Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich w temacie minicontest!

Regulamin minicontestu:

1. Czas trwania contestu to 10 dni od daty zapostowania referki do godziny 20 dziesiątego dnia.

2. Ujęcie musi być identyczne (no prawie identyczne, a nie z zupełnie innego miejsca) jak na referce.

3. Oświetlenie obojętne jakie, ale oczywiście starmy się aby było najlepiej :)

4. Materiały typu drewno, kamienie mogą być różnych rodziajów.

5. Jeśli będzie render nocny, a referka dzienna to dopuszcza się postawienia jakiś lamp, źródeł światla sztucznego.

6. Rendery dzienne jak i nocne - obojętnie, niezależnie od referki.

7. Po terminowym czasie przewidzianym na stworzenie renderu, będą 3 dni na wybranie zwycięzcy (sposób wybierania zwycięzcy wybierzemy niedługo)

8. Zwycięzca wybiera referkę do następnego minicontestu (interior lub exterior). Staramy się oczywiście aby referka była jak najciekawsza, a za razem, żeby poziom trudności jej stworzenia był taki, aby udało się zrobić w terminie 10 dni.

9. Każdy może zapostować maksymalnie po 3 rendery.

10. Programy i pluginy renderujące dowolne, postprodukcja w photoshopie oczywiście dozwolona.

11. W temacie wątku zawarta będzie nazwa obecnego contestu, oraz nr. strony na którym najnowszy contest się zaczał. W miniaturce, małe referki aby ułatwić identyfikację na forum :)

12. Rendery postowane musza być w rozdzielczości nie większej niż 800x600 - high res pod ew. linkiem.

POWODZENIA! w razie jakiś pytań to pytajcie na gg albo tutaj na pw :) jednak myślę, że regulamin wszystko jasno wyjaśnia. Nie piszcie pytań raczej w wątku, aby jako taki porządek był.

Pozdrawiam,

1 edycja zakończona:

poczatek - http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=54257&page=6#52

głosowanie - http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=54719

[stary post]

Po paru prośbach w Renderach testowych zakładam temat w którym będziecie zamieszczać wasze boje z tą właśnie referką:

(refka za duża była u usunąłem ;) )

Życzę owocnych, soczystych i ostrych renderów :D

(coś do minicontesta trzeba jeszcze dopisać czy nie?:P )

Edytowane przez trosiek

• Odpowiedzi 91
  • Wyświetleń 10,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Więc w ramach rozdziewiczenia wątku zarzucam swoją próbę;)

theroofpsqt9.jpg

Świecone po staremu, czyli direct i hdr'ka. Tło na ściankach cylindra jako VRayLightMtl.

Teksturki i tło przerabiane na bazie zdjęć znalezionych w necie, głównie na cgtextures.com

Pozdr;)

Napisano

przegiąłeś z tym kablem, haha;D Nieźle, może się wątek rozkręci;)

Napisano

Moje na razie takie:

sc02ve2.jpg

Jutro jeszcze popracuję nad teksturami i tłem.

Napisano
  • Autor

jak narazie najbardziej podoba mi się artura :D piszcie może jeszcze ile wam czasu zajęło zrobienie tego czegoś i jak ktoś ma ochotę to ustawienia rendera albo podpowiedź o materiały :)

Napisano

czas budowania z oswietleniem jakis 3h, render w tej rozdzialce 3m:57sek

sety raczej normalne. enviromenty virejowskiSky z mode i intensywnoscia 0,01

dmc(0,95 , 0,01) - catmulRoom

exponential 1,1,1 z sub i clamp

GI- IRR(veryLow z 50/20)+LC(500, 0,02)

slonce swieci 0,01

kamera filmgate 50mm local 40, zoom 1, f-8, balans bieli 254,227,180, shuter 0,15 iso100

w sumie nic specjalnego, rzekł bym nawet difaltowe ;P

Napisano

czas - ciężko stwierdzić bo robie coś innego równocześnie i jak miałem 10-15minut to ochotę odpocząć od pracy to siadałem do tego obrazka.

