Dziuba Napisano 19 Sierpień 2016 Napisano 19 Sierpień 2016 Hej, chciałem się pobawić panoramą, a raczej stworzyć sobie widok 360 salonu. O ile próbki na innym projekcie w małym pokoju wychodziły obiecująco, to przy salonie ok 10x5 metra (nie wiem czy to ważne, różnica miedzy ustawieniami to tylko tyle, ze jedno pomieszczenie jest około 4x4 metra i wszystko gra, drugie jak wyżej i niestety). Ustawiam zwykłą kamerę fizyczną vraya w środku salonu, równam ją w pionie i poziomie, w ustawieniach vray camera zaznaczam spherical camera, kąt 360 i wychodzi jak poniżej - dwie ściany zawsze są pod jakimś skosem. Cóż robię źle? Próbowałem spherical camera jak i spherical panorama z ustawieniami 360 kąt i 180 cylinder. Sorki, że podgląd taki strasznie roboczy ale bujam się z tym drugi dzień i nie mogę nic dorenderować dłużej :)
Dynamico Napisano 19 Sierpień 2016 Napisano 19 Sierpień 2016 Wygląda tak jakby kamera nie była jednak ustawiona idealnie - jej oś Z nie była pionowa. A spróbuj w scenie gdzie było ok usuunąć wszystkie obiekty poza kamerą i zrobić merge drugiego pomieszczenia.
Dziuba Napisano 19 Sierpień 2016 Autor Napisano 19 Sierpień 2016 Hej, dzięki za odp., udało się to zrobić inaczej. Zamiast używać guess tilt ręcznie ustawiłem target na równo z kamerą i ustawiłem ją dokładnie w centrum pomieszczenia, nie wiem które z tego zadziałało, ale jest ok :) Wcześniej po prostu stawiałem mniej więcej w środku i robiłem guess vert tilt :)
polka dot Napisano 19 Sierpień 2016 Napisano 19 Sierpień 2016 można inaczej - wyłączasz opcję "Targeted" w kamerze. wtedy w pasku współrzędnych upewniasz się, że obrót wynosi 0 stopni, a nie jakieś niedorzeczne, niewymierne wartości.
marlenaj Napisano 29 Maj 2017 Napisano 29 Maj 2017 Ja ma pytanie co później po wyrenderowaniu takiego obrazu trzeba zrobić, żeby móc oglądać w 360, jak to ,,poskładać"?
Rekomendowane odpowiedzi