Napisano 14 Lipiec 20213 l Cześć! Jetem tu nowy, w ogóle nowy w tematyce 3D. Mam pytanie do zawodowców z racji faktu, że planuję nieco zmienić kierunek / rozwój zawodowy. Padło w tą stronę 🙂 Od dwudziestu lat zajmuję się typografią, projektowaniem publikacji książkowych i czasopism kolorowych. Do tego dochodzi dyplom UX Designera. Spore portfolio klientów i udanych projektów. Wspominam o tym, chcąc tylko podkreślić swoje skille w projektowaniu graficznym. Obsługa praktycznie pełnej gamy Adobe CC, Axure. W kwestii projektowania 3D zainteresowany jestem wizualizacjami przestrzennymi - pomieszczenia, budynki, świat naturalny, wizualizacje produktów. Nic z postaci ludzi czy zwierząt, animacja to również nie moja bajka. W kwestii oprogramowania skłaniam się ku blenderowi - ze względu na filozofię (Linux, open source) lub 3ds max, jako "standard przemysłowy". Jak wygląda rynek pracy w tematyce projektowania 3D? Czy w obszarze, który podałem można znaleźć pracę, oferty, zlecenia? Zakładając również, że startuję od zera z obsługą softu i w ogóle techniką pracy projektanta 3D. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź. Edytowane 14 Lipiec 20213 l przez m4c
Napisano 14 Lipiec 20213 l dobrych grafikow 3d w tej chwili jest jak na lekarstwo 😛 wcale nie musisz robic postaci, mozesz spoknie sobie ogarniac inne rzeczy i robote znajdziesz. A dobrych grafikow, to juz w ogole prawie nie ma, a jak sa to siedza zabunrowani w robocie 🙂
Napisano 14 Lipiec 20213 l Sugerując się ogłoszeniami o pracę (w branży gier) to niemal w każdej firmie jest wolne stanowisko environment artysty- to też wydaje się dobrym kierunkiem.
Napisano 14 Lipiec 20213 l gdzieś tam sobie czasami podczytuje branże archvizową, i z tego co widzę to mają tam straszny sajgon ze stawkami . O ile na etacie idzie coś tam fajnie zarobić w lepszej firmie (takich firm jest stosunkowo mało w pl z tego co widze, no i trzeba mieć konkret folio -np firma. Motiv, jak wejdziesz na ich fb to zobaczysz, że aktualnie kogoś szukają) , tak robiąc zlecenia, próbując przebić się przez studentów i ludzi na pirackich softach będzie cieżko. Stawki kurewsko niskie, dopóki nie złapiesz jakiegoś zagranicznego klienta. Ogólnie odradzałbym archviz, widząc po znajomych dużo studentów architektury kończy w archvizie predzej czy pozniej i robi się przesyt. Ale to taka moja skromna opinia. Może ktoś kto siedzi dłużej w archvizie zneguje to co teraz napisałem. Ogólnie rób to co Ci się najbardziej podoba, a kasa prędzej czy później sie znajdzie - a przynajmniej tak to sobie wmawiam heh 🙂 pozdro @edit, polecam wejść na https://www.skillshot.pl/ i sie rozglądnąć za ofertami, posprawdzać wymagania itd. itp. Edytowane 14 Lipiec 20213 l przez ArnoldSzczesliwy
Napisano 14 Lipiec 20213 l No właśnie taki Envio artist, jak masz do tego smykałkę to możesz ładne folio zbudować na samych darmowych assetach i takim unreal engine. Na wizkach, tak jak i np. figurkach do druku, sporo osób dorabia więc stawki potrafią negatywnie zaskoczyć. Do tego wizki, zanim się rozbujasz, to trafi do ciebie z tysiąc januszy, którzy myślą, że to banalne i chcą efekt prawie za darmo. Przynajmniej ja na podstawie swojego krótkiego doświadczenia takie odnoszę wrażenie. Nie chcę ci odradzać bo można na tym nieźle zarobić. Ale to też inwestycja czas i pieniądz.
