Napisano 27 Maj 20159 l hej czy znacie jakies dobre gry wspolpracujace z ww goglami ? zdecydowana wiekszosc tego co jest na play to smieci albo demka niegralne...czy ktos moze mi powiedziec dlaczego pomimo niesamowitej dostepnosci tej technologii dzieki smartfonom z wyzszej polki , firmy takie jak gameloft wydaja sie calkowicie tego nie zauwazac ?
Napisano 27 Maj 20159 l bo na mobilach zeby byl zysk trzeba pompować max hajsu, a nie ma takiego rynku, by złowić 'wieloryby'. A akurat gameloft jest od kopiowania, a nie od wytyczania ścieżek ;P VR wystartuje gdzie indziej, gdzies gdzie komuś sie ogon pali i musi szukać nowych żródeł dochodu. Mobilki są w miare stabilnym rynkiem i ta branża nie musi szukać innowacji, szczególnie ze właśnie dostajemy w prezencie telewizory z wbudowanymi androidami. Kompletnie pomijam fakt, że 'technologia' absolutnie niczego nie wnosi wartościowego. Mattel ją wykorzystuje łącząc figurki z appką - ale to jak wspomniałem branża, która szuka nowego źródła przychodów. A nie wiem czy bawiłeś się czujnikami w budzetowych sprzętach - niestety czasami tylko mrugają i predzej dostaniesz pozew od epileptyka niż zarobisz na tym.
Napisano 27 Maj 20159 l Autor hm ale wlasnie na mobilkach to ma sens - masz lepszego fona i juz mozesz sie w to bawic , podczas gdy oculus to koszt okolo 2k o ile pamietam...skoro firmy jak gameloft maja juz praktycznie gotowe gry , nawet obslugujace juz zyroskop - to jedynie wystarczy dodac tryb wyswietlania pod gogle i ew sterowanie z BT - nie jestem gamedevem ale mysle ze to proste rzeczy...
Napisano 27 Maj 20159 l nie jestem poliglotą ale wydaje mi się, że wystarczy poprzestawiać nieco literki, by Twój post był po węgiersku.
Napisano 28 Maj 20159 l Autor olaf - prosze - czego nie rozumiesz ?? irony mode off -- gry juz sa , wystarczy do nich dodac tryb wyswietlania i sterowanie ... tyle roboty?
Napisano 28 Maj 20159 l Bynajmniej. Gry VR powinny od zera być zaprojektowane pod VR a zwykłe wyświetlanie może być co najwyżej dodatkiem, nigdy na odwrót. Chyba że na prawdę developer nie liczy się z tym że ludzie będą rzygali jak koty od VR sickness i kasowali jego grę po 5 minutach. Jeśli takie firmy jak DICE nie potrafią poprawnie przeportować grę na VR (Mirrors Edge) to myślisz że koderzy-partacze (99% rynku mobile) poradzą sobie z tym lepiej? To nie jest takie proste jak ci się wydaje.
Napisano 28 Maj 20159 l Autor Bynajmniej. Gry VR powinny od zera być zaprojektowane pod VR a zwykłe wyświetlanie może być co najwyżej dodatkiem, nigdy na odwrót. Chyba że na prawdę developer nie liczy się z tym że ludzie będą rzygali jak koty od VR sickness i kasowali jego grę po 5 minutach. Jeśli takie firmy jak DICE nie potrafią poprawnie przeportować grę na VR (Mirrors Edge) to myślisz że koderzy-partacze (99% rynku mobile) poradzą sobie z tym lepiej? To nie jest takie proste jak ci się wydaje. mozesz rozwinac ? jak narazie nikomu komu pokazywalem rozne rzeczy nie chcialo sie rzygac...co jest istotnego poza odpowiednim wyswietlaniem i sterowaniem ? pytam powaznie bo niewiem w czym tkwi haczyk...
Napisano 28 Maj 20159 l Haczyk tkwi w tym że odpowiednie wyświetlanie i sterowanie to kawał technologii który tak na prawdę jest jeszcze w fazie researchu. Gra musi też spełniać dużo dodatkowych kryteriów odnośnie samego gameplayu. To nie są rzeczy które da się opisać w jednym poście, sam zresztą nie mam tej wiedzy. Pewnie jakiś rok po premierze oculusa pojawi się trochę książek o robieniu rzeczy pod VR i wtedy to się wyklaruje.
