Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Szukam czegoś 6 rdzeniowego modele i7 5820K (1600 PLN) / i7 5930K (2600 PLN) nie zniszczą mojego portfela , pytanie czy jest sens płacić aż 1000 plnów więcej bo z porównania wynika, że nie bardzo ? Może coś innego z i7 ?

cena 5820K jest zbliżona/ nie znacznie droższa do procesorów 4 rdzeniowych (np. 6700K, 4770K ...) - jest tu jakiś haczyk ?

Render cpu - max 2016/vray 3.3

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 5,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jeśli nie zamierzasz instalować do komputera więcej niż jednej karty graficznej to ewidentnie i7 5820k mimoze 5930k jest odrobinę szybszy w renderingu, w i7 4 rdzeniowe nie ma sensu się pchać są to platformy na których nic mocniejszego nie postawisz niż aktualne najszybsze modele a już z w przypadku serii 47xx to seria która już na pewno nie będzie rozwijana i jej podstawka. Natomiast na lga 2011v3 w najbliższych miesiącach pokarze się nowa generacja i7 extreme z 10 rdzeniowym procesorem

Edytowane przez skalpel3d

Napisano
  • Autor

Czyli jednak i7 5820k , bo później jest już większy skok cenowy przy procesorach 6-rdzeniowych, o 8-rdzeniowych nie wspominając

Napisano

Intel ma w miarę stabilna politykę cenowa , łatwo jest przewidzieć na podstawie procesorów wcześniej sprzedawanych serii jaka będzie cena nowych modeli , będą te ceny bardzo zbliżone do aktualnych procesorów z serii 5 jedynie 10 rdzeniowiec ma zabić cena około 1,5k $. Nie mówiąc już ze z początkowych testów seria 6 nie ma mieć jakiegoś fantastycznego skoku wydajnościowego w stosunku do aktualnych procesorów na rynku jest ona raczej mocniej nastawiona na ekonomikę zużycia prądu niż na super wydajności

Napisano

Asrcock to zasadniczo Asus tylko z niższej polki cenowo jakościowej :)

Sebastiane chyba nie muszę bo pod Asrockiem jest zlinkowany asus na x-kom :)

A na poważnie wybierz płytę na jak cie stać tylko sprawdź w jakiej rewizji biosu będzie tak która kupisz i sprawdź czy będzie kompatybilna z wybranymi pamięciami, żebyś nie miał potem akcji odsyłanie sprzętu do serwisu tylko po to aby ci zrobili aktualizacje biosa bo komputer nie będzie chciał startować

Napisano
  • Autor

Ok biorę płytę asusa x-99 do 5820k i ostatnia rzecz do zestawu CHŁODZENIE. jakie ? na co patrzeć ?

wstępnie wybrane :SilentiumPC FERA 3 HE1224 ale to losowy wybór

Napisano

po pierwsze sprawdź czy jest zestaw montażowy na lga 2011v3 to ze firma deklaruje kompatybilność z ta podstawka nie znaczy ze masz taki zestaw w standardowym wyposażeniu czasami trzeba zamawiać dodatkowo, sprawdź przy zakupie czy zestaw montażowy posiada pastę termoprzewodzącą np produkty noctua mają własna pastę, jeśli niema należy kupić np ArcticCooling MX-4, co do samego chłodzenia to musi ci się mieścić do obudowy plus nie kolidować z radiatorami na pamięciach, wiatraki ciche i o dużej wydajności jeśli chodzi o ilość przepompowanego powietrza, zwróć uwagę na to do jakiego TDP nadaje się konkretny cooler twój procesor ma TDP 140 W . Jak określisz budżet będzie ci łatwiej coś doradzić a tak poczytaj sobie testy jest tego masa w necie :)

Napisano
  • Autor

planuję wydać do 300 zł , w innym wątku widziałem, że proponowałeś thermalright HR-02 do tego procesora

Napisano

abdul, ja mam MSI X99A SLI PLUS i jestem z niej zadowolony, ale być może asus to też dobry wybór