Napisano 13 Listopad 20222 l 13 minut temu, KLICEK napisa艂: podobno to dzisiaj, ktos oglada? 馃檪 Mi si臋 nie chc臋. Obejrz臋 sobie konkretne powt贸rki na YT.聽聽馃挃
Napisano 13 Listopad 20222 l Autor 2 minuty temu, michalo napisa艂: Mi si臋 nie chc臋. Obejrz臋 sobie konkretne powt贸rki na YT.聽聽馃挃 no kurde, wlansie mam tak samo 馃槃 nie wiem, jakos tak czar prysl xd
Napisano 14 Listopad 20222 l Ja zerkne bo zona dentystka a pierwsza prezentacja jest o Zetce w biznesie dentystycznym. Jest pare fajnych prezentacji - na pewno obejrze kilka ale moze nie na zywo bo praca jest, trzeba crunchowac a nie sie bawic. Niepokoi mnie jedynie to, ze to na co wszyscy czekaja czyli nowosci ZBrusha jako softu - maja tylko pol godziny... Zerknalem na szybko ile mieli w latach ubieglych no i tak kolo godziny spokojnie, czasem wiecej.. Nie wiem, moze sie myle ale 30 minut to moze byc bardzo duzo pokazane albo bardzo malo zalezy ile tam zapychaczy bedzie. Czar moze troche prysl ale tez nie popadam w jakis czarny nastroj zanim nie zobacze w srode co sie za przyszlosc maluje ZBrushowa. Mega ciezko az do srody czekac... Edytowane 14 Listopad 20222 l przez Nezumi
Napisano 14 Listopad 20222 l Nie no kaman, nie o to chodzi. Sta膰 mnie na jakie艣 badziewne subskrypcje to i na soft, kt贸ry s艂u偶y mi do zarabiania by si臋 znalaz艂o. Tylko o jakich nowo艣ciach piszesz? 聽 Ja nie czu艂em strachu co rok聽 na summicie, ze teraz og艂osz膮 p艂atny update tylko raczej zdziwienie, 偶e ci膮gle daj膮 za darmo. Te偶 zadawa艂em sobie pytanie -聽 na czym oni w艂a艣ciwie zarabiaj膮? Moja fanboyowa mi艂o艣膰 si臋 wypali艂a jak zbrush przesta艂 mi s艂u偶y膰 tylko do hobby i wraz z bardziej profesjonalnym zastosowaniem moje wymagania wzros艂y co do jego funkcjonalno艣ci. Kiedy艣 jaki艣 fajny kolorowy ficzer przy膰miewa艂 mi wszystkie niedoskona艂o艣ci a teraz, ju偶 od paru lat, ci膮gle te same niepoprawiane buggi i niedoko艅czone ficzery jako艣 nie pozwalaj膮 mi docenia膰 pracy wk艂adanej w rozw贸j zbrusha.聽 Do tego jako艣膰 updat贸w te偶 spad艂a w ostanich latach. Jakby prawdziwe rewolucje si臋 sko艅czy艂y albo ja ju偶 si臋 tak nie jaram.聽 No ale ja i takk bym za to p艂aci艂.聽 聽 A teraz przyszed艂 Maxon i wszystko rozpier.. do tego zaproponowa艂 subskrypcj臋 posiadaczom licencji wieczystych ju偶 4mce temu a nie da艂 za to nowej wersji. Na zasadzie p艂a膰 za sam napis Maxon przy ZBrushu.聽 Jak update wyda mi si臋 zasadny to zap艂ac臋. Nie s膮 to jakie艣 wielkie pieni膮dze tym bardziej, 偶e nie u偶ywam wielu komercyjnych soft贸w.聽 聽
Napisano 14 Listopad 20222 l @michalo Czyli jednym gifem 馃槈聽 A tak serio to si臋 zgadzam, dop贸ki robisz co艣 hobbistycznie to patrzysz zupe艂nie inaczej na to. Gdy wchodzi komercja r贸偶owe okulary p艂owiej膮 i ciemniej膮 a ty zauwa偶asz, 偶e hobby, by艂o nie by艂o, sta艂o si臋 prac膮 i czar nieco pryska - nadal to lubisz, ale samo to 偶e musisz to robi膰 by prze偶y膰, zmienia punkt widzenia 馃檪聽 Ale i tak bym sie nie zamieni艂 na nic innego 馃檪聽Bywa 偶e nerwy puszczaj膮 a komputer "s艂yszy" nie jedn膮 wi膮zank臋 (nie mowa o wi膮zankach 艣wi膮teczno-kwiatowych 馃槈) ale nie chcia艂bym i艣膰 z 艣wiadomo艣ci膮聽do roboty, 偶e do emerytury, dzie艅 za dniem, b臋d臋 robi艂 np. m艂otki przez 20 lat.聽 Edytowane 14 Listopad 20222 l przez Mortom
Napisano 14 Listopad 20222 l Ja jednak sobie wieczorkiem za艂o偶y艂em ciep艂e kapcie, zrobi艂em kakao i poogl膮da艂em sculpt off, ale co rok to gorzej wygl膮da. Kiedy艣 robi艂em oczy jakie rzeczy w kr贸tkim czasie d艂ubali, a teraz nie wiem, jakby z 艂apanki brali bo ch臋tnych nie by艂o. Pracki nie by艂y nawet wyko艅czone renderkiem w keyshocie tylko tak, o! rzucone nonszalancko 偶eby by艂o. Nast臋pnego raczej nie b臋d臋 ogl膮da艂, poczekam sobie na kolejne dni co go艣cie ze studi贸w poka偶膮 i t臋 30 minutow膮 prezntacj臋 nowych ficzer贸w xD
