Napisano 19 Listopad 20213 l Hej,聽 聽 Wiem, 偶e Ameryki nie odkry艂em ale Klicek na Summicie pokaza艂聽 w prezentacji jak tworzy膰 sobie takie tekstury.聽 聽 Mo偶na聽 omin膮膰 krok z tworzeniem聽 kwadratowego canvasa i od razu dzia艂a膰 na planie a potem wypali膰 z niego alphe przy u偶yciu Alpha>>From mesh聽 W okienku mo偶na sobie wycentrowa膰 nasz plane, zoomowa膰 czy co tam si臋 chce. Nie testowa艂em tego bardzo ale pewnie generalnie z grubsza si臋 przyda, bo do sk贸ry itp, nie trzeba mie膰 idealnego patternu Ficzer chyba jest od 2020 roku ale tak rzadko tego u偶ywam, 偶e mi si臋 zapomnia艂o a te ekstra kroki ze starego workflow zawsze mo偶na omin膮膰. Wiadomo, tylko alphe tak zrobimy ale nie zawsze potrzeba nam wiecej. Edytowane 19 Listopad 20213 l przez michalo
Napisano 20 Listopad 20213 l Zgadza si臋 ja chyba jeszcze inaczej robi艂em. Kiedy艣 xD... Zwyk艂y grab doc chyba przy alphie. From mesh to poprostu model 3d mozna pykna膰 czego艣 i tez zrobi膰. I nawet ten z opcj膮 vectora. Aczkolwiek tu bez retopo w sie nie obejdzie bod v-disp z zetki to kupa. Albo trzeba przeskoczyc do mudboxa i po raycascie. Abstrahuj膮c od tematu. Zajarany by艂臋m reprojekcj膮 po historii. Teraz po testach wiem, ze wole sobie zrobic duplikat i mie膰 opcj臋 edycji przed reprojekcj膮 bo jak za mocno si臋wyedytuje to strzela jak g艂upie. Jednymi s艂owy ta opcja to straszna kupa jest聽 - wci艣ni臋ty na si艂臋 gniot. Edytowane 20 Listopad 20213 l przez Sebazx6r
Napisano 22 Listopad 20213 l Twoj sposob nie zadziala. Model musialby byc idealnie ztajlowany a wrap tak nie dziala (czyli pattern na planie musi byc idealny z idealnymi krawedziami) Zwykle alfy mozesz lapac w ten sposob, jak masz cos w centrum plana a na krawedziach nic. 聽
Napisano 22 Listopad 20213 l Autor W dniu 20.11.2021 o 22:30, Sebazx6r napisa艂: Abstrahuj膮c od tematu. Zajarany by艂臋m reprojekcj膮 po historii. Teraz po testach wiem, ze wole sobie zrobic duplikat i mie膰 opcj臋 edycji przed reprojekcj膮 bo jak za mocno si臋wyedytuje to strzela jak g艂upie. Jednymi s艂owy ta opcja to straszna kupa jest聽 - wci艣ni臋ty na si艂臋 gniot. Ta, to bardzo agresywnie przyci膮ga vertexy do kamery, projektuj膮c w ten spos贸b detal. Nadaje si臋 jak nie ma k膮t贸w ujemnych, dyna mesh pomaga og贸lnie kupa. Mo偶na si臋 tym czasem ratowa膰 ale to d艂uga droga 聽 57 minut temu, KLICEK napisa艂: Twoj sposob nie zadziala. Model musialby byc idealnie ztajlowany a wrap tak nie dziala (czyli pattern na planie musi byc idealny z idealnymi krawedziami) Zwykle alfy mozesz lapac w ten sposob, jak masz cos w centrum plana a na krawedziach nic. 聽 no tak ale u ciebie te偶 chyba si臋 nie zgadza艂o bo dokument odnosi艂 si臋 do tego mniejszego plane, co ju偶 wyklucza idealne przej艣cie w teksturze? Tak czy si臋 myl臋?聽
Napisano 22 Listopad 20213 l 19 minut temu, michalo napisa艂: Ta, to bardzo agresywnie przyci膮ga vertexy do kamery, projektuj膮c w ten spos贸b detal. Nadaje si臋 jak nie ma k膮t贸w ujemnych, dyna mesh pomaga og贸lnie kupa. Mo偶na si臋 tym czasem ratowa膰 ale to d艂uga droga 聽 no tak ale u ciebie te偶 chyba si臋 nie zgadza艂o bo dokument odnosi艂 si臋 do tego mniejszego plane, co ju偶 wyklucza idealne przej艣cie w teksturze? Tak czy si臋 myl臋?聽 Zoba wideo jeszcze raz, tam idealnie ucina krawedzie jak palisz do textury. Jedyne co mozna do tego workflow dodac to faktycznie lockowanie kamery, ale wolalem tego nie testowac na streamie, zeby czegos nie spieprzyc. 馃槈聽 聽
