Napisano 5 Wrzesień 201410 l Witam. Mam pewne fajne ustawienia dla VRay'a 3.0 od użytkownika z tego forum jednak jest z tym pewien problem. Wszystko jest Ok gdy świecę scenę za pomocą HDRK'i i VRay Sun'a. Problem pojawia się gdy chcę dodać jakieś inne światło np. VRay Light (Plane). Wtedy po kliknięciu Render i chwilowym mieleniu wywala mi całego Maxa. Tutaj są te ustawienia: http://i.imgur.com/B81N5B4.jpg Czy może ktos z was ma pomysł jak to naprawić ? Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam.
Napisano 6 Wrzesień 201410 l A co ci pisze zanim wywali maxa w okienku vray messages? Próbowałeś scenę wciągnąć do nowej ?
Napisano 6 Wrzesień 201410 l Opcja "use Embree" obsługuje teoretycznie xeony, pracujesz na nich ? odrobinę wprowadzasz w błąd opcja ta wykorzystuje zasadniczo wszystkie procesory które obsługują instrukcje SSE4.2 nie ma znaczenia czy to Intel czy AMD:) reszta może się dziwnie zachowywać przy tej funkcji :) The Embree library requires a compatible processor with support for SSE4.2; attempting to use it on a processor that does not support SSE4.2 may result in undefined behavior.
Napisano 6 Wrzesień 201410 l Autor Dokładnie, wszystkiemu winien był ten Embree. Mam AMD Phenoma 1055T. Dzięki :) Ale pojawił mi się kolejny problem ze świeceniem. Tworzę światło, daję aby oświetlało ono tylko obiekt A (include). I faktycznie, świeci ono tylko na obiekt A, ale refleksy z obiektu A oświetlają już obiekt B. Czy da się zrobić tak aby światło świeciło tylko na obiekt A i nic więcej nie padało na obiekt B (aby obiekt B był w 100% nieoświetlony absolutnie niczym). Pozdrawiam.
Napisano 6 Wrzesień 201410 l Może w opcjach tego oświetlonego obiektu (V-ray properties), odznacz Visible in reflections.
Napisano 6 Wrzesień 201410 l Autor Niestety nie działa to tak jak bym tego chciał. Chciałbym aby światło A świeciło na obiekt A - cała reszta w 100% czarna. Tzn. abym mógł sobie wybrać jakie światło na co świeci i aby sobie one nie wchodziły sobie w drogę żadnymi odbiciami/refleksami/cieniami ani niczym innym.
Napisano 10 Wrzesień 201410 l Z tego co kojarzę w Vra'y pod Max'a jest możliwość wykluczenia poszczególnych obiektów z odbić/refrakcji (brakuje mi tego w maya eh) http://help.chaosgroup.com/vray/help/300R1/global_settings.htm Object properties / "Reflection Exclude" & "Refraction Exclude"