Lucas Napisano 2 Luty 2016 Napisano 2 Luty 2016 (edytowane) Kolejny polski prototyp - dwusilnikowy wodnosamolot torpedowy RWD-22 z 1939 r. Prace nad projektem przerwał wybuch wojny, wygląda na to, że nie został zbudowany ani jeden egzemplarz. Na razie skromnie, jak zwykle będzie to trochę modelowanie na czuja i w oparciu o inne podobne konstrukcje i ówczesne rozwiązania. Edytowane 22 Kwiecień 2016 przez Lucas
kliment woroszyłow Napisano 3 Luty 2016 Napisano 3 Luty 2016 (edytowane) Fajnie się zapowiada! Trochę danych jednak o nim jest więc nie będzie zgadywania dużo. Dasz się namówić na pocięcie poszycia? :) EDIT: Z jakich planów korzystasz? Edytowane 3 Luty 2016 przez kliment woroszyłow
Lucas Napisano 3 Luty 2016 Autor Napisano 3 Luty 2016 (edytowane) Ważne, że są dane wymiarowe, udało mi się też wygrzebać instrukcję konserwacji silnika Mors II z rysunkami, a rzuty wziąłem te: http://www.airwar.ru/image/idop/other2/rwd22/rwd22-1.gif. Z tym pocięciem to jeszcze nie wiem, trochę się obawiam, że w moim wykonaniu trochę krzywo to wszystko wyjdzie;) Edytowane 3 Luty 2016 przez Lucas
kliment woroszyłow Napisano 3 Luty 2016 Napisano 3 Luty 2016 Sciągnij to, powinno pomóc gdybś sie decydował ;) http://chomikuj.pl/Wervii/Card+Plane+-+RWD+22,1102804116.pdf
kliment woroszyłow Napisano 8 Luty 2016 Napisano 8 Luty 2016 jeszcze tylko ogon i można zacząć ciąć :D
Reynevan Napisano 8 Luty 2016 Napisano 8 Luty 2016 Wodny łoś :P Śledzę z zainteresowaniem jak zwykle tematy o polskich maszynach.
Lucas Napisano 13 Luty 2016 Autor Napisano 13 Luty 2016 (edytowane) Jest i ogon ale do ewentualnego cięcia jeszcze trochę - postaram się teraz powymyślać trochę detali, częściowo na podstawie tego kartonowego modelu co Kliment podesłał (swoją drogą ciekawe, na podstawie czego ten model został opracowany;) ) a częściowo na wyczucie. Edytowane 13 Luty 2016 przez Lucas
kliment woroszyłow Napisano 14 Luty 2016 Napisano 14 Luty 2016 Będę ci wiercił dziurę w brzuszku z tym pocięciem bo uważam że to wzbogaci model znacznie, szczególnie że nie za dużo wiadomo o nim a to doda jednak wyglądu. Dobrze idzie!
dexter47 Napisano 17 Luty 2016 Napisano 17 Luty 2016 model super czy będziesz ciąć siatkę czy tylko textury ?
2013 Napisano 19 Luty 2016 Napisano 19 Luty 2016 Będę ci wiercił dziurę w brzuszku z tym pocięciem bo uważam że to wzbogaci model znacznie, szczególnie że nie za dużo wiadomo o nim a to doda jednak wyglądu. Dobrze idzie! Cięcie musi być! :D Elegancki model! :)
Lucas Napisano 23 Luty 2016 Autor Napisano 23 Luty 2016 Mówicie - macie. Wrzucam to co jest (czyli niewiele), żeby nie było, że nic nie robię;). Zgodnie z przypuszczeniami, trochę mi się model pokrzywił przy tym cięciu ale może nawet lepiej w przypadku przedwojennego samolotu, będę jeszcze stopniowo zagęszczał te podziały. Zrobiłem też stery pływaków.
kliment woroszyłow Napisano 24 Luty 2016 Napisano 24 Luty 2016 To że pogięło to lepiej, będzie prawdziwiej :) Na zdjęciach z "daleka" samoloty wydają sie równiuteńkie w rzeczywistości są pogięte jak ta lala.... kilka fotek na temat równości poszycia samolotów: ... no i w ramach inspiracji do dalszego gięcia ;)
Lucas Napisano 20 Marzec 2016 Autor Napisano 20 Marzec 2016 Pocięte, tylko teraz nie wiem jak to mapować;)
kliment woroszyłow Napisano 20 Marzec 2016 Napisano 20 Marzec 2016 Jak nie wiesz? Unwrap i naprzód! Przyznasz że pocięty wygląda lepiej? :)
Lucas Napisano 21 Marzec 2016 Autor Napisano 21 Marzec 2016 Przyznam, że wygląda lepiej:). Natomiast jakoś nie jestem przekonany, że unwrap będzie najlepszy - panele są od siebie oddzielone więc dostałbym równo rozłożoną siatkę ale w chaotycznym układzie. Będę pewnie na piechotę mapował fragmenty przez planar/cylinder.
kliment woroszyłow Napisano 23 Marzec 2016 Napisano 23 Marzec 2016 Jakoś nie umiem sobie wyobrazić żeby bez unwrapu ci się to udało. Ale może ja za mało wiem. Tak czy siak trzymam kciuki :)
Lucas Napisano 28 Marzec 2016 Autor Napisano 28 Marzec 2016 Chyba już wszystko wymodelowane, zobaczymy jak mapowanie wyjdzie.
Lucas Napisano 10 Kwiecień 2016 Autor Napisano 10 Kwiecień 2016 Zamapowanie, trochę roboty z tym było ale malowanie tekstur idzie teraz szybciej.
Lucas Napisano 22 Kwiecień 2016 Autor Napisano 22 Kwiecień 2016 Przymierzam się do skończenia sceny. Prawdę mówiąc samolot okazał się niezbyt fotogeniczny ale po kilku próbach wyszły mi takie dwa ujęcia. Które lepsze? A Może po prostu wyrenderować oba?
kliment woroszyłow Napisano 22 Kwiecień 2016 Napisano 22 Kwiecień 2016 Oba niezłe, a może spróbuj jeszcze jak woduje, rozbryzgi wody i te rzeczy? ;)
Rekomendowane odpowiedzi