Napisano 14 Lipiec 20213 l Jeśli chodzi o ArchViz to tam króluje 3ds Max i stan ten się nie zmieni. Wszystko przez to że bez problemu wczytuje format .dwg, natywny format AutoCADa który często jest wybierany do wymiany danych na linii architekt-grafik 3D. Do tego jakaś tam współpraca z Revitem (program inżynierski CAD dla architektów-budowlańców), V-Ray, Corona i cała branża w zasadzie stoi na maxie. Niektórzy ludzie działają na Blenderze, nawet nieźle im to wychodzi np. https://www.blender3darchitect.com/ ale to wciąż kombinowanie pod górę i sporo zachodu. No i trzeba mieć wtedy ten .dwg w Blenderze i ogólnie zasysanie danych z programów CAD rozpykane na 100%, bo bez tego nie zaczniesz żadnego zlecenia. Do tego pytanie skąd tego maxa wziąć - od jakiegoś czasu jest wersja indie bodaj 1500 zł/rok ale do nauki bez sensu wydawać taki hajs. Tutaj sam sobie musisz odpowiedzieć na pytanie co jesteś w stanie sobie zagwarantować w kwestii softu. Wizualizacja produkt wydaje mi się znacznie przystępniejsza pod względem oprogramowania i na moje niefachowe oko z Blenderem dałbyś radę, ale weź jeszcze poczekaj na opinie ludzi którzy rzeczywiście ogarniają temat. Zostaje jeszcze ten wspomniany przez Ciebie świat naturalny i tak jak koledzy powyżej piszą zobacz czy pod hasłem Environment Artist jest to co Ci się podoba.
Napisano 14 Lipiec 20213 l 2 godziny temu, dm_ napisał: Jeśli chodzi o ArchViz to tam króluje 3ds Max i stan ten się nie zmieni. Wszystko przez to że bez problemu wczytuje format .dwg, natywny format AutoCADa który często jest wybierany do wymiany danych na linii architekt-grafik 3D. Do tego jakaś tam współpraca z Revitem (program inżynierski CAD dla architektów-budowlańców), V-Ray, Corona i cała branża w zasadzie stoi na maxie. Niektórzy ludzie działają na Blenderze, nawet nieźle im to wychodzi np. Zgadza się, ale nie jest też tak, że wszystko przez dwg, czasem jest szybciej i prościej jak masz dobrze zwymiarowanego pdfa. Z maxem do nauki też nie ma problemu, jest wersja edukacyjna i jest w pełni funkcjonalna. Problem pojawi się później jak będzie trzeba za niego zapłacić a max to nie wszystko. Jest cała masa pluginów/skryptów i programów które bardzo ułatwiają życie i one też kosztują - tak więc owszem jest to inwestycja.
Napisano 14 Lipiec 20213 l Wersja edukacyjna tylko za okazaniem ważnej legitymacji studenckiej z zaakceptowanej przez Autodesk szkoły/uczelni. Dobre czasy się skończyły i teraz weryfikują wszystko a jako że autor tematu ma ponad 20 lat doświadczenia w zawodzie to zgaduję że na studenta się nie łapie.
Napisano 14 Lipiec 20213 l No proszę, to musiało się sporo pozmieniać. Kiedyś wystarczyło podać jakąkolwiek uczelnię (dosłownie) i można było pobrać edukacyjną. Sprawdzałeś to jakoś ostatnio? faktycznie autodesk jakoś to weryfikuje? Ale może sprawa nie jest przegrana, jest szansa, że autor wygląda na młodszego niż jest w rzeczywistości 😉
Napisano 15 Lipiec 20213 l Sprawdzone kilka razy. Teraz są postawione zasieki które dodatkowo ktoś lub coś weryfikuje. Najpierw musisz podać nazwę uczelni i dynamicznie w trakcie jej wklepywania jest przeszukiwana lista zaakceptowanych uczelni z tym co wpisujesz. Potem trzeba wrzucić skany legitymacji i czekasz na akceptację. Jak zaakceptują to masz free wersję edukacyjną albo na rok z opcją przedłużenia po powtórzeniu po roku całego procesu albo do końca studiów i ani chwili dłużej. Chyba od 2 lat tak to działa i nie ma tak jak kiedyś że wpisujesz byle co i 1000 wersji edukacyjnych masz na koncie ważne nawet 5 lat po skończeniu studiów które możesz sobie wirtualnie przedłużać w nieskończoność.
Napisano 15 Lipiec 20213 l Przeszedlem ten sam proces - najpierw projektowanie graficzne wszystkiego chyba co sie dalo w 2D a potem wszedlem w 3D i tez zaczalem od wizek. I tez na Blenderze. Jak startujesz z 3D od zera to nie ma zlecen bo nic nie umiesz jeszcze 😄Najpierw sie naucz a potem bedziesz sie zastanawial nad reszta. Dla tych co juz umieja praca jest. Powodzenia.
Napisano 15 Lipiec 20213 l Autor Bardzo dziękuję za wpisy, linki i parę sformułowań, jak np. archviz! 🙂 Postanowiłem przerobić kilka, kilkanaście intensywnych tutoriali - wtedy będę miał większy pogląd na temat i sens swoich przemyśleń.