Napisano 13 Styczeń 20169 l Witam, Mam następujący problem. Wymodelowałem urządzenie które w rzeczywistości jest pokryte farbą proszkową. Chciałem odtworzyć strukturę lakieru. W tym celu posłużyłem się bumpem wrzucając w niego noise. Na podglądzie "kulki" wszystko pięknie ładnie wygląda. natomiast po rednderze urządzenie jest idealnie gładkie. O co może chodzić?
Napisano 13 Styczeń 20169 l O to że podgląd z kuki nie jest reprezentatywny. A dokładniej skala noisa, może być zbyt mała lub duża w twoim modelu. Opcjonalnie można wyzerować blur i podkręcić moc bumpa (w domyśle jest na 30%).
Napisano 13 Styczeń 20169 l Autor Lipa. Próbowałem skalować we wszystkie strony i niestety nie pomogło. Powstają tylko jakieś plamy na modelu.
Napisano 14 Styczeń 20169 l Dodaj do modelu UVW Map modifier (mapping: box); w mapie bump włącz sobie ikonkę [show shaded material] by zobaczyć skalę, proporcje tekstury (nois'a) na modelu; dodaj światło by podkreślić cień
Napisano 14 Styczeń 20169 l Kolejna sprawa to ustawienia samego rendera jak są niskie to nie zobaczysz niskiego bumpa wystarczy ze któryś z współczynników jest ustawiony tak żeby było szybko a mało wyraźnie
Napisano 26 Styczeń 20169 l Pleszer "w mapie bump włącz ikonkę SHOW SHADED MATERIAL". Możesz dokładniej napisać jak to zrobić. Szukam i znaleźć nie mogę. Czy chodzi o zakładkę "materiały" i tam SHOW MATERIALS IN VIEWPORT AS? Możliwe, że właśnie rozwiązałeś jeden z moich największych problemów :D Zawsze mam problem z ustaleniem szumu dla bump. Muszę próbować na ok i renderować po kilka razy dany obszar w celu weryfikacji. Czekam na odp :)
Napisano 26 Styczeń 20169 l https://knowledge.autodesk.com/support/3ds-max/learn-explore/caas/CloudHelp/cloudhelp/2015/ENU/3DSMax/files/GUID-39E321E5-962B-49C2-BD05-B1FA3F48BA26-htm.html