W sumie najwięcej czasu zajęło mi znalezienie obrazka na tło i kombinacje ze szkłem.

betonowydach02ih7.jpg

w800.png

z odbić w szkle dalej nie jestem zadowolony :/

swiatlo: vraySun +sky (na standardowych ustawieniach defoultowych)

reszta ustawien na obrazku ponizej. render w rozdzielczosci 800x1000 - jakies 10minut

setshw0.jpg

w675.png

Edytowane przez Loki

Napisano

hehe raz że rozmyte, a dwa, że za mało widoczne - poprawie to zaktualizuję

Napisano

Hej.

Widze ze watek umarl zanim sie rozkrecil :(

A szkoda...

Mnie brakuje takich arch-contestow.

Moze jednak bysmy cos zorganizowali?...

Mala reanimacja ode mnie:

999cf21236cf3987.jpg

I wersja oldschool:

cc325ef1e13e8d03.jpg

pozdrowko

Napisano
  • Autor

aaaa Taadzio! wali sie wieża! ratunku :D trochę coś z horyznotem jak na moje niewprawione oko :) jeśli ktoś cierpi na brak (wg. mnie) fajnych referek to tu macie kilka - nie koniecznie w high res ale w wystarczającej chyba :) Są z róznych stron - flickra, max3d, archdaily itp. http://www.sendspace.com/file/36bc5k

Edytowane przez trosiek

Napisano

tadzio, to moze sprobujecie z tym? bo ta budke betonowa to mozna w 15 min trzasnac i po zabawie :

1212gs1.th.pngthpix.gif

Info:

Pracownia: KWK PROMES

Glowny architekt Robert Konieczny

Miejsce: Opole

p.s Tadzio, z kad masz taka fajna ramke w tym oldskulu ?

Napisano

Kurde po co tracić te 15 min :P daj model..więcej osób będzie renderowało ;P

Napisano

nie za łatwo by było Black Mamba ?

JunioR - fajny temat na kolejny mikrokontest.

Napisano

Temat do renderowania gotowych scen już jest (Light Contest).

Napisano

Ode mnie jeszcze wariacja na temat;) Miała być wersja nocna, ale wyszła późnowieczorna;)

theroofnightpspe9.jpg

Pozdr

Napisano

Touch - Przysyp to śniegiem troche i postaw jakąś choinkę obok, będzie rewelacyjna kartka jak na Boże Narodzenie :)

to moje pierwsza myśl po zobaczeniu tych gwiazd na niebie

Edytowane przez Loki

Napisano

O chlopaki jednak renderzycie :)

Milutko :):)

JunioR refka git ja sie chetnie podejme.

Ktos jeszcze?

pozdrowionka

Napisano
  • Autor

to może też taki mikro interior contest? ;) ale do contestu Juniora też mogę się przyłączyć

Napisano

warto by to panowie może jakoś uformalnić z tymi kontestami, np tydzień czasu i na koniec jakieś wyniki z sondą? Była by lepsza zabawa - zawsze to jakaś większa motywacja :)

Ja się przyłączam do kolejnego na 100% obojętnie czy interrior czy exterior.

Napisano

Podpisuje sie pod slowami Loki'ego.

Zrobmy taki contest na zasadach jak w speedmodelingach

-konkretny czas

-sonda

-zwyciezca wybiera nastepna refke

(?)

:)

Napisano

trosiek, dzięki! i za tutek, bo świetny, a nie widziałem wcześniej;) Teraz raczej ze śniegiem się nie pobawię, bym sobie chyba na tydzień kompa unieruchomił;p

Co do kolejnych tematów na takie minicontesty, to ja też jestem za!;) Tylko pod warunkiem, że nie będzie to na udostępnionym modelu, bo coś takiego mieliśmy już przecież w light contescie, o czym już zresztą pisał arev.