Napisano 14 Listopad 20222 l 6 minut temu, Mortom napisa艂: Ale i tak bym sie nie zamieni艂 na nic innego 馃檪聽Bywa 偶e nerwy puszczaj膮 a komputer "s艂yszy" nie jedn膮 wi膮zank臋 (nie mowa o wi膮zankach 艣wi膮teczno-kwiatowych 馃槈) ale nie chcia艂bym i艣膰 z 艣wiadomo艣ci膮聽do roboty, 偶e do emerytury, dzie艅 za dniem, b臋d臋 robi艂 np. m艂otki przez 20 la Mam dok艂adnie tak samo 馃檪 Tym bardziej doceniam to co robi臋 bo z ty艂u g艂owy mam ponad 10 lat robienia czego艣 czego w艂a艣ciwie nigdy nie lubi艂em.聽
Napisano 14 Listopad 20222 l 8 minut temu, damian85osg napisa艂: Ja jednak sobie wieczorkiem za艂o偶y艂em ciep艂e kapcie, zrobi艂em kakao i poogl膮da艂em sculpt off, ale co rok to gorzej wygl膮da. Kiedy艣 robi艂em oczy jakie rzeczy w kr贸tkim czasie d艂ubali, a teraz nie wiem, jakby z 艂apanki brali bo ch臋tnych nie by艂o. Pracki nie by艂y nawet wyko艅czone renderkiem w keyshocie tylko tak, o! rzucone nonszalancko 偶eby by艂o. Nast臋pnego raczej nie b臋d臋 ogl膮da艂, poczekam sobie na kolejne dni co go艣cie ze studi贸w poka偶膮 i t臋 30 minutow膮 prezntacj臋 nowych ficzer贸w xD Przelecia艂em na ZBC przez te prace no i wi臋ksza wi臋kszo艣膰 to jaka艣 pomy艂ka. Fajnie, 偶e ka偶dy mo偶e uczestniczy膰 ale jednak kiedy艣, jak by艂y zapisy, ludzie robili to 艣wiadomie chyba bardziej i聽 by艂o na co popatrze膰. Ciekawe jak komentatorzy sobie z tym radzili. Do tego ta scena bardzo s艂abo si臋 prezentuje.聽 A keyshota ju偶 nie promuj膮 bo wraz z nowym zwi膮zkiem z Keyshotem zrobili rozw贸d i nie ma ju偶 nowych wersji dedykowanych dla zbrusha. Bridge jest za free.. 聽 聽
Napisano 14 Listopad 20222 l 2 godziny temu, damian85osg napisa艂(a): Mnie z t膮 偶abk膮 rozwali艂 xD Next year is mine, zapisuj臋 si臋 xD聽 no to mnie zainteresowa艂e艣 polampi臋 si臋 na ipadzie 馃槃聽 Edit: Oki, ogladam i ogl膮dam w tle i jedyne co mi si臋 ci艣nie na wargi to to: 聽 Edytowane 14 Listopad 20222 l przez Mortom
Napisano 14 Listopad 20222 l No tak to jest jak nie ma zadnego filtra... Jak juz chca zeby wszyscy mogli brac udzial to mogliby zrobic jakies eliminacje, polfinaly przed finalami na ZB Summit. Osobiscie nie chce mi sie ogladac pierdyliona prac po prostu. Wiedzac ze musze sie przebic przez jakies "zabki" wygladajace jakby koles wczoraj pierwszy raz zainstalowal program... EDIT No i po summicie.... Malutko zmian. To co dodali to fajne rzeczy, ale wiekszosc prezentacji to byla integracja Redshifta w ZB. Mnie srednio potrzeba rzecz ale ok, nie bede mowil ze to cos zlego. Od lat ludzie narzekali ze chca konkretny renderer wewnatrz zetki to maja. Rozumiem, ze bez licencji osobnej moge tylko uzywac CPU ale nie przeszkadza mi to. I tak finalowo lece w Arnoldzie. Wyobrazam sobie ze dodanie takiego renderera to duza sprawa i przeboleje juz to teraz, liczac ze nastepny update bedzie dotyczyl narzedzi w ZBrushu bardziej. Poza tym nic nie wiadomo co jeszcze dodadza bo nie wiadomo kiedy nowa wersja bedzie. Tak srednio po tej prezentacji... Niby fajnie ale.. troche "meh". Jesli ktos oczekiwal nowego rendera to moze sie cieszyc. Edytowane 17 Listopad 20222 l przez Nezumi
Napisano 17 Listopad 20222 l redshift w zbrushu? po uj!? Nast臋pnie pewnie b臋dzie redsift dla notatnika a potem integracja w butach zimowych, zamiast si臋 wzi膮膰 do uczciwej roboty to pieprz膮 50 wersji w 3 osoby a na niekt贸re problemy kt贸re s膮 od lata maj膮 odpowied藕, " u mnie dzia艂a"聽 fuck them聽
