Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Kolejny polski prototyp - dwusilnikowy wodnosamolot torpedowy RWD-22 z 1939 r. Prace nad projektem przerwał wybuch wojny, wygląda na to, że nie został zbudowany ani jeden egzemplarz.

Na razie skromnie, jak zwykle będzie to trochę modelowanie na czuja i w oparciu o inne podobne konstrukcje i ówczesne rozwiązania.

rwd22_01.jpg

Edytowane przez Lucas
  • Odpowiedzi 21
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

Fajnie się zapowiada! Trochę danych jednak o nim jest więc nie będzie zgadywania dużo. Dasz się namówić na pocięcie poszycia? :)

EDIT: Z jakich planów korzystasz?

Edytowane przez kliment woroszyłow
Napisano (edytowane)

Jest i ogon ale do ewentualnego cięcia jeszcze trochę - postaram się teraz powymyślać trochę detali, częściowo na podstawie tego kartonowego modelu co Kliment podesłał (swoją drogą ciekawe, na podstawie czego ten model został opracowany;) ) a częściowo na wyczucie.

rwd22_04.jpg

rwd22_05.jpg

Edytowane przez Lucas
Napisano
Będę ci wiercił dziurę w brzuszku z tym pocięciem bo uważam że to wzbogaci model znacznie, szczególnie że nie za dużo wiadomo o nim a to doda jednak wyglądu. Dobrze idzie!

Cięcie musi być! :D

Elegancki model! :)

Napisano

Mówicie - macie.

Wrzucam to co jest (czyli niewiele), żeby nie było, że nic nie robię;). Zgodnie z przypuszczeniami, trochę mi się model pokrzywił przy tym cięciu ale może nawet lepiej w przypadku przedwojennego samolotu, będę jeszcze stopniowo zagęszczał te podziały. Zrobiłem też stery pływaków.

rwd22_06.jpg

rwd22_07.jpg

Napisano

To że pogięło to lepiej, będzie prawdziwiej :) Na zdjęciach z "daleka" samoloty wydają sie równiuteńkie w rzeczywistości są pogięte jak ta lala.... kilka fotek na temat równości poszycia samolotów:

... no i w ramach inspiracji do dalszego gięcia ;)

WOoJPA.jpg

l8ZdvA.jpg

MxhuWg.jpg

qJDXZU.jpg

Napisano

Przyznam, że wygląda lepiej:). Natomiast jakoś nie jestem przekonany, że unwrap będzie najlepszy - panele są od siebie oddzielone więc dostałbym równo rozłożoną siatkę ale w chaotycznym układzie. Będę pewnie na piechotę mapował fragmenty przez planar/cylinder.

Napisano

Przymierzam się do skończenia sceny. Prawdę mówiąc samolot okazał się niezbyt fotogeniczny ale po kilku próbach wyszły mi takie dwa ujęcia. Które lepsze? A Może po prostu wyrenderować oba?

s01.jpg

s02.jpg