Napisano 7 Stycze艅 20241 r Czo艂em. Jaki艣 艣mieszny ma艂y projekcik na potrzeby treningu i nauki. Model robota nie m贸j, ale reszta moja. Futra na Yetim. Uczy艂em si臋 przenoszenia futer pomi臋dzy scenami, rigowania, symulacji futer, materials nod贸w na Mari i jeszcze kilku innych fukncji animacyjnych na Maya. Powiem wam 偶e nowa Mari 7.0 wreszcie zaczyna by膰 dla mnie samowystarczalnym softem. Do tej pory musia艂em si臋 posi艂kowa膰 bakerami zewn臋trznymi, gdy偶 ten MODOwy by艂 wolny, .... naprawd臋 艣miertelnie wolny. Na chwil臋 obecn膮 nowy baker w MARI jest na GPU i wyprzedza pr臋dko艣ciowo SubstancePaintera. Nie wiem czy co艣 b臋d臋 jeszcze w tym treningowy projekcie robi艂, wrzucam jako ciekawostk臋, uzupe艂niaj膮c paroma screenami z kuchni.聽 Yeti 4 Sporo zmian na nodach. Nowe klocki i r贸偶ne inne praktyki wesz艂y ale generalnie jest to wci膮偶 bardzo dobre i elastyczne. Na koniec tego roku wysz艂a ostatnia ods艂ona wersji 4 i za horyzontem ju偶 szykuj臋 si臋 wersja 5. Testowa艂em symulacje w Yetim pierwszy raz, ale ci臋偶kawo na pocz膮tek. Za ma艂e mam do艣wiadczenie. Chocia偶 na animacji wygl膮da艂o poprawnie to jednak mam wra偶enie 偶e nie jest to tak zaawansowany system jak symulacje w艂os贸w w Houdinim czy w pakietach Pixara. Ale spoko, jak na produkcj臋 postaci czy do stillek, nie musz臋 tego wszystkiego symulowa膰.聽 Rigowanie w Maya zaskakuje mnie. Przek艂adam dalej powoli wiedz臋 o tym co ju偶 wiem z tego zakresu z innego oprogramowania. Wszystko super 艂adnie ale bez skrypt贸w i dodatk贸w jest bieda. Brakuje mi jaki艣 modyfikacji i mo偶liwo艣ci w operowaniu histori膮. Wydaje si臋 ona by膰 dla mnie bezu偶yteczna na etapie kiedy model wejdzie do rigu. Brakuje mi wielopoziomowej, realnej historii z XSI. Jakiego艣 logicznego po艂膮czenia i mo偶liwo艣ci zarz膮dzania tym.聽 Mari i materials nody, dobra rzecz. Szybko, przejrzy艣cie. Nowe nody teleport broadcaster i receiver dla czysto艣ci widoku. Geomaps, kt贸re mo偶esz wpi膮膰 gdzie chcesz i masz pod r臋k膮 wszystkie wypieki. Generalnie brakowa艂o mi tych paru rzeczy wcze艣niej, ale teraz widz臋 偶e to ju偶 jest tip top. Przygl膮da艂em si臋 nowemu Extension Pack 6 i doprawdy warto to zakupi膰. Przymierzam si臋 gdy偶 rozbudowuje to MARI w zakresach gotowych setup贸w, smartmasek, menus贸w, i wielu innych naprawd臋 przydatnych narz臋dzi. Wracaj膮c do go艂ej MARI, podgl膮d tekstur i shader贸w full res. Ten soft jest naprawd臋 genialny. Jego wszechstronno艣膰, elastyczno艣膰 w projekcach, selekcjach i wp艂ywaniu na to co naprawd臋 malujesz i w jaki spos贸b maskujesz.聽 Nie艣miertelny Arnold i do tego ogarn膮艂em sobie setup nazwany LookDevKit. Super malutkie i za damo. Rachu ciachu i testujesz materialsy w r贸偶nych konfiguracjach 艣wietlnych. Zawsze mi tego brakowa艂o, a nie mia艂em czasu skonstruowa膰 samemu. Arnold jest naprawd臋 moim ulubionym rendererem, 偶a艂uj臋 偶e nie by艂o mi dane u偶ywa膰 go z Softimage XSI. Pozdro! 聽 聽 聽 Edytowane 8 Stycze艅 20241 r przez gryzon dodano film