Pozdr

Edit: Więc jak wybierzemy nową refkę? Ten domek KWK PROMES, czy coś innego?

Napisano

hc zrob exteriorka z nami ;)

nastepny moze bedzie interior.

hyyyy?

trosiek to zmien moze nazwe watku ze szklanej nadbudowki na bardziej "uniwersalna"?

pozdrowko

Napisano

JunioR refka git ja sie chetnie podejme.

A to nie był render? :D

ja też bym się podjął wyzwania. ale dopiero w przyszłym tygodniu ;)

Napisano
  • Autor

Touch ja stały bywalec Everów jestem także na bieżąco jestem, chociaż ten tutek to już z fronta jakiś czas temu zszedł :)

podpisuję się pod słowami tadzia o zasadach. Załóżmy od dziś będzie jeszcze tydzień albo do kiedyś tam (np do niedzieli załóżmy 20) na zrobienie czegoś z tą refką szklanej nadbudówki. Potem walnie się ankietę i zobaczymy kto wygra :) A może admini by zrobili nowy dział pt. "Mini contesty", napisałoby się regulamin, i zwycięzca by zakładał temat nowy (albo dawał komuś refkę do zrobnienia), a stary by się zamykało dla porządku. Dałoby się komus (:D)moda tylko na ten dział, żeby trzymał tam porządek i byłoby gitez. co wy na to? ;)

Edytowane przez trosiek

Napisano

jak dla mnie dobra opcja;) Trzeba by się jeszcze tylko zastanowić, co w przypadku ewentualnych interiorów. Część osób, ma już sporą bazę gotowych modeli i czy użycie ich w tym conteście będzie dopuszczalne, czy tylko modeling od nowa?;)

Pozdr

Napisano
  • Autor

właśnie nad tym myślałem. Myślę, że trudno będzie komuś udowodnić, że nie wymodelował tego przedmiotu specjalnie na contest :) poprostu będzie trzeba wybierać refki nietypowe, do których wymodelowanie przedmiotu od podstaw jest raczej wymagane.

Napisano

Pomysł bardzo mi się podoba :)

Co do modelowania, to też myślę że wypadało by modelować od początku całość - większy fun :P

Napisano

jest juz taki dzial mini bitwa wiec tam lepiej zakladac watki w takim stylu a co do modeli to jak termin bedzie dlugi to raczej nie bedzie problemu.

Tylko co z referkami ? Moze kazdy sobie wybierze albo kazdy przedstawi swoja propozycje i bedziemy glosowac

Napisano
  • Autor

hmm... ale mi właśnie jakoś interiory i exteriory do minibitwy nie podchodzą. Zobacz o jakiej tematyce tam są prace :) Najlepiej by było podpiąć taki subdział pod architekture albo tutaj pod WIP. Referki jak już wspomniane było będzie wybierać zwycięzca - po wygranej zapostuje w aktualnym topicu i jeśli większość opinii będzie pozytywna i bedziecie chcieli robić to co na referce to zamyka się stary wątek i tworzy nowy z referką w miniaturce :) Ew. jest też taka możliwość że w tym subdziale minicontest zrobi się przyklejony topic do którego będzie się wrzucało fajne referencyjne fotki i zwycięzca będzie mieć do wyboru ;) ew. mod będzie wybierać.

