wojtyl Napisano 20 Grudzień 2017 Napisano 20 Grudzień 2017 (edytowane) Witam serdecznie,dośc dawno mnie tu nie było,chciałbym podzielić się z wami moim ostatnim conceptem 3d do folio,przedstawiającym kosmiczną wojowniczkę,astronautkę,czy coś w tym stylu :) kilka renderków,cała postać robiona w zbrushu,renderowana w keyshocie,ktorego uzylem po raz pierwszy i jestem dośc zadowolony z efektów,komponowne w photoshopie,jest to mój pierwszy model z elementami hard surface wiec rewelacji nie ma,rowniez design samego hełmu mógłbyc lepszy,bardziej przemyślany i dopraowany ale cóz,wyszło jak wyszło :) poprzednim razem gdy wrzucałem rzeźby,renderki twarzy,ktoś doradził mi żebym popracował nad oczami,gdyż wydawały się zbyt "płaskie",tak też uczyniłem i postanowiłem je tym razem wyrzeźbić,starając się zachować prawdziwą budowę anatomiczną oka itp. i rzeczywiście wyszło o niebo lepiej :) niestety jak zwykle nie mogłem się powstrzymać i wyrzeźbiłem twarz tej kobietki z wyobraźni,bez uzycia referencji,nastepnym razem postaram sie więcej rzeźbić ze zdjęć co podobno jest bardziej wskazane.... pozdrawiam. Edytowane 20 Grudzień 2017 przez wojtyl
michalo Napisano 21 Grudzień 2017 Napisano 21 Grudzień 2017 Hej, wykończenie bardzo dobre ale sama głowa jest średnia, pod względem bryły. Spróbuj wsadzić tam czaszkę, może być gotowa z zbrusha, to zobaczysz co jest nie teges, bo od tego trzeba by zacząć.
wojtyl Napisano 22 Grudzień 2017 Autor Napisano 22 Grudzień 2017 dzieki za uwage...zapewne masz racje,zdaje sobie sprawe,ze kształt czaszki odbiega co nieco od idealu,wynika to z faktu iz nie skupialem sie na jej formie szczególnie gdyż w pierwotnym założeniu na ostatecznym renderze miała byc widoczna tylko twarz,ukryta w hełmie,doszedłem więc do wniosku,że skupianie uwagi na całej reszcie mija się z celem,w późniejszym etapie uznałem,że fajnie bedzie pokazać tez sama główkę,lecz nie szczególnie chciało mi się wracć już do zBrush'a i poprawiać to i owo :)
gryzon Napisano 22 Styczeń 2018 Napisano 22 Styczeń 2018 Tak jak michalo radzi. Pracuj z referencjami bo szkoda czasu jeśli chodzi o rzeźbienie z wyobraźni. Na takie coś przyjdzie czas jak będziesz już w klasie mistrzowskiej. Teraz bardzo łatwo o błędy. Studiuj szkice Andrew Loomisa. Ma świetne materiały na te tematy. Polecam ci też materiały od Uldis Zarnis i Sandis Kondrats: Anatomy for Sculptors. Znajdziesz tam genialne materiały o proporcjach, blokowaniu głowy, ciała itd.
Rekomendowane odpowiedzi