Napisano 22 Listopad 20213 l Autor Godzin臋 temu, KLICEK napisa艂: Zoba wideo jeszcze raz, tam idealnie ucina krawedzie jak palisz do textury. Jedyne co mozna do tego workflow dodac to faktycznie lockowanie kamery, ale wolalem tego nie testowac na streamie, zeby czegos nie spieprzyc. 馃槈聽 聽 fakt
Napisano 24 Listopad 20213 l Autor Cofam przyznanie ci racji, jednak to ja j膮 mam 馃槈聽 tzn to click bait聽 dzia艂膮 ale w konkretym przypadku jak chisel brush/scribe brush, kt贸ry idealnie r贸wno dzia艂a na kraw臋dzie
Napisano 24 Listopad 20213 l o ciekawe 馃檪聽ale troche dodales krokow, np. wylaczyles smooth na planie, albo dales crease na聽 krawedzie 馃檪聽(plane ma ostra katy)聽聽ale dobrze wiedziec, bede mial dodatkowy material do pokazania na shaku 馃槃 Generalnei problem zostaje, czyli jezeli chcesz cos zrobic organicznego to rozwalisz krawedzie 馃檪聽natomiast, nadal polaczenie tych sposobow jest spoko, zalezy co potrzebujesz 馃槃聽fajnie ze Ci sie chcialo ulepszyc workflow 馃槃聽pdooba mi sie 馃槃
Napisano 24 Listopad 20213 l Autor Tak, problem zostaje dok艂adnie ten sam ale przy standardowych brushach, ale w tym przyk艂膮dnie nie zrobi艂em 偶adnych ekstra krok贸w. 聽 tutaj u偶y艂em scribe standard (nowy brush) - nie dzia艂a na niego si艂a nacisku, nie maluje alph膮 , za to maluje krzyw膮聽 - czyli wszystko co zniekszta艂ca kraw臋d藕 nie dzia艂a w tym danym brushu Tak samo pewnie podzia艂aj膮 chisel brushe, bez si艂y nacisku razem z morphem. A mo偶e i z si艂膮 nacisku? Trzeba by sprawdzi膰. 聽 By膰 mo偶e scribe jest jedynym, kt贸ry tutaj podzia艂a 馃槈聽 聽 To na shaku wspomnij o mnie i popro艣 o follow bo jako insta girl s艂abo mi idzie 馃槈 聽
Napisano 24 Listopad 20213 l no jak nie nic nie zrobiles? to jak zachowales rogi plana? brush + sculptris? no ale wtedy juz nie zlapiesz vdma...
Napisano 24 Listopad 20213 l Autor No tak wy艂膮czy艂em smooth przy subdivide. Ale to nie jest chyba a偶 taki extra step?聽 聽
Napisano 24 Listopad 20213 l no jest 馃檪聽 nie jakis nie wiadomo jaki, ale jak robisz tuta, to co nie powiesz聽 o tym? 馃槃聽wtedy troche final jest inny niz pokazujsz聽
Napisano 1 Grudzie艅 20213 l Obejrza艂em sobie jeszcze raz. Przyznam , 偶e o聽 opcji聽 wrap do tile'i nie wiedzia艂em. Dzi臋ki obu panom. Michal贸w za to ze wrzuci艂 w膮tek i Klickowi za prezentacje. 聽 聽Musz臋 w ko艅cu sobie przygotowa膰 jakiego艣 float menu. Obecnie mam wi臋kszo艣膰 rzeczy u do艂u i g贸ry GUI, ale jak trzeba przyczepi膰 te dropdown menu z lewej i prawej聽to wszystko si臋 chowa. 聽 Edytowane 1 Grudzie艅 20213 l przez Sebazx6r
Napisano 1 Grudzie艅 20213 l Autor 5 minut temu, Sebazx6r napisa艂: 聽przynam ze wiekrzosc UI mam u do艂u u艂ozonego ale musze zrobic sobie wkoncu floating menu. Do brushy glownie uzywam b + kolejne przyciski xD.... Ja mam pod 1-5 w tym jeszcze chyba z shiftem i w floating menu te mnie juzywane + jeszcze kmbinacje z B generalnie z tym B to sie przejechalem pare razy jak zmienili kolejno艣膰 brushy, jak standard kiedys przestal byc BST, move topo chyba a ostatnio spiral i morph bruhs, takze ten... trzeba updatowac skr贸ty w glowie co wersje zbrusha 馃槙
Napisano 1 Grudzie艅 20213 l Dodawnie wlasnych brushy tez zmienia skroty 馃槣. Niestety ich brush managment sie.聽 To ca艂e library Lightbox powinno miec mozliwosc przeniesienia na ekran obok...
