Napisano 13 Styczeń 201510 l Witam wszystkich forumowiczów, posiadam siatkę trójkątów (mesh) wygenerowaną na podstawie skaningu laserowego (miejscami bardzo gęsta, miejscami rzadsza). Muszę ją przerobić na model 3d (siatka kwadratów?). Poniżej zamieszczam dwa zrzuty ekranu z tego co posiadam (figurka) i tego co potrzebuję (opona). Będę wdzięczny za każdą pomoc (naprowadzenie na program oraz narzędzie, którym mogę to wykonać). Posiadam też oryginalną chmurę punktów więc jeżeli jest możliwość wygenerowania modelu bezpośrednio z takiej chmury, również prosiłbym o informację w jakim oprogramowaniu. Pozdrawiam
Napisano 13 Styczeń 201510 l ale czy to naprawdę takie trudne ? no ale szukałeś tutaj ? https://www.youtube.com/results?search_query=convert+mesh+triangles+to+quad
Napisano 13 Styczeń 201510 l Autor Problem polega na tym, że moja siatka trójkątów jest bardzo nieregularna i dwa trójkąty nie tworzą kwadratu. Próbowałem różnych tutoriali i programów, ale zawsze powstaje bardzo nieregularna siatka czworoboków. W 3D jestem naprawdę początkujący więc proszę o wyrozumiałość i jakieś bardziej sprecyzowane porady.
Napisano 13 Styczeń 201510 l Możesz spróbować blenderowego Remesha albo autoretopo z 3DCoat. Darmowy MeshLab ma narzędzia/algorytmy do odtwarzania geometrii ze skanów, ale jest to mało intuicyjne i musiałbyś posiedzieć trochę żeby wybrać odpowiedni algorytm i jego parametry.
Napisano 13 Styczeń 201510 l Taką nieregularną bryłe autoretopo da radę, oprócz 3dcoat jest jeszcze zbrushowy zremesher. Potem ewentualnie drobe poprawki ręcznie.