Magda Surgiewicz Napisano 24 Sierpień 2016 Napisano 24 Sierpień 2016 Hej, jestem tu nowa, trochę jeszcze pogubiona i nie wiem gdzie pisać. Pracuję na maxie dorywczo, przy najprostszych rzeczach, żadna ze mnie graficzka itp. Czy ktoś jest mi w jakiś przystępny sposób wytłumaczyć jak ustawić model w centrum kadru? Próbowałam coś z pivotami, ale niezbyt mi wychodzi...
Xaia Napisano 24 Sierpień 2016 Napisano 24 Sierpień 2016 Jest taki przycisk na dole po prawej. Nie znam skrótu klawiszowego dla maksa (dla mayki to F). Jak się da jeszcze inaczej to pewnie koledzy od maksa napiszą.
Magda Surgiewicz Napisano 25 Sierpień 2016 Autor Napisano 25 Sierpień 2016 Nie do końca o to mi chodzi. Wydaje mi się, że to właśnie pivot jest źle ustawiony, bo przy spinner kamerze nie obraca się tak, jak trzeba. Tylko, tak jak mówiłam, nie do końca sobie z pivotami radzę.
Dynamico Napisano 25 Sierpień 2016 Napisano 25 Sierpień 2016 Wycentrowanie zaznaczonego obiektu w aktywnym viewport -> "Z", we wszystkich shift + Z. Pivot raczej nie ma tu nic wspólnego. Jeżeli viewport pokazuje widok z kamery no to rusza się kamera i jej np. "target" ma znaczenie. Umieść go w centrum obserwowanego obiektu i "lataj" kamerą. Zawsze będzie się patrzyła na obiekt.
stormwind Napisano 25 Sierpień 2016 Napisano 25 Sierpień 2016 Z (zoom extends) nie pomoże jeżeli masz zdefiniowaną kamerę i chcesz przesunąć obiekt w centrum kadru, lub przesunąć kamerą tak a by obejmowała obiekt. Musisz lepiej opisać problem, co robisz, i co chcesz osiągnąć. Jeżeli masz już kamerę z targetem i chcesz ustawić obiekt w środku kadru do musisz przesunąć obiekt ręcznie wybierając narzędzie move klawisz [W] lub wybrać swój obiekt i użyć opcji Align [Alt] + [A] potem, kliknąć na obiekt względem którego chcesz wyrównać - target kamery i z okna które się pojawi wybrać wg jakich współrzędnych masz umieścić obiekt. https://knowledge.autodesk.com/support/3ds-max/learn-explore/caas/CloudHelp/cloudhelp/2017/ENU/3DSMax/files/GUID-E0566E8D-C50F-4202-8258-E02B694E0274-htm.html
Bielik93 Napisano 25 Sierpień 2016 Napisano 25 Sierpień 2016 Tak na szybko. Na dole po prawej, w panelu który pokazał Xaia, drugi od prawej na dole przycisk wcisnij i przytrzymaj i zmień na cokolwiek innego. Poeksperymentuj i zobacz czym sie to od siebie rózni. Co chwile jednak trzeba wcisnak "z" zeby wyśrodkodkować na zaznaczeniu.
Rekomendowane odpowiedzi