Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witajcie!

Chciałbym zacząć się uczyć obróbki 3d w 3DS MAX. Możecie mi doradzić którą wersję wybrać, aby nie była dla mnie za trudna? Widziałem wersję 6.0 ale była strasznie skomplikowana (jak dla mnie), nie mogłem sie w tym połapać. Czy 5 jest prostsza?

• Replies 20
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted
polecam 7 bo jest chyba najbardziej stabilna

a inne wersje to nie sa stabline? ja od 2 lat robie caly czas na 5 i ani razu nie mialem z nia problemu. I nie mam zamiaru przesiadki na razie na nowsza wersja.

pozdr

Posted

jak poszperasz po archiwalnych numerach "Computer Arts" to znajdziesz demo maxa 5, trial 6 też gdzieś jest, więc możesz popróbować. Co do skomplikowania to nie spodziewaj się że inne wersje są mnie czy bardziej skomplikowane. Myślę że nie ma większego znaczenia z którą wersją startujesz, ja pracuję na 6 i nie narzekam :)

pozdro

Posted
a inne wersje to nie sa stabline? ja od 2 lat robie caly czas na 5 i ani razu nie mialem z nia problemu. I nie mam zamiaru przesiadki na razie na nowsza wersja.

pozdr

dla mnie roznica w plynnosci maxa 5,6 a 7 jest taka jak miedzy trabantem a ferari poprostu wszystko mi dziala plynniej i szybciej moze to tylko tak u mnie .Max 7 i 6 chyba sa kompatybilne ze soba :)
Posted

bierz jaką chcesz, byle 5 lub wzwyż. Hehe, tu przypomniał mi się cytat z jakiegoś filmu (nie pamiętam tytułu) "Możemy ci dać Mercedesa w dowolnym kolorze, pod warunkiem że jest to czarny"

Posted

Hmmm. Jak widzę ilość opcji w 6 to mnie to aż przytłacza. :D Ja dopiero zaczynam :P. A może da się jakoś zmienić "tryb" pracy na mniej zaawansowany?

Posted

Troszkę przesadzasz kubek_t, jak ja zaczynałem to jakoś wpisałem na google tutoriale 3ds max, coś tam wyskoczyło zrobiłem jeden, drugi, trzec... dziesiąty... później zaczołem robić swoje pracki i tak jakoś się pociągneło.

PS: nie ma żadnego sproszczonego interfejsu, w żeczy samej maxik tak jak wszystko nieznajome sprawia wrażenie groźnego lecz jest łagodny jak wilk :). Powodzenia w dalszej pracy. :).

Posted

Ok thx :D. Mam już wersję 6 i postaram się robic jak mi radzisz, czyli z jakichś tutoriali skorzystać. A tak apropo, istnieje spolszczenie do tej wersji?

Posted

NIGDY nie szukaj spolszczenia ;) bo po co ci ;) wszystkie tutoriale przedstawiaja funkcje po ojczystym jezyku i jak tu znajdziesz np. funkcje filet ? bedziesz szukal po omacku ?

z reszta w sprawie maxa to i tak nie znajdziesz spolszczenia ;)

Posted

Hmmm skoro tak :D. A wiecie skad mogę wziąść polskie tutoriale do 3DS MAXA 6? Bo jak biore byle jakie to wszytsko jest inne niż w tutorialu i juz po chwili sie gubię.

No chyba że będę się musiał przegryźć przez anglojęzyczne...