Napisano 7 Stycze艅 20241 r Autor Dzi臋ki. Tak. Pracowa艂em/ uczy艂em si臋 te偶 xGena na pewnym etapie. Z mojej perspektywy wygl膮da艂o to tak 偶e by艂o mi po prostu trudniej, mniej czytelnie. To tak jak by艣 z nod贸w wr贸ci艂 do layer贸w. Niby wszystko widzisz i jest czytelnie ale jednak dost臋p do tego i zarz膮dzanie tym m臋czy. Z tego co czytam od ludzi kt贸rzy wy艂膮cznie zajmuj膮 si臋 groomingiem. Yeti i xGen na 99% daj膮 taki sam rezultat wizualny. Jednak偶e na minus dla xGena jest to 偶e jest niestety awaryjny i crashuje z Maya, co sam te偶 odczu艂em, oraz jest nieefektywny w symulacjach i animacjach. Natomiast na minus dla Yetiego jest to 偶e jest dla niego wci膮偶 zbyt ma艂o materia艂贸w szkoleniowych. Dodatkowo od siebie powiem 偶e jego instaler jest do艣膰 uproszczony wi臋c konfiguracja, sprz臋gni臋cie go z Maya i Arnoldem oraz licencjonowanie potrafi膮 przysporzy膰 arty艣cie nie ma艂o problem贸w. Dokumentacja niby jasno to wszystko opisuje ale jednak bardzo po macoszemu. Na szcz臋艣cie support reaguje bardzo sprawnie i s膮 pomocni.聽
Napisano 7 Stycze艅 20241 r Pytanko a propos Mari - jak tam z malowaniem recznym w Mari jest? W sensie nie ze przenosisz fotki na obiekt tylko recznie pedzelkami malujesz - jest taka opcja w ogole? Zastanawiam sie nad Mari darmowa wersja bo cena mnie nie zachwyca a ta darmowa ma takie ograniczenia ze i tak mnie nie za bardzo ogranicza 馃檪 A ten malutki, darmowy LookDevKit o ktorym wspominasz to co to takiego? Tez kurde uwielbiam Arnolda 馃槃 Edytowane 7 Stycze艅 20241 r przez Nezumi
Napisano 7 Stycze艅 20241 r Autor Tak. W Mari te偶 mo偶esz normalnie malowa膰 r臋cznie tekstury. Paint to jedno z podstawowych narz臋dzi tego softu. Paint Through pozwala malowa膰 poprzez tekstur臋. Natomiast to co warto wiedzie膰 i rozumie膰 ju偶 na pocz膮tku. Wszystko co malujesz r臋cznie w Mari jest w pierwszej kolejno艣ci zapisywane w Paint Buffer. Wyobra藕 sobie, 偶e przed modelem w pewnej odleg艂o艣ci jest niewidzialna kartka. Wszystko co namalujesz na modelu jest tak naprawd臋 malowane w tym buforze natomiast przed przed poruszeniem kamery mo偶e zosta膰 projekcjonowane na model automatycznie b膮d藕 manualnie. Si艂a tego patentu polega na tym 偶e projekcje mog膮 by膰 r贸偶nego typu. Zale偶ne od tego co masz wyselekcjonowane, albo jaki masz typ maskowania, mo偶esz projekcjonowa膰 tylko front lub na wylot modelu (prz贸d i ty艂). Po za tym mo偶esz projekcjonowa膰聽 i czy艣ci膰 od razu ten bufor albo deformowa膰 ten bufor za pomoc膮 r贸偶nych innych wymy艣lnych narz臋dzi przed projekcj膮. Bufor jest w pe艂ni konfigurowalny i mo偶e przyjmowa膰 r贸偶ne rozdzielczo艣ci, bitra偶e, mo偶na go dowolnie transformowa膰 przed modelem. Tak samo to co jest w modelu mo偶na 艂atwo przenie艣膰 do bufora by potem wpasowa膰 go w model w innym miejscu. No i oczywi艣cie jest to totalnie bezszwowe malowanie. Wszystko co z bufora zostanie przeniesione nawet na bardzo poci臋ty z frontu model zostanie idealnie oddane w teksturze. Nie b臋dziesz mia艂 szw贸w. Dzia艂a tam te偶 Ptex w Mari kt贸ry chyba nie jest ju偶 teraz tak bardzo popularny. Je艣li dobrze pami臋tam patent od Pixar. I na koniec, ona obs艂uguje modele z du偶膮 liczb膮 UDIM. Dla NVIDIA I AMD to 4096 UDIM a dla INTEL do 1024 UDIM.