Aleksander Samuel Posted March 21, 2016 Posted March 21, 2016 Witam Pytanie jak nauczyć się to rysować, nie chodzi tu o wzięcie kredki i ćwicz... Zależy mi na tym aby dowiedzieć się, jak to robi czyli dlaczego tyle warstw, jak zrobić szkic a następnie go poprawiać, jakich narzędzi używa film jest za szybko.. Najważniejsze pytanie skąd ci ludzie z YT, którzy tak malują, rysują, wiedzą jak uformować cienie ? strzelają czy ... To mnie cały czas zastanawia i nie pozwala zasnąć...
olaf Posted March 21, 2016 Posted March 21, 2016 Wzieli kredki jakis czas temu i cwiczyli, jak juz nie spisz to zrob tak samo, za kilka lat wszystko bedzie oczywiste.
JonJoan Posted March 21, 2016 Posted March 21, 2016 Tak jak Olaf mówi. Przygodę z rysunkiem zaczynamy anologowo. Można kredkami ale najlepiej by chyba było kupić kilka cienkopisów kreślarskich różnej grubości (po osiem zł sztuka), jakiś szary lub brunatny blok (reprezentuje średnie tony), oczywiście ołówek i białą kredkę lub biały flamaster (żeby zaznaczać tony jasne). Żaden naprawdę dobry rysownik nie zaczyna od cieniowania rysiów na tablecie. Najpierw sobie ćwiczymy proste zwykłe kreski i elipsy potem przechodzimy do prostej formy organicznej (rysujemy gluty wraz z konturami, takie jak np. tutaj:http://ginadraws.blogspot.com/2012/10/cda-so-far.html) i geometrycznej (najpierw plainy i sześciany zamieszczone poprawnie w perspektywie). Potem jak już to opanujemy to możemy sobie pocieniować. Prawidłowa kolejność tematów które każdy rysownik powinien ogarnąć jest podana tutaj: http://2d.cgmasteracademy.com/programs/ Jak dobrze zauważysz dopiero w czwartym bloku (jeden blok to około 3-4 miesięcy nauki) przechodzi się już do takiego bezpośredniego digital paintingu i technik z nim związanych. Oczywiście tutoriale na CGMA są bardzo drogie i wielu może pomarzyć bysię na nie zapisać no ale raz że da radę znależć tańsze lub nawet darmowe zamienniki a dwa że chodzi po prostu o to żeby poznać tą ścieżkę studiów, tak by nie zaczynać przygody z rysowaniem od jakiegoś mangusiowatego rysia na wypasionym tablecie.
Ajgor Posted June 4, 2016 Posted June 4, 2016 Mam wrażenie, że nie zrozumieliście pytania. Autorowi chyba nie chodziło o nauczenie się rysunku jako takiego ("nie chodzi tu o wzięcie kredki i ćwicz... "), tylko raczej o poznanie technik i narzędzi Photoshopa. Jak W PHOTOSHOPIE narysować kreskę, dlaczego na tylu warstwach, jak posługiwać się ścieżkami itp. Tak ja zrozumiałem pytanie.
Recommended Posts