Positive100 Napisano 23 Listopad 2016 Napisano 23 Listopad 2016 (edytowane) Takie stare radyjko wymodelowane według konceptu znalezionego na ArtStation :) W ramach ćwiczenia texturowania. Podpowiedzi mile widziane. Edytowane 27 Luty 2017 przez Positive100
Artist Napisano 25 Listopad 2016 Napisano 25 Listopad 2016 Witaj, pokazałbyś mi mapki i UV tego modelu? W momencie kiedy rozkładasz mapkę pod Substance paintera robisz ja automatycznie czy rozkładasz semami :D? Jest to chyba ważne nie jestem pewien czy odchodzi się od tego żeby ja rozkładać jak można wszystko w substansie zrobić i w miarę możliwości na layerach poprawić.
ManInBlack Napisano 26 Listopad 2016 Napisano 26 Listopad 2016 Co do strony technicznej ciężko mi się odnieść, ale jeśli chodzi o aspekt wizualny to bardzo mi się podoba :)
gigant84 Napisano 27 Listopad 2016 Napisano 27 Listopad 2016 Ładny model, pokaż proszę siatki. Na siłę można się przyczepić do gałek chromowanych/metalowych. Jak dla mnie zbyt połyskliwe są względem całości. Ale to tak naprawdę się już czepiam.
Positive100 Napisano 28 Listopad 2016 Autor Napisano 28 Listopad 2016 Dzięki za opinie. Faktycznie z tymi gałkami trochę walczyłem. Sugerowałem się konceptem, ale nie mogłem się zdecydować czy to plastik czy metal... Wrzucam screen'a siatki. W wolnej chwili podrzucę też mapki.
gigant84 Napisano 28 Listopad 2016 Napisano 28 Listopad 2016 To jest pytanie, nie zarzut. Dlaczego walce [gałki i nie tylko], zbudowane są na trójkątach, a nie na prostokątach [boki], a lico na trójkątach? Boki chromowanej obudowy również. Czy to źle jak pracuję na czworokątach i trójkątach?
Jedaith Napisano 29 Listopad 2016 Napisano 29 Listopad 2016 gigant84 - w silniku gry ostatecznie wszystko jest na trójkątach. Pracować możesz na quadach i trisach, ale trzeba mieć na uwadze, że ostatecznie wszystko będzie zamienione na trisy. W związku z tym, przed wypalaniem mapek (normalmapy w zasadzie) warto użyć wersji z samymi trójkątami.
gigant84 Napisano 29 Listopad 2016 Napisano 29 Listopad 2016 Wystarczy przy eksporcie pliku do OBJ. zaznaczyć w opcjach "trójkąty"? Czy muszę tą siatkę ręcznie przerabiać na trisy? Bardzo dziękuję za pomoc.
Positive100 Napisano 29 Listopad 2016 Autor Napisano 29 Listopad 2016 Ja właśnie zaznaczam tą opcje już przy samym eksporcie. PS. Ten model cały składa się z trisów, tam na bokach też, tylko na screenie nie bardzo to widać. :)
Positive100 Napisano 7 Grudzień 2016 Autor Napisano 7 Grudzień 2016 Kolejny props, wyszło coś koło 330 trisów. Tekstury 2k
Positive100 Napisano 10 Grudzień 2016 Autor Napisano 10 Grudzień 2016 Trochę "zremasterowana" wersja pnia drzewa. Dwie wersje trzonka siekiery, klasyczna drewniana i bardziej nowoczesna :) Tekstury 2k Dla porównania poprzednia wersja
Positive100 Napisano 9 Styczeń 2017 Autor Napisano 9 Styczeń 2017 Stacja telekomunikacyjna SciFi według konceptu z ArtStation :) Tekstury 2k I siatka:
Piro Napisano 10 Styczeń 2017 Napisano 10 Styczeń 2017 Na pewno lepiej z normalkami już jest i detalem niż w poprzednim, ale zbyt monotonnie, a wear&tear bez sensy ulozony, tam gdzi enigdy by się nie zarysował (widac że jechane po cavity). Przez to ze wsunaleś jeden mesh w drugi (wiem, wygodne), nie masz żadnego detalu w miejscaych, gdzie taki by się nazbierał :D nawet ao tam nie ma, a co dopiero jakiegoś dirta. Na plus za to chamferki na krawędziach, jak widzę hardsurface dosłownie HARD, to mnie zgina w pół z nieradości LD
Positive100 Napisano 11 Styczeń 2017 Autor Napisano 11 Styczeń 2017 Nareszcie ktoś odpisał :) Dzięki Piro za konstruktywną krytykę, wiem co zje... tzn. co muszę poprawić :D Nie da się ukryć, że wear&tear jechany po cavity. Powiem szczerze, nawet nie zwróciłem uwagi na to, że w miejscu gdzie wsunąłem jeden mesh w drugi nie wypaliło się AO. Przy następnym modelu zwrócę na to większą uwagę. Pzdr.
gigant84 Napisano 24 Styczeń 2017 Napisano 24 Styczeń 2017 Ciekawy projekt/pomysł. Jak zrobiłeś świecącą lampę? W PS dodałeś efekt?