Napisano 1 Grudzie艅 20213 l Autor Jest plugin XMD toolbox - w najnowszej wersji dodali skr贸t do plugin贸w. Jego wersja darmowa pozwala na management brushy, alph i mo偶e co艣 jeszcze. Kiedy艣 go u偶ywa艂em - w艂a艣nie darmowego - mo偶esz dzieli膰 brushe na grupy, ulubione itp. Og贸lnie by艂o spoko, nie wiem czemu przesta艂em go u偶ywa膰.. 聽 Dzia艂a jako zewn臋trzna apka, wi臋c masz niezale偶ne okno Edytowane 1 Grudzie艅 20213 l przez michalo
Napisano 2 Grudzie艅 20213 l Autor Nagra艂em, najnowsza wersja - 3, jest darmowa i pozwala na organizacj臋 bruszy, materia艂贸w, tool贸w, chyba wszystkiego. Mo偶na dodawa膰 tagi, lokalizacje wi臋c super spoko sprawa. Ta wersja by艂膮 komercyjna ale zbrush oficjalnie po艂膮czy艂 si臋 z XMD w 2021 i jest ju偶za free. Ale trzeba mie膰 konto. 聽 XMD to baza brushy ale jest ich pierdylion, par臋 za free. Nic specjalnego, lepiej omija膰 bo cz艂owiek wpadnie w pu艂apk臋 przegl膮dania brushy i zastanawiania si臋 jak zrobi膰 co艣 z gotowca, a zrobi艂by to sam z 5 razy w tym samym czasie 馃槈聽 Edytowane 2 Grudzie艅 20213 l przez michalo
Napisano 2 Grudzie艅 20213 l Najczesciej uzywane brushe mam na skrotach od 1 do 8, nieco mniej uzywane wyciagniete na pasek na dole a jak czasem musze jakiegos rzadko uzywanego poszukac to dupy mi nie urwie 馃槈 bo... go rzadko uzywam. W zetce juz jest ogrom brushy - jakbym jeszcze mial instalowac jakies zewnetrzne to bylby calkiem zamet (chociaz dwa fajne sobie dorzucilem :D). Dokladnie mam tak jak @michalomowi - jak zaczne przegladac, testowac, zastanawiac sie to koniec koncow minie godzina-dwie i nic nie zrobione. Boje sie tej pulapki niekonczoncych sie "testow". Edytowane 2 Grudzie艅 20213 l przez Nezumi
Napisano 3 Grudzie艅 20213 l Autor 15 godzin temu, Sebazx6r napisa艂: I t oda sie wrzucic na monitor obok? tak og贸lnie testuje sobie ten program i czasem go wywala.. jest spoko bo masz dostep do wszystkiego z poziomu programu ale jest tez balagan, bo mam dajmy na to paczke bruszy, ktora mam wrzucona do folderu lighboxa i tam mam r贸偶ne paczki bruszy + te z zbrusha jak wrzucam ca艂y ten folder zbrushed do tego toolboxa to jest sieczka - trzeba zna膰 nazwy bruszy zeby je znalezc bo nie ma tam wewn臋trznego podzia艂u na podfoldery mo偶esz sobie potem to r臋cznie dzieli膰 na ulubione, tagowac , ale zeby to ogarnac trzeba by pewnie wrzuca膰 pojedyncze foldery i odrazu katalogowa膰 wiec.. dla mnie to problem i chyba dlatego przestalem to uzywac i skacze po tym lightboxie jak konik polny bo przynajmniej mam opisy folder贸w. 聽 no ale zainstalowa艂em znowu i moze bede uzywal. Generalnie jest ok ale trzeba sobie troch臋 to tam w 艣rodku pouk艂ada膰 a na to trzeba czasu i ch臋ci.聽 z sieczk膮 te偶 da si臋 funkcjonowa膰 - fajnie zobaczy膰 ca艂膮 kolekcj臋 na raz 聽 12 godzin temu, Nezumi napisa艂: Najczesciej uzywane brushe mam na skrotach od 1 do 8, nieco mniej uzywane wyciagniete na pasek na dole a jak czasem musze jakiegos rzadko uzywanego poszukac to dupy mi nie urwie 馃槈 bo... go rzadko uzywam. W zetce juz jest ogrom brushy - jakbym jeszcze mial instalowac jakies zewnetrzne to bylby calkiem zamet (chociaz dwa fajne sobie dorzucilem :D). Dokladnie mam tak jak @michalomowi - jak zaczne przegladac, testowac, zastanawiac sie to koniec koncow minie godzina-dwie i nic nie zrobione. Boje sie tej pulapki niekonczoncych sie "testow". ja mam od 1 do 5 bo dalej nie si臋gam bez patrzenia 馃槈聽 generalnie trzymam si臋 blisko ctrl聽 聽
