Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Problem jak w temacie - dość stary komp - intel i5, 8GB RAMU, Windows 7.... do wersji 2.79 wszystko śmiga jak marzenie.. powyżej wywala mi program po chwili użytkowania... macie jakieś pomysły?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

@Papa Piojaka karta graficzna? Może zaktualizuj do niej stery. Przy defaultowej scenie Ci crashuje czy projekcie z prawdziwego zdarzenia?

Sprawdź sobie crash loga, może coś mądrego będzie https://docs.blender.org/manual/en/latest/troubleshooting/crash.html

Trzy żelazne zasady dlaczego wywala blendera.

Cytat

Crashes

The most common causes of Blender crashes:

Running out of memory.

Issues with graphics hardware or drivers.

Bugs in Blender.

Napisano
  • Autor

NVIDIA GeForce GTS 450 -  Blendera wywal of tak - nawet jak w scenie jest tylko box po pierwszym uruchomieniu... chwila pracy i się wyłącza... system wykminił, że sterowniki są aktualne...

Edytowane przez Papa Pio

Napisano

@Papa Piozobacz co pokazuje konsola, uruchom blendera w trybie debugowania, sprawdź ten plik crash.txt. Podstawowa sprawa, że Blender 2.9+ wymaga opengl 3.3, Twoja karta obsługuje 2.1. Tak czy owak to bym ściągnął najnowsze stery ze strony Nvidia.

@Maciek Jutrzenka ze specyfikacji blendera niby powinien się odpalić 

Supported Graphics Cards
NVIDIA: GeForce 400 and newer

Procek wymaga SSE2

Edytowane przez alex3d

Napisano
14 godzin temu, Maciek Jutrzenka napisał:

a blender wspiera jeszcze archaicznego W7? i kartę GTS 450? 

Wspiera Windows 7, w pracy jeszcze mi działa. Obstawiałbym za starą kartę ale u mnie na GTS 250 objawem były błędy wyświetlania w viewporcie a nie crash.