sabaru Napisano 13 Styczeń 2015 Napisano 13 Styczeń 2015 Mam z jednej i drugiej strony modelu zaznaczony kawałek edge. Czy da się zaznaczyć tylko ten kawałek edge zaznaczony na czarno? Program w jakim robię model to 3ds max 9.
sabaru Napisano 15 Styczeń 2015 Autor Napisano 15 Styczeń 2015 Ale ty chyba mówisz o pojedynczym zaznaczaniu każdego edge, a ja chciałby konkretny kawałek zaznaczyć za jednym zamachem.
Falcrum Napisano 15 Styczeń 2015 Napisano 15 Styczeń 2015 Myślę, że najłatwiej będzie jak przejdziesz do trybu edycji border, zaznaczysz dowolną krawędź zewnętrzną, a następnie usuniesz niepotrzebne krawędzie przez użycie metody selekcji lasso ( bądź też każdy inny tryb ).
Sok Napisano 15 Styczeń 2015 Napisano 15 Styczeń 2015 Takie odznaczanie bordera/loopa przy większym obiekcie mogłoby być mało wygodne. Chyba łatwiej zmienić opcje zaznaczania window/crossing (aby zaznaczały sie tylko obiekty które w całości znajdują sie w obszarze zaznaczenia - deafoltowo jest odwrotnie) i użyć lassa lub któregokolwiek innego sposobu zaznaczania
2013 Napisano 16 Styczeń 2015 Napisano 16 Styczeń 2015 Masz starego maxa więc i stare narzędzia. W nowych maxach jest "step loop" zaznaczasz pierwszy i ostatni edge, następnie klikasz step loop, który wypełnia lukę. Jest też możliwość przenoszenia selekcji z polygonów na edge, zaznaczasz polygony i robisz kombinację np. crtl + LMB klikając pod "modifier stack" w EDGE, jest kilka kombinacji, z crtl/shift i z alt chyba także. W zależności od kombinacji będzie Ci zaznaczało zewnętrzne, wewnętrzne lub wszystkie EDGE.
Sok Napisano 16 Styczeń 2015 Napisano 16 Styczeń 2015 Masz starego maxa więc i stare narzędzia. W nowych maxach jest "step loop" zaznaczasz pierwszy i ostatni edge, następnie klikasz step loop, który wypełnia lukę. ot kolejne przydatne narzędzie poznane :)
diabelt Napisano 18 Styczeń 2015 Napisano 18 Styczeń 2015 Step loop zadziała na takiej topo? Nie wydaje mi się.
Rekomendowane odpowiedzi