Napisano 30 Grudzień 201410 l Gdyby przerzut z MODO do ZBrush i z powrotem nie nie tracił cennych informacji (cięcia na modelu i materiały) to sprawa była by załatwiona(transpose). Więc zastanawiam się jak szybko upozować postać w MODO. Czy obejdę się bez budowania ręcznie całego szkieletu? W XSI załatwiałem to błyskawicznie za pomocą bipedguide'a, szybki skin i gotowe. W MODO nie załatwię tego tak szybko bo nie mam ACS kit'a Macie jakieś pomysły?
Napisano 30 Grudzień 201410 l A może tak. Zrób sobie low poly cage dookoła postaci - plus minus. Zrob do tego szkielet plus ew. maly rig - co tam potrzebne. Nastepnie na modelu, ktory wrzucasz do modo z zetki narzuc deformer wrap i jako cage wybierz zrigowany wczesniej lowpoly. I pozuj sobie to lowpoly a obiekt przerzucony podąży (pewnie jakieś korekty miejscowe się mogą przydać). Edytowane 30 Grudzień 201410 l przez uzumakishadow
Napisano 31 Grudzień 201410 l Autor Ha. Była by to gra świeczki warta, bo chodziło mi o szybkie pozowanie modeli low-poly z MODO za pomoca transpose z ZBrush. Potem wystarczyło by taki model wrzucić do silnika i voila. Jednak z ZBrush nie przerzuca mi spowrotem smooth grupy więc musiał bym je ustalać na nowo, a że model ma sporo tych cięć to za duża strata czasu. Dobrze jednak wiedzieć że taki patent jak proponujesz z pozowaniem hi-poly jest do wykonania w MODO! Można systematycznie wypluwać progress z modelowania w ustalonych już pozach bez konieczności układaniach ich za każdym razem. Używałem takiego patentu już wcześniej na XSI. Tutaj jednak muszę szybciutko nauczyć się budowania szkieletów w MODO lub kupić ACS kita. btw. korzystasz z ACS kita ?
Napisano 31 Grudzień 201410 l Nie jest to idealne narzędzie, ale możesz też używać flex tool w Modo, ewentualnie stworzyć na jego bazie swoje własne narzędzie do rotacji (zmienić action center etc., jeśli potrzebujesz). Takie rozwiązanie (zmodyfikowany flextool) proponował do pozowania Andy Brown w tutorialu Cartoon Kid. W razie co to moge sprawdzić jak dokładnie powinno wyglądać to narzędzie jak będę przy kompie.
Napisano 2 Styczeń 201510 l Kombinowalbym podobnie jak Uzumaki. Z racji tego , ze to tylko do pozowania, nie robilbym riga ze wszystkimi kontrolkami itd - raczej szybkie kosci i pose tool. Jesli odkopie lepszy filmik to wrzuce, na razie mam ten: