Napisano 19 Sierpień 20168 l Hej, chciałem się pobawić panoramą, a raczej stworzyć sobie widok 360 salonu. O ile próbki na innym projekcie w małym pokoju wychodziły obiecująco, to przy salonie ok 10x5 metra (nie wiem czy to ważne, różnica miedzy ustawieniami to tylko tyle, ze jedno pomieszczenie jest około 4x4 metra i wszystko gra, drugie jak wyżej i niestety). Ustawiam zwykłą kamerę fizyczną vraya w środku salonu, równam ją w pionie i poziomie, w ustawieniach vray camera zaznaczam spherical camera, kąt 360 i wychodzi jak poniżej - dwie ściany zawsze są pod jakimś skosem. Cóż robię źle? Próbowałem spherical camera jak i spherical panorama z ustawieniami 360 kąt i 180 cylinder. Sorki, że podgląd taki strasznie roboczy ale bujam się z tym drugi dzień i nie mogę nic dorenderować dłużej :)
Napisano 19 Sierpień 20168 l Wygląda tak jakby kamera nie była jednak ustawiona idealnie - jej oś Z nie była pionowa. A spróbuj w scenie gdzie było ok usuunąć wszystkie obiekty poza kamerą i zrobić merge drugiego pomieszczenia.
Napisano 19 Sierpień 20168 l Autor Hej, dzięki za odp., udało się to zrobić inaczej. Zamiast używać guess tilt ręcznie ustawiłem target na równo z kamerą i ustawiłem ją dokładnie w centrum pomieszczenia, nie wiem które z tego zadziałało, ale jest ok :) Wcześniej po prostu stawiałem mniej więcej w środku i robiłem guess vert tilt :)
Napisano 19 Sierpień 20168 l można inaczej - wyłączasz opcję "Targeted" w kamerze. wtedy w pasku współrzędnych upewniasz się, że obrót wynosi 0 stopni, a nie jakieś niedorzeczne, niewymierne wartości.
Napisano 29 Maj 20177 l Ja ma pytanie co później po wyrenderowaniu takiego obrazu trzeba zrobić, żeby móc oglądać w 360, jak to ,,poskładać"?