Napisano 3 Grudzie艅 20213 l 16 minutes ago, michalo said: bo dalej nie si臋gam bez patrzenia Ja czasem zapominam co mam gdzie i wciskam kolejno az trafie na to czego szukam 馃槃
Napisano 3 Grudzie艅 20213 l Z mojego pkt widzenia zwykly standard brush plus alphy i 3 tryby sprawy roll drag....聽 Poza tym dobrze by bylo by funkcje brusha mozna bylo wlaczac globalnie(nie wiem czy juz tak nie zrobili moge sie mylic)
Napisano 3 Grudzie艅 20213 l Autor Godzin臋 temu, Sebazx6r napisa艂: Poza tym dobrze by bylo by funkcje brusha mozna bylo wlaczac globalnie(nie wiem czy juz tak nie zrobili moge sie mylic) O jakich funkcjach m贸wisz? Jak chcesz zmieni膰 jaki艣 standardowy brush to wystarczy go nadpisa膰, np funkcja color w clay brush. Wtf, po co?聽 W og贸le to ch臋tnie bym ponarzeka艂 zbrusha w jakim艣 osobnym w膮tku - albo ca艂y dzia艂 zrobi膰 馃槈聽 Jest tego tyle, 偶e...聽 聽 Total off top聽 Pami臋tacie odcinek Family Guy co Peter wyst臋powa艂 w tv w programie What really drives my gea,r czy co艣 takiego? w艂a艣nie przyda艂by si臋 ten w膮tek, napisa艂 bym ,偶e zapylam do szko艂y bo nagle na艂o偶yli na klas臋 kwarantanne i musz臋 odebra膰 c贸rk臋 i chuj z zawod贸w karate w weekend i miko艂ajek z przyjaci贸艂k膮. Ja pierl...asdzx
Napisano 3 Grudzie艅 20213 l 3 hours ago, michalo said: W og贸le to ch臋tnie bym ponarzeka艂 zbrusha w jakim艣 osobnym w膮tku - albo ca艂y dzia艂 zrobi膰 馃槈聽 Jest tego tyle, 偶e... Jestem za. Fajnie sobie ponarzekac jakie to zycie ciezkie mamy i Pixologic jaki zly jest, ze nas nie slucha 馃ぃ聽 Ogolny watek do narzekan bylby spoko odskocznia od swiata ktory ukrywa dislike'i, blokuje wszystko co nie jest pozytywne i na sile zaklada nam maske ze sztucznym usmiechem. I nikt nie moglby napisac "nie narzekaj!" bo kurde po to bylby ten watek wlasnie. Powodzenia w zmaganiach z zyciem @michalo!
Napisano 3 Grudzie艅 20213 l Wyjebaliii widocznosc dislike w YT ....聽 Swiat schodzi na psy Tyle zmarnowanych klikniec... Cytat O jakich funkcjach m贸wisz? Jak chcesz zmieni膰 jaki艣 standardowy brush to wystarczy go nadpisa膰, np funkcja color w clay brush. Wtf, po co?聽 Chodzi mi o funkcje typu back face masking ... mask by poligrupuse.聽 Dobrze by bylo opcja by mogly dzialac globalnie... Zamaist per brush.聽 Chodzi mi o to by nie robic nowych brushy tylko uzupelniac ich funkcjonalnasc globalnie. Bez uzytkownia ciezko mi pisa膰. W tym ,偶e tak jak pisa艂em moim skromny zdaniem 3/4 brushy wciaganych to sa standard brushe plus alphy ewentualnie obecnie VDM聽 czyli ten slawetny vector displacement. To powinno dzialac ze standardem. Moze i dziala. W tym ze ze osobiscie nie uzywam ze wzgledu technicznych vector dispa nie wypal do renderowania na pewno poprawnego w zetce i na pewno nie tangent space. Z drugiej strony multiplikowanie ALPH dziala globalnie ;/... A to czasem poprostu przeszkadza. 聽 Edytowane 3 Grudzie艅 20213 l przez Sebazx6r
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto