abdul Napisano 11 Sierpień 2015 Napisano 11 Sierpień 2015 (edytowane) mam problem ze szkłem w okrągłym budynku , które wykrzacza się delikatnie mówiac - powstaja odbicia, zniekształcenia i efekt lustra. próbowałem wielu ustawień i nic nie pomaga, moze macie pomysł jak do tego podejść? w ujęciach na wprost przy zwykłych ( nie zaokrąglonych) oknach nie ma problemu Edytowane 11 Sierpień 2015 przez abdul
polka dot Napisano 11 Sierpień 2015 Napisano 11 Sierpień 2015 może nadaj na szkło modyfikator Shell, szkło w VRay musi mieć pewną grubość by działać poprawnie
rly Napisano 11 Sierpień 2015 Napisano 11 Sierpień 2015 Sprawdz jaki masz IOR w refraction dla takiego szkla ustaw 1,01
skalpel3d Napisano 12 Sierpień 2015 Napisano 12 Sierpień 2015 rly odkąd to szkło ma IOR na poziomie 1,01:) €srednione ładnie wychodzi na 1,55 :) Glass 1.51714 Glass, Albite 1.4890 Glass, Crown 1.520 Glass, Crown, Zinc 1.517 Glass, Flint, Dense 1.66 Glass, Flint, Heaviest 1.89 Glass, Flint, Heavy 1.65548 Glass, Flint, Lanthanum 1.80 Glass, Flint, Light 1.58038 Glass, Flint, Medium 1.62725 Parametr IOR koło 1 to woda w stanie gazowym: Water (gas) 1.000261 Water 100'C 1.31819 Water 20'C 1.33335 Water 35'C (Room temp) 1.33157 abdul pokaz materiał anie budynek dwa zerknij czy nie masz przypadkiem w bump danego noisa ( który może być przydatny jak ci zależny na ładnych naturalnych odbiciach oczywiście z niskim jego parametrem ). Np warto dodać mapkę falloff do reflection będziesz miał lepsza kontrole nad odbiciami. Możesz mięć złe ustawione głębie odbić tak gdybać można w nieskończoność Dlatego pokaż materiał
abdul Napisano 12 Sierpień 2015 Autor Napisano 12 Sierpień 2015 Po radach "rly" i "polka dot" lepiej, co do bumpów itp to niestety jeszcze nie jestem tak zaawansowany i nie znam się na tym aż tak ( wiem jak to działa ale nigdy przy szkle nie używałem falloff )
Pleszer Napisano 13 Sierpień 2015 Napisano 13 Sierpień 2015 Ustawnia materiału przed modyfikacją były właściwsze - podejrzewam że, dziwaczne zachowanie refrakcji wynika z "niepoprawnie" wykonanej siatki - na balustradzie widać jakieś wygięcia, trujkąty itp. pokaż siatkę modelu bez renderowania (smooth grupy pewnie też są "nieodpowiednie")
abdul Napisano 13 Sierpień 2015 Autor Napisano 13 Sierpień 2015 Model był robiony w archicadzie, więc nie ma zadnych modyfikatorów. też miałem wrażenie, że szkło jest w środku jakoś wyoblone ale na siatce nie widać tego . Ponizej najnowsze ujęcie ( z przepaleniami do poprawym)
stormwind Napisano 13 Sierpień 2015 Napisano 13 Sierpień 2015 Też obstawiam wersję pleszera o problemie z siatką. Przy eksporcie cienkich, zakrzywionych kształtów, ścinki zewnętrzne nie zawsze są równoległe do wewnętrznych co powoduje zakrzywienia w refrakcji, do tego do tego poligony częsta mają różne szerokości, są niepołączone, mają werteksy w połowie wysokości i mają niejednolite smoothgroupy . to wszystko tworzy błędy i widać je na siatce (głownie balustrada np podwójne odbicie słońca) Naprawić to można wybierać zewnętrze poligony (i usuwając resztę), zweldować, sprawdzić czy nie ma niepotrzebnych krawędzi i dodać modyfikator shell, będziesz miał jednolitą grubość i wtedy możesz użyć poprawnego fizycznie materiału z prawidłowym ior.
seblen11 Napisano 13 Sierpień 2015 Napisano 13 Sierpień 2015 Na moje oko to musisz poustawiać mesh grupy.... po imporcie nadalo ci na wszystkie sciany np.1 i z tad problem (szklo bedzie wariowalo)
abdul Napisano 13 Sierpień 2015 Autor Napisano 13 Sierpień 2015 zrobiłem sam przeszklenie w górnej części budynku na próbę i użyłem szkła przed modyfikicjami czyli z IOR 1,5 i jest ok nie zniekształca już odbić Problemem był eksport . Poniżej wrzucam warstwę vray reflection gdzie widać odbicia normalne i zniekształcone (na dole) , które wyglądają jakby były przepuszczone przez soczewkę. Mam też inny problem, ale żeby nie zakładać dodatkowego tematu, zapytam tu: - Oświetlam scenę za pomocą HDRI , ale przepala mi scenę , próbowałem korygować za pomocą gamy w ustawieniach vraya ( schodziłem do 1,0 zamiast 2,2) , w ustawieniach VrayHDRI Overall mult: 1,0 Render mult:1,0 też próbowałem zmieniać i nic.
ajnsztajnik Napisano 21 Sierpień 2015 Napisano 21 Sierpień 2015 Spróbuj na szkło nadać modyfikator smooth z defaultowym ustawieniem
Rekomendowane odpowiedzi