Napisano 21 Listopad 201410 l Hej! Dłubię sobie w 3ds maxie pewien model. Mam wersję high-poly, jak i low-poly. Zrobiłem już mapy Diffuse i Specular, zostały mi do wypalenia normalki i Ambient Occlusion. Podczas wypalania normalek (lepiej już modeli względem siebie nie nałożę, serio), w paru miejscach wypaliło z błędem. Nie są to jakieś duże obszary, ale miejscami są widoczne. Czy macie jakiś sprawdzony sposób na poprawianie drobnych błędów w normalkach używając 3dsa bądź też photoshopa? Nie chcę już ruszać modelu (próba poprawienia samych UV'ek skończyła się ich skasowaniem i robieniem od nowa : Pozdrawiam! EDIT: Dodam jeszcze, że podczas robienia UV'ek, niektóre symetryczne elementy nakładałem zmirrorowane na siebie, w celu zaoszczędzenia miejsca na bitmapie. Ale gdyby to było przyczyną, to chyba błędy byłyby wszędzie, nie?
Napisano 21 Listopad 201410 l Może najpierw ustal czemu pojawiają się te błędy. Ja bym raczej ręcznie nie poprawiał normalek, czasami wypalam kilka z różnymi ustawieniam ale generalnie to nie najlepszy pomysł bo zmienisz coś w modelu i będziesz musiał powtarzać wszystkie zmiany. Symetryczne elementy musisz przesunąć o jedną jednostkę UV.
Napisano 22 Listopad 201410 l Autor Ok, dzięki! Jak na razie po wyczytaniu w internetach paru tekstów ustaliłem, że błędy powstają przez niedokładnego Cage'a. Jestem na etapie poprawiania go, w edit poly. Trochę żmudne, ale wydaje się działać ;) Co do tych symetrycznych elementów, to chodzi o tak jakby wyrzucenie ich z obszaru bitmapy? Możesz powiedzieć (albo podlinkować) dlaczego tak się robi?
Napisano 22 Listopad 201410 l Nie znam jakiegoś super technicznego wyjaśnienia ale jeśli 'wyspy' są nałożone na siebie zazwyczaj pojawiają się artefakty.