Napisano 28 Maj 20159 l Autor Haczyk tkwi w tym że odpowiednie wyświetlanie i sterowanie to kawał technologii który tak na prawdę jest jeszcze w fazie researchu. Gra musi też spełniać dużo dodatkowych kryteriów odnośnie samego gameplayu. To nie są rzeczy które da się opisać w jednym poście, sam zresztą nie mam tej wiedzy. Pewnie jakiś rok po premierze oculusa pojawi się trochę książek o robieniu rzeczy pod VR i wtedy to się wyklaruje. ok ale co z tym co juz jest i dziala ? sa gry i demka naprawde ladnie wygladajace i dzialajace i spoko - niewiem czy widziales cokolwiek ale zapewniam cie ze taki np shadowgun vr - techdemko ze sterowaniem BT i wyswietlaniem VR wyglada naprawde rewelacyjnie i jedynym problemem jest ze to nie pelna gra - jeden level i to zrobiony przez zewnetrznego goscia na assetach z gry , house of terror vr , zombie warfare , lost dungeon , tuscany dive... to kilka przykladow ktore sa warte uwagi dla kogos ktos sobie kupi gogle , reszta jest po prostu brzydka. wszystkie te tytuly po prostu wyswietlaja obraz dzielony na dwa i obsluguja sterowanie kamera poprzez ruchy glowy oraz sterowanie chodzeniem np przez pad BT. w zadnej nie ma kosmicznych technologii - dlatego wiec moje zdziwienie ze wielcy gracze , ktorzy maja gotowe tytuly nie wypuszczaja modow albo wersji vr . niewiem czy olaf i monio bawicie sie w gry na andku ale moze takie tytuly jak dead trigger czy nova 3 lub modern warfare sa wam znane - po prostu wg mojej skromnej opinii dodanie do takiej gry opcji vr zwieksza jej miodnosc o 300% bo sterowanie na ekranie a glowa to dwa rozne swiaty...kto sprobowal ten wie...jesli opieracie swoje osady wylacznie na tym co mowi carmack to moze bedzie trudno sie dogadac bo on imho mowi o technikaliach oraz chyba o wspolpracy z pc. ja pytam jaki prosty gracz ktory sciaga , gra i widzi ze dziala...
Napisano 28 Maj 20159 l ok chyba musze dać jeszcze prostszy przykład: pierwsze spotkanie na temat VR w gamelofcie, szłoby jakoś tak: A: 'jaka jest estymowana kapitalizacja rynku VR na urządzeniach mobilnych?' B: 'Nie ma jeszcze danych' A: 'Ok wrócimy do tego za 3miesiące'
Napisano 28 Maj 20159 l Autor ok chyba musze dać jeszcze prostszy przykład: pierwsze spotkanie na temat VR w gamelofcie, szłoby jakoś tak: A: 'jaka jest estymowana kapitalizacja rynku VR na urządzeniach mobilnych?' B: 'Nie ma jeszcze danych' A: 'Ok wrócimy do tego za 3miesiące' no rozumiem ze patrzysz przez perspektywe dodatkowej roboty niejako za free , ale idac tym tokiem rozumowania - zapewne mniejszosc gra w asphalta na padzie a support jest , zapewne mniejszosc posiada tel z zyroskopem do grania w nova czy modern warfare - a support zyroskopu jest -- stad tez moglby byc support wyswietlania pod gogle...
Napisano 28 Maj 20159 l Autor cały czas bardzo mylnie zakładasz, że masz pojęcie o czym mówisz. olaf - jesli musisz wypowiedziec sie w stylu gdzie nic nie wnosisz do watku poza lechtaniem swojego ego to prosze nie pisz wcale...nie obrazaj sie i nie miej mi za zle ... wole zeby nikt nie pisal nic , niz by pisal tak jak ty. dziekuje z gory
Napisano 28 Maj 20159 l Jestem troche w temacie. Problem portowania nie jest taki prosty. Cardboard i rozwiązania tego typu bazują na tym, że wkładasz telefon lub masz urządzenie/ekran i gra/program musi obsługiwać gesty. Gesty polegające np. na tym - przykład - lista filmów, chcesz obejrzeć któryś - nie masz kliknięcia. Musisz wykonać specjalny gest, który trzeba jednak obsłużyć API. Jest kilka gier na to (nie pamietam, taki z zombie testowałem) i rewelacja. Jest to na razie nisza, ale właśnie Google pokazał, że te urządzenia przestaną*być niszowe. Wydaje mi się, że jednak ich podstawowym zastosowaniem będzie prezentacja - światy 360 - wycieczki. Jeśli ktoś będzie mógł wpisać w produkcje przygotowanie gry do tego to super. Większość gier nie da się łatwo przerobić na działanie i obsługę gestami VR. Ale np. gry przygodowe przygotowane w ten sposób mogą być hitem. Czas pokaże co z tego będzie.
Napisano 28 Maj 20159 l olaf - jesli musisz wypowiedziec sie w stylu gdzie nic nie wnosisz do watku poza lechtaniem swojego ego dwa razy próbowałem powiedzieć to bardziej dyplomatycznie w nadziei, że zrozumiesz, za trzecim razem powiedziałem wprost. Przy postach typu 'ale mysle ze to proste rzeczy... ' takie odpowiedzi jak moja ostatnia wiszą w powietrzu i spadają jak ktoś konsekwentnie ciągnie za sznurek ignorancji. EDIT: nowości z google IO Edytowane 28 Maj 20159 l przez olaf
Napisano 28 Maj 20159 l Autor Jestem troche w temacie. Problem portowania nie jest taki prosty. Cardboard i rozwiązania tego typu bazują na tym, że wkładasz telefon lub masz urządzenie/ekran i gra/program musi obsługiwać gesty. Gesty polegające np. na tym - przykład - lista filmów, chcesz obejrzeć któryś - nie masz kliknięcia. Musisz wykonać specjalny gest, który trzeba jednak obsłużyć API. Jest kilka gier na to (nie pamietam, taki z zombie testowałem) i rewelacja. Jest to na razie nisza, ale właśnie Google pokazał, że te urządzenia przestaną*być niszowe. Wydaje mi się, że jednak ich podstawowym zastosowaniem będzie prezentacja - światy 360 - wycieczki. Jeśli ktoś będzie mógł wpisać w produkcje przygotowanie gry do tego to super. Większość gier nie da się łatwo przerobić na działanie i obsługę gestami VR. Ale np. gry przygodowe przygotowane w ten sposób mogą być hitem. Czas pokaże co z tego będzie. ej nie- wlasnie nie mowie o sterowaniu gestami lub glosem - przyklady o ktorych pisalem, wykorzystuja pada bluetooth , czyli chodzisz na padzie , zamiast myszy masz glowe i calosc swietnie dziala i o tym wlasnie mowie przyszlo mi do glowy ze moze monio i olaf zrozumieli moje pytanie nieco opacznie - czyli ze chodzi mi o wyswietlanie gry w stereo3d - renderowanie grafiki z dwoch kamer - otoz nie - wiem ze to byloby faktycznie nieco trudniejsze w implementacji i obciazyloby znacznie bardzej urzadzenie - nie oto mi chodzi mam na mysli jedynie wyswietlanie dostosowane do gogli i sterowanie glowa jak ruchami myszy - czyli pad BT zastepuje wsada a zyroskop zastepuje mysz...faktycznie mysle teraz ze pelne zrozumienie moga miec jedynie ci ktorzy juz sie z ta technolgia spotkali i wiedza jak to dziala... Edytowane 28 Maj 20159 l przez pxl666
Napisano 28 Maj 20159 l ale taki pad poniekad przeczy zalozeniom VR. Chodzi o to, ze to ma dzialac bez padow, sterowanie ruchem i wzrokiem. To o czym piszesz z padem to faktycznie wykonalne tyle, ze to juz nie taki prawdziwy VR.Tak mi sie wydaje.
Napisano 29 Maj 20159 l Autor ale taki pad poniekad przeczy zalozeniom VR. Chodzi o to, ze to ma dzialac bez padow, sterowanie ruchem i wzrokiem. To o czym piszesz z padem to faktycznie wykonalne tyle, ze to juz nie taki prawdziwy VR.Tak mi sie wydaje. moim zdaniem niekoniecznie - sterowanie wieloma funkcjami jak w grach fps - strzelanie , skakanie , kucanie itd byloby dosyc trudne do zrealizowania bez pada - samymi gestami czy glosem , oraz dosyc niewygodne pokazala sie juz apka do wyswietlania dualowego ale niestety narazie nie moge zmusic jej do pracy na sgs5 i lolipopie... moze komus sie uda...