Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Mam taką sprawę. Cała scena to interior można porównać do dużej hali a w niej dość wiele obiektów i świateł.

Probuję maxymalnie optymalizować ale jak an razie plik waży juz okolo 130mb. Build cashe zbiera sie w 30min.

Sprzet to serwerowy procesor x3 Ram 32gb.

Od 2dni po wlaczeniu renderu w vray w przedostatnim - drugim pass-ie wywala mi program.

Informacja ze program przestał działać poprawnie.

Moja ostatnia czynność po której tak sie zaczęło dziać

-podzielenie ścian na insety imitujące kafelki

-rozbicie ich na osobne elementy w jednym obiekcie

-nadanie Material by Element - do zróżnicowania textur na plytkach

-zweldowanie vertexow i edgow tak aby znowu był to jeden element w jednym obiekcie.

- render i program wywalony

Gdzieś czytalem aby usunąć plik ../../64-bit ale to raczej w przypadku bledu 'en occurent error' więc tutaj nie dalo to rozwiazania.

Jakie sa mozliwe przyczyny takiego stanu.

Z góry dzięki za odp

• Odpowiedzi 17
  • Wyświetleń 3,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ja bym spróbował usunąć obiekt który edytowałeś albo przenieść wszystko do zresetowanego dokumentu - czy przed załadowaniem renderu vray wyświetla jakieś ostrzeżenia ?

Napisano
  • Autor

Dzięki za odp, wiesz usunięcie/edytowanie obiektu/wyłączenie go/ to były pierwsze kroki ale to nic nie dało.

Ostrzeżeń także nie ma.

W tym przeniesieniem to może być dobry pomysł. Zawsze jakoś unikałem tego rozwiązania bo bywało tak że nie przechodziło w 100% głównie problemy z teksturami. Jaki polecasz sposób.

Napisano

Przepraszam, że się wetnę w dyskusję, ale osobiście do przenoszenia całości projektu do nowej sceny polecam opcję Import > Merge. Wszystko powinno elegancko działać. Naprawiałem w ten sposób różne cuda - od niewyjaśnionych błędów przy wysyłaniu jobów na renderfarmę do crashy przy każdej próbie zapisu pliku.

Co do optymalizacji sceny: proponuję zacząć używać VrayProxy. Można w ten sposób wywalić sporo geometrii poza scenę maxową, co zmniejsza jej rozmiar i ogólnie przyspiesza pracę.

Powodzenia

Napisano
  • Autor

Dziwna sprawa, naprawde

Włączam render obserwuje

-zbiera light cache

-1,2 i w 3 pass-ie (albo przy ostatecznym renderze) wywala program. Wywala na konkretnym obszarze na konkretnym obiekcie.

Zrobiłem próbe. Nadpisałem czysty materiał na wszystkie obiekty z pominięciem tych na których wywalał się render. Zapuściłem render i wszystko poszło.

Zrobiłem drugą próbe ukryłem te 'podejrzane' obiekty i wyrendereowałem - wywaliło.

Trzecia próba wyrenderowanie tylko 'podejrzanych' obiektów - powodzenie

Czawarta próba. Ukryłem inne obiekty do których wydawało mi się że mogą stanowić problem. - wywaliło

Piąta próba. Wyrenderowanie ujęć na inne części sceny - powodzenie

Co o tym myśleć?

Spróbowałem tak jak kolega powiadał z merge-ować ale i w obu przypadkach tak samo

Napisano
  • Autor

P.S

przed chwilą wyskoczył taki komunikat

map #11...... returned an invalid bump normal XYZ #QNAN

Napisano

Jakiś błąd z mapą albo geometrią - sam robiłeś te obiekty ? Może są pobrane, zaimportowane z innego programu lub innej wersji vray'a (zrób od nowa ten materiał/mapę) ps. szybko przenosić obiekty pomiędzy plikami bez strat można pluginem LlamaTools fajny, intuicyjny (copy/paste)

Napisano
  • Autor

Dzięki za odp

To tak, wszystko co w scenie jest robione od zera. Mape którą wywalił usunąłem obiekt na którym była zrobiłem na nowo - problem nie znika.

Pojawiła się za to inna obserwacja.

Wyłączyłem opcje "Probablistic Light = 8". Rendery są gorsze ale wywalanie programu zmniejszyło się - tzn dwa razy jest ok za trzecim wywali.

Gdyby wizka była statyczna to ok - przeżyje.. finalnie jednak musi to być "przejazd" kamerą. Chciałbym przed ostatecznym renderem wyeliminować ten problem aby mogło prawidłowo funkcjonować.

Jedno spostrzeżenie więcej może będą jakieś nowe podpowiedzi. Z góry dzięki

Napisano

Po opcji probabilistic light wnioskuję, że to vray 3.0+ Może masz włączony raycaster Embree a procesor go nie obsługuje? Ale w takim wypadku powinno się chyba wywalać od początku i w 100% przypadków.

Napisano
  • Autor

Dzieki za ostatnią odpowiedz przetestowałem z wyłączonym embree na różnych opcjach (tzn tak jak w ostatnim przypadku -z ukrytymi nie którymi obiektami) w każdym przypadku jest taka sama sytuacja jak przy włączonym embree.

Co tego maxa może boleć że tak wywala ;/

Napisano

to jest właśnie jeden z powodów dla których nie używam tych 2 programów max i vray. Świetne softy wręcz rewelacyjne ale czasem właśnie są takie akcje i po prostu no wole mieć gorszy soft ale nie mieć takich problemów.

próbowałeś może kontaktować się z supportem autodesku?

Napisano
  • Autor

Sorki za obsuwę wakacje/urlop ;) do tego próbowałem co nie co popróbować na innych mocniejszych kompach no ale taki sam przypadek - raz ok raz wywala.

Wiem że po omacku to kija można powiedzieć, no ale pytałem i nie wolno mi udostępnić tego. Jesteście w tej branży wiecie jak to czasem jest.

Dzięki wielkie za oferowaną pomoc ale nie da rady.

Zauważyłem że jeśli ujęcie jest z dalsza kamera 20-30 metrów od sciany

(sciana z kafelek. Kafelki nie Extrudowane ale Cięte Slicem na równe Poly) wtedy to jest ok.

Przybliżam ujęcie do 2-3metrów aby było widać kinkiety na ścianie - wzrasta pobór RAM najczęściej program wywala się w 2-3 pasie.

P.S

A takie pytanie z innej beczki.

Zaznaczam Render Output -> Save File w RenderSetup.

Po skończonym renderingu (mam w folderze zapisany plik) ale na wszelki wypadek zapisuje ikoną dyskietki to co widzę w w podglądzie

Otwieram pliki a tam dwa różne obrazy.

Ten zapisany z automatu - ok

Zapisany z ręki - za jasny

Prawdopodobnie gdzieś chodzi o gamme. Przerzuciłem do photoshopa podjaśniłem gamme o 0,5 i wtedy było tak samo.

O co może chodzić że zapisuje z dwoma innymi ustawieniami

Dzięki z góry za podpowiedzi

Napisano

Co do wywalania programu, to u mnie często tak się dzieje jak mam w materiale użytą mapę "Normal bump", ale wtedy wystarczy jak pomiędzy "normal bump" a slot "Bump map" w materiale wstawię "Vray normal map" lub po prostu zamienię "Normal bump" na "Vray normal map".

Co do zapisu różnych renederów to na pewno chodzi o gammę, sprawdź czy masz takie same ustawienia w oknie zapisu, w polu "gamma", masz tam do wyboru "automatic" i "Override".

Napisano
  • Autor

@Fililoco

dzięki za podpowiedź odnośnie gamma - trzeba było nadpisać

Jeśli chodzi o normal bump to mam zwyczajne bumpy. Na potrzebe prób powyłączałem je wszystkie ale też wywaliło.

Na razie zajmuje się dalszym tworzeniem, może z czasem będą jakieś inne pomysły jak to zniwelować.

P.S

a dałby radę ktoś coś podpowiedzieć w tym temacie

http://max3d.pl/forum/threads/99203-rendering-GPU-w-Vray?p=1250101#post1250101

Napisano
  • Autor

Witajcie odswiezam swoj temat bo pojawily sie nowe okolicznosci.

To co opisywalem w pierwszym poscie zniwelowalem tym ze przerzucilem caly model do nowego pliku pocollapse-owalem wszystkie modele - hulalo

Trzeba bylo isc dalej i dodawac nowe elemnty. Tworzylem je w osobnym pliku i eksportowalem do tego "czystego".

Prace zaplanowalem tak aby najciezejsze elementy zostawic na koniec. Projekt jest ogromny bardzo duzo polygonow,swiatel,map.

Jednymi z koncowych elementow mialy byc porecze i kute balustrady - malo powtarzalnosci poniewaz kazde pole ma inny wzor.

Zaplanowalem dwie wersje

Low poly - zwykle boxy z mapom opacity - rendering bez problemu

High poly - same porecze mialy 53mln polygonow. Przerzucilem je do Vray proxy.

Puscilem render, buduje sie light cache i albo w polowie budowania albo w pierwszym passie wywala program komunikatem 3dmax przestal dzialac.

Tak nawiasem i dla przypomnienia w poprzednich przypadkach (wowczas gdy zakladalem ten temat) wywalal komunikatem "an error has occured" teraz - 3dmax przestal dzialac. Co go moze bolec.

Dzieki za podpowiedzi.

Napisano

Skoro to "działa" w ten sposób to może jednak sprzęt (mimo pozornie "grubej" konfiguracji) nie daje rady? Sprawdzałeś w czasie renderu zużycie pamięci? Max + V-ray potrafi chyba zagospodarować wszystko czym dysponuje komputer, jeżeli mu się tego nie zabroni :-) Nawet 32 GB.

Napisano
  • Autor

dzięki za odp

to tak.. podczas renderingu nic innego nie dzieje się na maszynie. Sam render zabiera max procka i można powiedzieć max RAM (tzn w ustawieniach ograniczyłem mu na 31gb)

Powiem że obserwowałem to pod kątem sprzętu i może coś w tym być - najczęściej wywala gdy wykres dochodzi i osiąga max RAM

Co w takich przypadkach może pomóc?

Może jakiś rendering (nie wiem - dzielony?) załóżmy osobno te poręcze i osobno reszta?

Może ograniczyć gdzieś wykorzystania zasobów?

p.s

Cały czas zbieram doświadczenie, tak się złożyło że od razu zostałem rzucony na duży projekt - na razie wypełniam wszystko według założeń ale czasem mam pytania które mogą to być dla kogoś trywialnymi.. - jak on tego nie wie.

(przykładowo o pytanie renderingu dzielonego) - dlatego wybaczcie w razie czego że pytam ;)