Napisano 28 Wrzesień 200420 l Witam wszystkich jest to moj pierwszy post i poczatek pracy z Maxem (3 dni) no i postanowilem zrobic scene swojego pokoju zeby nauczyc sie podstawowych rzeczy. Pierwszy obiekt :) Tylko prosze sie nie smiac za glosno :). Ucze sie korzystajac z ksiazki "Po prostu 3ds max5".
Napisano 28 Wrzesień 200420 l Ksiazke niezbyt dobra sobie do nauki wybrales :/, no ale zobaczymy co z tego wyjdzie...
Napisano 28 Wrzesień 200420 l Jak narazie tragicznie nie jest, ale pokaz cos wiecej. Ta ksiazka zbytnio dobra nie jest, ale cos dzieki niej mozna sie nauczyc. Polecam inne ksiazki o maxie :P, albo korzystaj z tutkow na max3d.pl - troche tego jest i dzieki nim poznasz podstawy maxa itp. Pozdro
Napisano 28 Wrzesień 200420 l Autor A jaka ksiazke byscie polecili? Nastepny mebelek w kolejnosci, jutro bedzie trudniejszy bo z szybka ;) :D
Napisano 28 Wrzesień 200420 l ja pamietam ze pierwsza (i ostatnia :P) xiazka moja bylo vademecum profesjonalisty cos tam 3ds max heliona. ogolnie wiele na poczatku nie rozumialem, ale przynajmniej interfejs znosnie objasnili :) przyznaje, ze bardzo wiele nauczylem sie podgladajac prace innych wlasnie na tym forum, no i takie tam. strzasznie ciemne i male te obrazki. moze zmien tlo na biale albocos. na pierwszym tez jakos nieekonomicznie to zrobiles - mebelek malutki a wokol cala masa czarnego. powodzenia.
Napisano 29 Wrzesień 200420 l Autor Dzisiaj bylo troszke trudniej, nauczylem sie 2 nowych rzeczy. Wycinanie jednego obiektu z drugiego i stworzylem material szkla na podstawie tutoriala ze strony.
Napisano 29 Wrzesień 200420 l powiedzmy ze zrobiles przezroczysty material ;) do szkla to mu troche jeszcze brakuje ... ale idziesz w dobra strone ... tez kiedys zaczynalem od mebelkow ... pozniej polaczylem je "IK bones'ami" zeby wszystko moglo sie otwierac do animacji ... a pozniej przestalem produkowac mebelki jak przy renderze moj procesor nie radzil sobie z oswietleniem :D (celeron A133 i 8 ramu :D) do rzeczy ... mnustwo mnustwo prostych katow ... ktore pozniej nie beda ci sie podobaly przy finalnym renderze (zapewniam) ale mimo to ... prosta scena zapowiada sie obiecujaco ... o ile sie nie zniechecisz ... to pzyjdzie czas ze ludzie na forum beda cie pytali ... wow !! a jak zrobiles to czy tamto ! pozdrawiam ... i zachecam do pracy ...
Napisano 29 Wrzesień 200420 l tez mi sie podoba chociaz moglbys kupic (sic!) jakis renderer i szkolic sie (za nasza pomoca) juz na nim, szklo bylo lepsze itd
Napisano 30 Wrzesień 200420 l jak na poczatek jest niezle, ale zakladam ze pracke robisz dla poznania interface'u do do ksiazki to ja kupilem kiedys jedna i zaluje wydanych 50PLN (Helion "Biblia 3dsmax"), korzystaj z tutoriali które sa w internecie (szczególnie jesli znasz angielski), nauczysz sie wiecej, szybciej i za darmo :) co do renderer'a to na poczatek sugerowal bym scanline, dobry na poczatek bo szybki i latwy, jesli nauczysz sie kombinowac ze swiatlem w scanline to pozniej bedzie Ci latwiej w Vray'u czy Brazil'u zipper "celeron A133", chyba chodzilo Ci o Pentium 133 ;)
Napisano 30 Wrzesień 200420 l Autor co do renderer'a to na poczatek sugerowal bym scanline, dobry na poczatek bo szybki i latwy, jesli nauczysz sie kombinowac ze swiatlem w scanline to pozniej bedzie Ci latwiej w Vray'u czy Brazil'u Czy mogbys bardziej przyblizyc mi temat... jak zmienic dotychczasowy tryb (jaki kolwiek on jest), jakis link lub co kolwiek pomocne, bo kompletnie nie wiem oco chodzi :)
Napisano 30 Wrzesień 200420 l Autor Dzisaj bylo naprawde ciezko :). Pracowalem wytrwale chyba z 3h :) ale oplacilo sie :D Efekt ponizej...
Napisano 30 Wrzesień 200420 l Autor Nie musisz przepraszac :) Efekt jest... tylko innym bardziej widoczny innym mniej ;) :P
Napisano 30 Wrzesień 200420 l normalnie renderujesz scanline'm, po zainstalowaniu innego renderera typu: brazil, vray, final , mental (ten wystepuje za darmo z maxem6), zmieniasz go w opcjach renderingu (chyba f10) i na dole masz assign renderer, wtedy juz tylko materialy , swiatlo i lecisz, ja polecalbym nauke od razu na jakims rendrererze, ale co zrobisz zelzy od ciebie, mebelki jak na start swietne, ja zaczynalem w minibitwie od boxow (ach ta minibitwa)
Napisano 30 Wrzesień 200420 l nikogo tutaj nie obrazajac ale ten twoj "efekt" to mozna zrobic w kilkanascie minut:):) ale wyglada dobrze:D:D tylko te 3h troche za dlugoooo....
Napisano 30 Wrzesień 200420 l hmm a mozesz bardziej okreslic efekt boxow, extrudowanych splinow i zapewne klamek ze splinow renderowalnych ? ;) jesli sie myle to sory ;) nic w tym obrazliwego ... ;)
Napisano 30 Wrzesień 200420 l Autor hmm a mozesz bardziej okreslic efekt boxow, extrudowanych splinow i zapewne klamek ze splinow renderowalnych ? ;) jesli sie myle to sory ;) nic w tym obrazliwego ... ;) Mozna jasniej bo nic mi nie mowi ta fachowa terminologia :)
Napisano 1 Październik 200420 l Hmm jaśniej? Poukładane boxy z texturą nie robią dobrego wrażenia ;) Pozdro
Napisano 1 Październik 200420 l Autor Dzisiaj postanowilem zrobic cos innego niz mebelek i dzieki porada Skilo'a powstala taka lampeczka :) Mam zamiar ja jeszcze zmienic ale to moze jutro...
Napisano 1 Październik 200420 l do fotorealizmu to temu daleko, niestety maxa nie uczy sie za pstryknieciem palcami i bedziesz musial jeszcze duzo trenowac, na razie lepiej wychodza ci mebelki. Zeby osiagnac bardziej realistyczne modele musisz je robic bardziej szczegolowo.
Napisano 14 Listopad 200420 l Autor Oto efekt koncowy. Praca niestety nie skonczona bo brakuje swiatla i kilku materialow, ale chyba znudzila mnie ta scena :). Teraz wiem ze na poczatek trzeba bylo sie zajac jednym modelem a nie odrazu cala scena. Dziekuje dla 2 panow: Malefatal, Skilo za dobre rady i odpowiedz na bardzo duza ilosc pytan :). Teraz pewnie zaczne modelowac jakis samochod ;)
Napisano 14 Listopad 200420 l szaro i pusto.. ale jak na poczatkujacego to niezle ;) zycze udanych projektow