Napisano 28 Listopad 20204 l Problem jak w temacie - dość stary komp - intel i5, 8GB RAMU, Windows 7.... do wersji 2.79 wszystko śmiga jak marzenie.. powyżej wywala mi program po chwili użytkowania... macie jakieś pomysły?
Napisano 28 Listopad 20204 l @Papa Piojaka karta graficzna? Może zaktualizuj do niej stery. Przy defaultowej scenie Ci crashuje czy projekcie z prawdziwego zdarzenia? Sprawdź sobie crash loga, może coś mądrego będzie https://docs.blender.org/manual/en/latest/troubleshooting/crash.html Trzy żelazne zasady dlaczego wywala blendera. Cytat Crashes The most common causes of Blender crashes: Running out of memory. Issues with graphics hardware or drivers. Bugs in Blender.
Napisano 29 Listopad 20204 l Autor NVIDIA GeForce GTS 450 - Blendera wywal of tak - nawet jak w scenie jest tylko box po pierwszym uruchomieniu... chwila pracy i się wyłącza... system wykminił, że sterowniki są aktualne... Edytowane 29 Listopad 20204 l przez Papa Pio
Napisano 29 Listopad 20204 l @Papa Piozobacz co pokazuje konsola, uruchom blendera w trybie debugowania, sprawdź ten plik crash.txt. Podstawowa sprawa, że Blender 2.9+ wymaga opengl 3.3, Twoja karta obsługuje 2.1. Tak czy owak to bym ściągnął najnowsze stery ze strony Nvidia. @Maciek Jutrzenka ze specyfikacji blendera niby powinien się odpalić Supported Graphics Cards NVIDIA: GeForce 400 and newer Procek wymaga SSE2 Edytowane 29 Listopad 20204 l przez alex3d
Napisano 29 Listopad 20204 l 14 godzin temu, Maciek Jutrzenka napisał: a blender wspiera jeszcze archaicznego W7? i kartę GTS 450? Wspiera Windows 7, w pracy jeszcze mi działa. Obstawiałbym za starą kartę ale u mnie na GTS 250 objawem były błędy wyświetlania w viewporcie a nie crash.