Napisano 21 Wrzesień 20159 l Witajcie, Mam pytanie, co trzeba podkręcić/zmienić aby uzyskać taki ładny efekt odbicia światła na krawędzi deski? Mój render nr.1 i efekt jaki chcę uzyskać obrazek nr.2. Wiem że skalpel się na tym zna ale nie chcę mu zbytnio zawracać głowy na PW.
Napisano 21 Wrzesień 20159 l Wiem że skalpel się na tym zna ale nie chcę mu zbytnio zawracać głowy na PW. :P Po pierwsze zetnij krawędzie -> zaznacz wszystkie krawędzie i chamfer o 1mm. Na powstałej krawędzi powinno Ci się odbijać światło padające pod kątem z góry. Tutaj o ile dobrze widzę nie ma na jakiej się odbić - w realu żadna krawędź nie jest idealnie ostra... tyle ode mnie :P
Napisano 21 Wrzesień 20159 l Autor Dziuba, wszystkie krawędzie mają już chamfer. Co prawda mniejszy niż 1mm ale przed chwilą ustawiłem na 1mm i dalej było tak samo, na renderze bez zmian.
Napisano 22 Wrzesień 20159 l A jaki masz materiał krawędzi? Jest bardzo ciemno w szczelinach? Powinno być to samo co na froncie i wtedy szczeliny powinny być sporo jaśniejsze, może masz je w jakimś ciemnym kolorze bez odbić?
Napisano 22 Wrzesień 20159 l Ja od siebie moge poradzic zeby nie sugerowac sie tym co komus udalo sie zrobic. Tworz sceny, modele w taki sposob by fizycznie byly dokladne. Taka deska niekoniecznie musi odbijac swiatlo na krawedzi. Rady powyzej w rodzaju zrob chamfer o tyle lub o tyle sa co prawda pomocne i za to sie chwali tak czy inaczej jezeli chcesz zrobic cos by np uzyskac realizm zbadaj dokladnie temat.. przejdz sie do ikea zrob zdjecia mebli, elementow. Sprawdz czy faktycznie tak jest w rzeczywistosci jezeli planujesz rzeczywistosc odwzorowywac. Reguly i tutoriale moga sprawic jedynie ze zaczniesz mechanicznie powtarzac tego rodzaju operacje we wszystkim co robisz przez co w kazxdej Twojej pracy takie nalecialosci beda zawsze sie pojawiac. W jednej pracy moze taka odbijajaca krawedz bedzie dzialala... w innej nie. pozdrawiam
Napisano 22 Wrzesień 20159 l Autor A jaki masz materiał krawędzi? Jest bardzo ciemno w szczelinach? Powinno być to samo co na froncie i wtedy szczeliny powinny być sporo jaśniejsze, może masz je w jakimś ciemnym kolorze bez odbić? Materiał na krawędzi jest taki sam jak na froncie. Tak, jest bardzo ciemno w szczelinach. Próbowałem nawet podkręcić reflecion ale to sprawia tylko że front bardziej odbija a efektu który chcę uzyskać brak. Dzięki za radę norden. Mimo wszystko chciałbym wiedzieć w jaki sposób mogę uzyskać taki efekt, to mi się na pewno kiedyś przyda :)
Napisano 22 Wrzesień 20159 l Materiał ma zbyt ziarnisty bump + jest zbyt matowy. Pokaż siatkę i materiał, to może będzie łatwiej doradzić.
Napisano 22 Wrzesień 20159 l Pewnie po prostu nie ma w scenie niczego, co mogłoby się odbijać pod takim kątem. Bez źródła światła/hdri lub jakiegoś fakeowanego materiału w dobrej lokalizacji i z dużą jasnością nie uzyskasz takiego efektu.
Napisano 22 Wrzesień 20159 l pokaz scenę i materiał, ewidentnie wygląda na to że jest to zacienione także nie za bardzo co ma ci się odbijać :)
Napisano 22 Wrzesień 20159 l Autor Nie zwróciłem uwagi że sama krawędź deski była ze złego materiału, nadałem nowy materiał na krawędź i już odbija. Same fronty miały też zbyt duży bump. Scenę oświetlam HDRI. Materiał na szafki przygotowałem w phostoshopie o wymiarach 30 000p x 10 000p, chciałem żeby była jak najlepsza jakość materiału. Tekstura waży dużo bo ponad 100mb. Czy jeśli mam szafkę do wyteksturowania o wymiarach powiedzmy 300cm x 90cm, to jakich wymiarów teksturę powinienem przygotować do osiągnięcia najlepszych efektów? Czy musi to być olbrzymia tekstura taka jak moja czy da się to inaczej zrobić? Screeny w załączniku i próbna jedna deska z nową krawędzią i zmniejszonym bumpem, teraz chyba jednak bump jest za mały.
Napisano 22 Wrzesień 20159 l Jeśli to są takie ujęcia jak pokazujesz tutaj czyli całościowe pomieszczenia bez robienia ujęć makro to spokojnie wystarczą ci tekstury 4096x4096 a czasami spokojnie mniejsze, natomiast jeśli chcesz się bawić w makra to wtedy warto stosować tekstury o większej rozdzielczości. Dwa pamiętaj że te wszystkie tekstury vray czy inny renderer musi wpisać do pamięci, zresztą sam program 3d tez bardzo nie kocha w podglądach pracować z takimi potworkowatymi płachtami