Napisano 7 Listopad 20177 l od jakiegoś czasu w programie pojawia mi się błąd (tak mi się wydaje, bo szukalam po opcjach viewportu i nic) polegający na tym, ze krawędzie obiektów w viewporcie zanikają. wygląda to trochę jak viewport clipping.. problem nie występuje po przejściu w tryb izolacji.... wie ktoś jak z tym walczyć? dołączam screena -> widok na gorze - sciany przenikaja sie z JPGiem, widok na dole - prawidlowy (wyizolowane dwa obiekty) https://ibb.co/iMEdJG
Napisano 7 Listopad 20177 l Autor sprawdzone. skala się zgadza, umiejscowienie idealnie na środku siateczki
Napisano 3 Styczeń 20187 l wrzuć scenę na jakiś wyslijto to sprawdzę czy u mnie ok może coś ze sterownikami grafiki? co masz ustawione w display driver? Jako pierwszą rzecz jak kolega wyżej sprawdził bym jednostki- jakie masz ustawione? problem z jednostkami czy usytuowaniem nie występuje jak pracujesz na widoku ortogonalnym- sprawdz- włącz np. widok top i alt+ rolka obróć widok jak było coś namieszane z jednostkami to ewentualnie może dalej być namieszane mimo że w samej scenie są dobrze ustawione.. możesz spróbować zrobić jakikolwiek obiekt i zatachować do niego te które masz teraz- skala się naprawi, albo zobaczyć jakie masz wymiary w uvw mapna tych obiektach
Napisano 4 Styczeń 20187 l Hello, co prawda nie widzę załącznika ale przypomina mi się moja walka z maxem. Zmieniałaś jakąś konfiguracje w sprzęcie lub sterowniki ostatnio? Od dawna tak masz czy ostatnio się to zmieniło? Spróbuje w opcjach czy preferencjach zmienić tryb sterownika odpowiadającego za wyświetlanie widoku w viewporcie, kiedyś był tam openGl, Nitrous i już nie pamiętam co jeszcze... Pozmieniaj raz jeden, raz drugi, chyba trzeba maxa restartować za każdym razem. Może pomoże.
Napisano 7 Styczeń 20187 l Jeśli pracujesz na laptopie to czesto się zdarza że wbudowana karta graficzna i sterownik sypią takimi błędami w viewporcie. Spróbuj odpalić maxa w innym trybie graficznym np OpenGL. Menu Start w Windows > Autodesk > 3ds Max > Change Graphics Mode