Napisano 17 Listopad 20222 l 3 minuty temu, Destroyer napisa艂: redshift w zbrushu? po uj!? Nast臋pnie pewnie b臋dzie redsift dla notatnika a potem integracja w butach zimowych, zamiast si臋 wzi膮膰 do uczciwej roboty to pieprz膮 50 wersji w 3 osoby a na niekt贸re problemy kt贸re s膮 od lata maj膮 odpowied藕, " u mnie dzia艂a"聽 fuck them聽 Po to, 偶e jest sporo takich jak ja co obijaj膮 si臋 tylko w zetce a silnik musz膮 trzyma膰 osobno = osobna zabawa do zrobienia prezentacji. A tak to mo偶na sobie podzia艂a膰 w zetce w trakcie modelowania. Dla mnie to spoko sprawa bo rozwa偶臋 update toolbaga w przysz艂o艣ci,聽 czy mo偶e nie przerzuci膰 si臋 na redshift. Kupno Mayki dla Arnolda odpada. WIem, 偶e jest blender.. Mogli by dorzuci膰 wi臋cej rzeczy, na razie s艂aby update.聽 Poza redshiftem to wygl膮da jak zwyk艂ye "dziesi臋tne" ulpeszenie co jest kilka razy w roku. Troch臋 zaw贸d jak na summit.
Napisano 17 Listopad 20222 l Ale cholera zbrush tak si臋 nadaje do jakiejkolwiek sensownej pracy przy renderowniu jakby by艂 uczestnikiem paraolimpiady na zwyk艂ych zawodach 馃檪 A w blenderze masz darmow膮 wersj臋 z Octanem lub z Coron膮 聽 https://blenderartists.org/t/chaos-corona-v3-0-standalone-exporter-for-blender-3-0-videotutorial-on-how-to-use-added/1345600 https://help.otoy.com/hc/en-us/articles/6727419073435-OctaneRender-for-Blender-Installation-Guide i bez por贸wnania bardziej sensowny interface pod renderowanie ni偶 te na膰kanie dziadostwo w zbrushu doklejane do archaicznego interfacu i programu. Ma ju偶 prawdziw膮 kamer臋 3d czy nadal takie oszuka艅stwo? jak sobie radzi ze skal膮 obiekt贸w gdy dodasz nowy? dzia艂a to czy nadal oszuka艅stwo? 馃槢聽I do tego shit show wrzucaj膮 zintegrowany renderer jesus fucking christ
Napisano 17 Listopad 20222 l Ma prawdziw膮. Mo偶na j膮 nawet eksportowa膰. 聽 Z tym interfacem to jak ze wszystkim. Ja ju偶 mam go we krwi. Bardziej mnie wkurza taki toobag niekiedy 馃槈聽 聽 rok corony to mniejwiecej tyle co zbrush Octane du偶o dro偶szy. 聽 M贸wie, dla takich jak ja ma to sens. Dla kogo艣 kto lata mi臋dzy softami, robi animacje, wiski, gry to nie ma sensu bo to bajer Ale poruszanie si臋 w zb mam w ma艂ym palcu, nie jest to b贸l ustawi膰 scen臋, zapisa膰 kamerki (czy to fizyczne, czy pozycje na timeline) 聽 Mam nadziej臋, 偶e dojd膮 render passy i animacje. TO b臋dzie git.聽 聽 聽
Napisano 17 Listopad 20222 l 2 minutes ago, michalo said: rok corony to mniejwiecej tyle co zbrush Octane du偶o dro偶szy. https://render.otoy.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=72241 Chaos Corona for Blender 3.0 is compatible with Blender 3.0+. It requires Corona Standalone: version 3.0 can be downloaded free from Chaos鈥檚 website
Napisano 17 Listopad 20222 l 2 minuty temu, Destroyer napisa艂: https://render.otoy.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=72241 Chaos Corona for Blender 3.0 is compatible with Blender 3.0+. It requires Corona Standalone: version 3.0 can be downloaded free from Chaos鈥檚 website Jak bym mia艂 u偶ywa膰 Blendera do renderowania to by mi cycles wystarczy艂 馃槈 Ale ja nie chce tam importowa膰. Boli mi troch臋 interface ale zw艂aszcza rozpizdziel w skali. Wkurza mnie to i tyle. Nie chce mi si臋 doszukiwa膰 co tam zrobi膰 偶eby dzia艂a艂o. Poza tym d艂ugo importuje. A jak by chcia艂zrobi膰 render na naprawd臋 hi poly? TO ju偶 dupa. Mo偶e ten redshift da rad臋. 聽 Mam tylko nadziej臋, 偶e nie usun膮聽 BPR!聽 Ale nie przekonuje mnie to na razie do zadnego updatu. Za ma艂o funkcji przydatnych w samym sculptowaniu,
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto