chom1k Napisano 9 Lipiec 2015 Share Napisano 9 Lipiec 2015 Witam wszystkich, Postanowiłem, że spróbuje zapoznać się bliżej z technikami tworzenia modeli do gier i zobaczyć co z tego wyniknie. Obejrzałem kilka tutoriali i uzbrojony w wiedzę teoretyczną poszukałem sobie obiektu, który będę próbował wykonać. Padło na zacne, XVII wieczne działo, które to wrzucę poniżej. Zacząłem tworzyć już bazę, następnie zrobię sculpt, a dalej klasycznie retopo i texturki. W czym to się jeszcze okaże, na razie model powstaje w blenderze. W przyszłości bardzo będę liczyć na rady osób lepiej obeznanych ode mnie tak aby wyszło to w miarę ładnie. A oto zaczątek bazy: Pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chom1k Napisano 10 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 10 Lipiec 2015 Ciąg dalszy z dzisiejszego dnia: Pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolitic Napisano 10 Lipiec 2015 Share Napisano 10 Lipiec 2015 Idzie bardzo dobrze - jestem ciekaw do ile trisow uda Ci sie to zretopoligozowac (neaologizm - Copyright bolitic 2015). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chom1k Napisano 12 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 12 Lipiec 2015 Mam nadzieję, że po zretopoligozowaniu będzie to rozsądna ilość ;) Doszły koła i reszta elementów, także baza chyba skończona. Na dniach wezmę się za sculpt, pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PIraT Napisano 13 Lipiec 2015 Share Napisano 13 Lipiec 2015 Fajnie się zapowiada! Jedyne co bardzoooo boli to wielkość tych sznurków z przodu. Są ok. 3-4 razy za małe. Czekam na rozwinięcie. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chom1k Napisano 13 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 13 Lipiec 2015 Dzięki :) Wydaje się, że łańcuszki dość dobrze trzymają skalę, no ale zawsze można zwiększyć :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hris Napisano 13 Lipiec 2015 Share Napisano 13 Lipiec 2015 Aaaaaale foto real - shadery i tekstury miażdżą! Stary, aleś ten temat ogarnął...szoj kurde. Jak zrobiłeś te nierówności na drewnie które jest podporą z tyłu armaty (takie postrzępione brzegi od różnych uderzeń czy otarć...miazga). Kurde a materiał samego działa armatniego, brąz jako żywy, jak odlany...pochwalisz się jakimś setupem materiałów? Gratuluję i po cichutku mnie zazdrość zżera :) Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chom1k Napisano 13 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 13 Lipiec 2015 No ale to tylko referencje... ;) Chciałbym żeby było jak piszesz ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hris Napisano 13 Lipiec 2015 Share Napisano 13 Lipiec 2015 No ale to tylko referencje... ;) Chciałbym żeby było jak piszesz ;) Uuu...a gdzie jest napisane że to referencja? Dałem się nabrać i teraz mi przykro...:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chom1k Napisano 13 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 13 Lipiec 2015 W pierwszym poście napisałem, że wrzucę poniżej to co chce wykonać także przykro mi ;) Jutro będzie lepiej ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PIraT Napisano 13 Lipiec 2015 Share Napisano 13 Lipiec 2015 Są w skali takiej jak na referencji, ale to nie znaczy, że w dobrej ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micaki Napisano 13 Lipiec 2015 Share Napisano 13 Lipiec 2015 Dokładnie, generalnie szkoda marnować polygonów na mały detal który gracz pewnie i tak nie zauważy, więc albo wypada detal powiększyć albo znaleźć sposób który nie odbije się na jakości lub detal usunąć. W game art'cie nie wszystko musi być perfekcyjne, szczególnie że są pewne ograniczenia techniczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zernat Napisano 13 Lipiec 2015 Share Napisano 13 Lipiec 2015 Hej, ja mam pytanko o to jak później to rozegrasz z wersją low poly. Jak już skończysz całą podstawę i skończysz ją rzeźbić to wersję LP zrobisz "manualnie" z bazy, czy też może użyjesz jakiegoś konkretnego programu który sam, automatycznie przeprowadzi retopologię ? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chom1k Napisano 13 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 13 Lipiec 2015 (edytowane) W sumie macie rację, zobaczę jak będzie wyglądać po powiększeniu, jeśli marnie to podmienię na coś innego co lepiej w oko wpadnie. Zernat: Prawdopodobnie użyję niektórych elementów z bazy, oczywiście usuwając większą część geometrii. Resztę wymodeluje ręcznie od nowa. Edit: Wrzucam trochę sculptu z ostatnich dni. Część elementów jak i powierzchni celowo uwydatniłem/zmieniłem. Edytowane 31 Lipiec 2015 przez chom1k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chom1k Napisano 6 Sierpień 2015 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2015 Dopiero sobie uświadomiłem, że nie wrzuciłem nowych materiałów. Poniżej siatka, wyszło około 26 tys trójkątów. Nie wiem czy dużo czy mało... Mam już zrobione co nieco tekstur także geometria zostanie już jak jest, pewnie mogłoby być lepiej ale to następnym razem :) Wrzucam też widok z wypaloną normalką. Po uwagach PIraTa postanowiłem usunąć łańcuszki i zastąpić je linami, mniej trójkątów, a jednak bardziej widoczne. Do następnego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi