiejś wersji to rozdzielili i potem znów wrócili.

Edytowane przez Ania

Napisano
  • Autor

Reynevan raz już o maxie wspomniałeś ale daruj sobie drążenie tego bo ja mam problem z blenderem i nie będę nagle zmieniać go na maxa.... Aniu dzięki sprawdzę to jutro koniecznie!

Napisano
  • Autor

Dziękuję serdecznie za pomoc! nowy dzień spokojne podejście i KAWA oraz nieoceniona pomoc z waszej strony i się udało! puuf! i się zrotowało :) dziękować a w razie dalszych problemów nie omieszkam zadać tu pytania znowu:) chyba że trzeba tworzyć nowy jakiś wątek żeby bylo widać że się pytanie ma...hm nie wiem dokładnie jak działa to forum :) ale tak czy siak dziękuję :)