Positive100 Napisano 24 Styczeń 2017 Autor Napisano 24 Styczeń 2017 Dron jest wymodelowany według konceptu z ArtStation. Świecąca lampa to tekstura "Emissive" w Substance painterze, z włączonymi post efektami. Nie dodawałem żadnych efektów w PS :)
gigant84 Napisano 24 Styczeń 2017 Napisano 24 Styczeń 2017 Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Nie znałem tej funkcji w SP. Modeluję obecnie łódkę i głowiłem się nad tym, jak w niej zapalić światła :)
Piro Napisano 25 Styczeń 2017 Napisano 25 Styczeń 2017 Dronik na props, widać progress. Kilka rzeczy mi się nie podoba: http://i.imgur.com/EARqMxs.png Coś nie tak poszło z normalką? Strasznie facetkowanie to wygląda. Oczko kamery aż się prosi o przezroczystośći jakichś obiektyw za nim. Z punktu designu, kamera nie wyglądajakby mogła się ruszać góra-dół, tylko na boki w ograniczonym stopniu. Poza tym, materiały można by rozbić jeszcze raz tyle, widzę tutaj zasadniczo trzy - niebieski, zołty i biały. zwaloruj niebieski i żółty, oprócz białego dodaj odrobine srebrnych i czarnych elementów. Więcej shotów pokaż - chyba że poszedłeś na łatwiznę, i silniki puste w środku ;-) a szkoda, ponieważ turbiny z łopatkami wyglądają osom.
Positive100 Napisano 1 Luty 2017 Autor Napisano 1 Luty 2017 (edytowane) Z normalką jest wszystko ok, ten problem pojawiał się jak włączałem shadowsy w SP. Nie wiem co było grane, samo się popsuło i samo się naprawiło :D Wrzucam kolejny ss'y, dodałem turbinę (wcześniej jej nie było), dodałem też trochę detalu na kamerze żeby jakoś ją "poruszyć" no i pojawiło się też trochę srebrnych elementów, które faktycznie dały lepszy efekt, mimo to jeszcze będę nad nim pracował. Dzięki Piro za rady. Poza tym kombinuję trochę nad wersją bardziej szturmową drona, na razie tylko HP. Edytowane 1 Luty 2017 przez Positive100
Positive100 Napisano 17 Luty 2017 Autor Napisano 17 Luty 2017 Porzuciłem drona na rzecz tego radia wojskowego. :) Tekstury 2K Mam nadzieję, że z tymi teksturami idzie mi coraz lepiej. :)
Positive100 Napisano 17 Luty 2017 Autor Napisano 17 Luty 2017 Dzięki, teksturuje w Substance Painterze.
Piro Napisano 17 Luty 2017 Napisano 17 Luty 2017 Popatrz na to radio a popatrz na radio którym otworzyłeś temat :D Progress jest. Geometria wyglada spoczko na tyle na ile widać, jedynie materiały nadal są bardzo simple. Polimer w ogóle nietrafiony, metal ujdzie, ale aż prosi o różnice na albedo i RGS.
Positive100 Napisano 18 Luty 2017 Autor Napisano 18 Luty 2017 Faktycznie nad polimerem muszę jeszcze trochę posiedzieć. Jeśli chodzi o różnice to są, być może, że za małe. Racja jak popatrzyłem na tamto radio i na to, to jakiś postęp widać :D
gigant84 Napisano 19 Luty 2017 Napisano 19 Luty 2017 Bardzo fajny, ciekawy model. Jedyne co bym zmienił do otwory w mikrofonie i słuchawce zrobiłbym ciemniejsze [czarne]. Doda to im głębi. Fajna praca.
Positive100 Napisano 22 Luty 2017 Autor Napisano 22 Luty 2017 Też prawda. W sumie to w tej chwili wygląda jak by słuchawka i mikrofon były zabudowane :D. Zaraz to poprawię. Dzięki. Obecnie modeluję sobie aparat Zorki (albo Zorka :D). Tymczasowo tylko HP.
Piro Napisano 27 Luty 2017 Napisano 27 Luty 2017 geometria coraz lepiej, ale tekstury cierpią na to samo - są super-płaskie. Popatrz na materiał obiektywu - wygląda jak solidcolor. Nawet masz z marmoseta przykla dobiektywu: zobacz jak slicznie jest tam microsurface rozwiązany.
Rekomendowane odpowiedzi