Napisano 20 Grudzień 20177 l Witam serdecznie,dośc dawno mnie tu nie było,chciałbym podzielić się z wami moim ostatnim conceptem 3d do folio,przedstawiającym kosmiczną wojowniczkę,astronautkę,czy coś w tym stylu :) kilka renderków,cała postać robiona w zbrushu,renderowana w keyshocie,ktorego uzylem po raz pierwszy i jestem dośc zadowolony z efektów,komponowne w photoshopie,jest to mój pierwszy model z elementami hard surface wiec rewelacji nie ma,rowniez design samego hełmu mógłbyc lepszy,bardziej przemyślany i dopraowany ale cóz,wyszło jak wyszło :) poprzednim razem gdy wrzucałem rzeźby,renderki twarzy,ktoś doradził mi żebym popracował nad oczami,gdyż wydawały się zbyt "płaskie",tak też uczyniłem i postanowiłem je tym razem wyrzeźbić,starając się zachować prawdziwą budowę anatomiczną oka itp. i rzeczywiście wyszło o niebo lepiej :) niestety jak zwykle nie mogłem się powstrzymać i wyrzeźbiłem twarz tej kobietki z wyobraźni,bez uzycia referencji,nastepnym razem postaram sie więcej rzeźbić ze zdjęć co podobno jest bardziej wskazane.... pozdrawiam. Edytowane 20 Grudzień 20177 l przez wojtyl
Napisano 21 Grudzień 20177 l Hej, wykończenie bardzo dobre ale sama głowa jest średnia, pod względem bryły. Spróbuj wsadzić tam czaszkę, może być gotowa z zbrusha, to zobaczysz co jest nie teges, bo od tego trzeba by zacząć.
Napisano 22 Grudzień 20177 l Autor dzieki za uwage...zapewne masz racje,zdaje sobie sprawe,ze kształt czaszki odbiega co nieco od idealu,wynika to z faktu iz nie skupialem sie na jej formie szczególnie gdyż w pierwotnym założeniu na ostatecznym renderze miała byc widoczna tylko twarz,ukryta w hełmie,doszedłem więc do wniosku,że skupianie uwagi na całej reszcie mija się z celem,w późniejszym etapie uznałem,że fajnie bedzie pokazać tez sama główkę,lecz nie szczególnie chciało mi się wracć już do zBrush'a i poprawiać to i owo :)
Napisano 22 Styczeń 20187 l Tak jak michalo radzi. Pracuj z referencjami bo szkoda czasu jeśli chodzi o rzeźbienie z wyobraźni. Na takie coś przyjdzie czas jak będziesz już w klasie mistrzowskiej. Teraz bardzo łatwo o błędy. Studiuj szkice Andrew Loomisa. Ma świetne materiały na te tematy. Polecam ci też materiały od Uldis Zarnis i Sandis Kondrats: Anatomy for Sculptors. Znajdziesz tam genialne materiały o proporcjach, blokowaniu głowy, ciała itd.