satach Napisano 11 Grudzień 2014 Napisano 11 Grudzień 2014 (edytowane) Witam. Mam problem. Chcę stworzyć matowy materiał, jednak nie wygląda on tak jak powinien, a raczej wygląda tak jak powinien, ale rozpraszanie nie bierze pod uwagę grup wygładzania. Mam obiekt na który nałożony jest modyfikator turbosmooth iteracja 2. Wolałbym nie zwiekszać iteracji... Na obiekt nałożony materiał vray reflect około 80 % refl glossiness 0,7 fresnel reflections zaznaczone. By uzyskać ładny mat bez noisa zwiększam subdiv do 512. Im większe subdiv tym bardziej stają się widoczne krawędzie jak na załączonym obrazku. Jak temu zapobiec ? Edytowane 11 Grudzień 2014 przez satach
stormwind Napisano 11 Grudzień 2014 Napisano 11 Grudzień 2014 Czy to na pewno wina materiału? nie odznaczyłeś przypadkiem Smooth Result w Turbosmooth? jeżeli nie to Sprawdź czy to samo dzieje się z meshsmooth lub na jakimś nowym obiekcie z prymitywów.
Traitor Napisano 11 Grudzień 2014 Napisano 11 Grudzień 2014 Byc moze masz rozlaczone vertexy na modelu
satach Napisano 11 Grudzień 2014 Autor Napisano 11 Grudzień 2014 no właśnie niestety nie. To nie wina obiektu. Już to sprawdzałem. Nie dodałem od razu rezultatu, ale teraz dodam dla porównania. Ten sam materiał dla porównania na prymitywnej kuli. Jedyne co mi pomogło to załączenie "use interpolation" w ramce refrakcji i ustawienie min -4 max -3 rate, ale chyba powinno być ok bez tego ? No i rezultat też nie do końca taki jakbym chciał..
kozioo Napisano 11 Grudzień 2014 Napisano 11 Grudzień 2014 konsola Vraya nie wyrzuca żadnych błędów? Pokaż zrzut ekranu z ustawieniami materiału.
satach Napisano 11 Grudzień 2014 Autor Napisano 11 Grudzień 2014 nie, żadnych błędów. załączam screena.
satach Napisano 11 Grudzień 2014 Autor Napisano 11 Grudzień 2014 no cóż. Maxik jak to ma zwykle w manierach płata figielki raz na jakiś czas. W nowym projekcie wszystko ok, zaimportowałem obiekt i póki co wygląda dobrze :|
Rekomendowane odpowiedzi