Napisano

juz byla tam taka mini bitwa vizualizacji, a do dzialu arch sie nie nadaje bo to wizka a nie projekt, troszke za bardzo kombinujesz z tymi referkami itp dzialami :] kazdy podac moze swoja propozycje i wybierzemy, proste :)

Napisano

może villa sovoye Corbusiera

bannerindex.jpg

albo coś innego z klasyki:

arch83.gif

Edytowane przez siwy

Napisano
  • Autor

hc - czy ja wiem czy kombinuje. no ale rzeczywiście masz rację - był tam topic o wizkach :) nie zauważyłem. No to możemy postować w dziale minibitwa, tylko że będzie trzeba zawsze w pierwszym poście pisać zasady. A jakby był nowy subdział to by był przyklejony topic i po problemie ;) Niech admini decydują. Siwy - otoczenie też trzeba byłoby robić w 3d? :( następna referka po szklanej nadbudówce to chyba będzie refka Juniora: przypomnę:

1212gs1.png

Potem może na zmianę jakiś interior fajny. I potem znowu ex :D albo żeby jeszcze bardziej kombinować to robić równolegle exterior i interior contest :X

Napisano

i trzy propozycje ode mnie;)

prop01om6.jpg

.

prop02xf5.jpg

.

prop03od7.jpg

Jeszcze pozostaje kwestia na czym mamy się skupiać przy tworzeniu wizualizacji? Ogólne zasady. Proponowałbym założenie ogólnego odwzorowania bryły z możliwie najwierniejszym oddaniem detalu dopuszczając jednocześnie pewne odstępstwa w kwestii wykorzystanych materiałów, gdzie możliwe będzie użycie innej odmiany pierwotnie użytego budulca, czyli jeśli coś jest z kamienia, niech pozostanie z kamienia, coś jest z drewna, pozostaje drewniane, jednak może to być inny rodzaj kamienia, czy drewna. Chyba, że macie inne propozycje;)

Co do sprawy z samym prowadzeniem wątku, to może pozostańmy w jednym temacie, tylko ktoś musiałbym na bieżąco uaktualniać pierwszy post podając na przykład stronę wątku, od której rozpoczyna się nowa rywalizacja od nowej refki oraz z listą zwycięzców poszczególnych contest'ów?

Pozdr

Napisano
  • Autor

dobra koniec. ustalone. wszystko zostaje w TYM topicu. Zwycięzca contestu wybiera referkę. I nie wyszukujmy czegoś zbyt skomplikowanego :) Czas na zrobienie to 2 tyg od momentu zapostowania referki. Reszta zasad tak jak szanowny Touch napisał

Proponowałbym założenie ogólnego odwzorowania bryły z możliwie najwierniejszym oddaniem detalu dopuszczając jednocześnie pewne odstępstwa w kwestii wykorzystanych materiałów, gdzie możliwe będzie użycie innej odmiany pierwotnie użytego budulca, czyli jeśli coś jest z kamienia, niech pozostanie z kamienia, coś jest z drewna, pozostaje drewniane, jednak może to być inny rodzaj kamienia, czy drewna. Chyba, że macie inne propozycje;)
Jesteście za? ja jak najbardziej. No i jeśli nie macie nic przeciwko temu to będę porządkował ten temat jak to również Touch napisał ;) Będę aktualizował i takie tam. Jakieś pomysły na wyłanianie laureatów?

Co do referek to ta hc druga niebieska z białymi domkami i ta pierwsza siwego to mi sie szalenie podobają :)

Referka ode mnie do interiorów:

238092099seaside19bt9.th.jpg

Napisano

Zgadzam sie z Touchem.

No to trosiek zbierz do kupy te rulsy i zapisz w pierwszym poscie ladnie czarno na bialym, razem z terminami od kiedy do kiedy itd.

Akiedy sie konczy obecna szklana nadbudowka?

Napisano

właśnie. można jeszcze ją robić i wrzucać czy lepiej poczekać na nowy temat ?

Napisano
  • Autor

wrzucajcie. Czas do niedzieli do 20 forumowego czasu. Po tej godzinie nadesłane prace nie będą brane pod uwagę w ocenie. Potem od niedzieli od 20 do wtorku do 20 będą wyłaniani zwycięzcy. Ale własnie został problem jak ich wyłonić! Boję się, że miejsc w ankiecie może zabraknąć :/ także trzeba myśleć nad alternatywą. Pomóżcie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności