Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam pewne fajne ustawienia dla VRay'a 3.0 od użytkownika z tego forum jednak jest z tym pewien problem. Wszystko jest Ok gdy świecę scenę za pomocą HDRK'i i VRay Sun'a.

Problem pojawia się gdy chcę dodać jakieś inne światło np. VRay Light (Plane). Wtedy po kliknięciu Render i chwilowym mieleniu wywala mi całego Maxa.

Tutaj są te ustawienia: http://i.imgur.com/B81N5B4.jpg

Czy może ktos z was ma pomysł jak to naprawić ?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano
Opcja "use Embree" obsługuje teoretycznie xeony, pracujesz na nich ?
odrobinę wprowadzasz w błąd opcja ta wykorzystuje zasadniczo wszystkie procesory które obsługują instrukcje SSE4.2 nie ma znaczenia czy to Intel czy AMD:) reszta może się dziwnie zachowywać przy tej funkcji :)

The Embree library requires a compatible processor with support for SSE4.2; attempting to use it on a processor that does not support SSE4.2 may result in undefined behavior.

Napisano

Dokładnie, wszystkiemu winien był ten Embree. Mam AMD Phenoma 1055T. Dzięki :)

Ale pojawił mi się kolejny problem ze świeceniem. Tworzę światło, daję aby oświetlało ono tylko obiekt A (include). I faktycznie, świeci ono tylko na obiekt A, ale refleksy z obiektu A oświetlają już obiekt B. Czy da się zrobić tak aby światło świeciło tylko na obiekt A i nic więcej nie padało na obiekt B (aby obiekt B był w 100% nieoświetlony absolutnie niczym).

Pozdrawiam.

Napisano

Niestety nie działa to tak jak bym tego chciał.

Chciałbym aby światło A świeciło na obiekt A - cała reszta w 100% czarna.

Tzn. abym mógł sobie wybrać jakie światło na co świeci i aby sobie one nie wchodziły sobie w drogę żadnymi odbiciami/refleksami/cieniami ani niczym innym.