聽 To zupe艂nie inna rzecz ni偶 Substance Painter. W Substance Painterze wszystko co malujesz za pomoc膮 Paint jest fizycznie malowane na modelu i ka偶dy ruch p臋dzla jest zapisywany w przestrzeni 3d. To ma swoje plusy, poniewa偶 mo偶na wgra膰 model o innej rozdzielczo艣ci topologicznej i lub UV i tekstury odbuduje Ci z tych danych z przestrzeni. Natomiast najwi臋kszymi minusami tego rozwi膮zania jest trudno艣膰 w ukrywaniu siatek, projekcjonowaniu ala Mari, malowanie zakamark贸w i innych bardziej z艂o偶onych geometrii, pomijam fakt 偶e tam masz tylko layery a w Mari layery + nody. I oczywi艣cie szwy. Ten problem rozwi膮zali w SP do艣膰 sprytnie ale niestety nie jest to idealny engine i te szwy zawsze si臋 gdzie艣 podczas malowania pojawi膮. Pami臋ta膰 trzeba 偶e SP nigdy nie wy艣wietli tekstur wy偶szych ni偶 4k. To znaczy 偶e nie wszystkie rzeczy podczas malowania zobaczysz. Ograniczenia w liczbie UDIM (w tym momencie nie znam konkretnych liczb)聽 Trzeba te偶 wiedzie膰, 偶e W MARI koniecznym jest obycie si臋 z bardziej techniczn膮 wiedz膮 w zakresie typ贸w map, bitra偶贸w, czym r贸偶ni膮 si臋 tekstury kolorystyczne od skalarnych i umiej臋tne i 艣wiadome u偶ywanie tych typ贸w w zale偶no艣ci do tego co robisz. Ale 艣wiadome i umiej臋tne korzystanie z tego kombajnu daje nieograniczone mo偶liwo艣ci w tworzeniu jaki艣 bardziej skomplikowanych setup贸w tekstur. Od malarskich po pe艂en proceduralizm oparty na nodach, zupe艂nie tak jak by艣 tworzy艂 malarski compositing na modelu.聽 Nie pami臋tam jak okrojona jest Mari darmowa, gdybam 偶e do kilku UDIM.聽 LookDevKit zaprojektowa艂 i napisa艂 Dusan Kovic. Polecam zagl膮dn膮膰 na jego strony i tutoriale. Bardzo ciekawe rzeczy.聽 https://www.artstation.com/blogs/dusankovic/jvDB/lookdev-kit-20-release Edytowane 7 Stycze艅 20241 r przez gryzon
Napisano 8 Stycze艅 20241 r O dzieki wielkie za obszerna odpowiedz. Niekomercyjna Mari jest tu: https://www.foundry.com/products/mari/non-commercial A ograniczenia: Here are the most important limitations of using the non-commercial version: Export texture resolution size is limited to 4K and 16-bit color per channel. Export formats are limited to exr, .psd, .png, .tga, .jpg and .jpeg. Python scripting is disabled. There is a limit of six UV texture patches per object, but unlimited channels and layers. You can work with a maximum of five objects at once. Niektore mnie nie obchodza tak bardzo, inne jak - ograniczenie do 5 obiektow moze sie dac we znaki. No ale jest za free wiec do prywaty jak znalazl. I do nauki. Bardzo malo teksturowalem w ogole, ale czuje ze fajnie cos nowego zglebic bardziej i jakos bardziej mnie ciagnie do Mari jak do Paintera.
Napisano 8 Stycze艅 20241 r Autor Jak na pocz膮tek, nauk臋 to jest bardzo spoko opcja. W ramach tych ogranicze艅 nawet ten m贸j malutki projekcik si臋 mie艣ci. Dzisiaj wrzuc臋 animk臋 + kilka scen od kuchni.聽
Napisano 9 Stycze艅 20241 r Autor Dzi臋ki ludzie. Zastanawiam si臋 czy tego nie rozbuduj臋, bo chcia艂bym w trakcie innych produkcji 膰wiczy膰 na bie偶膮co poszczeg贸lne sk艂adowe. Okazuje si臋 偶e ma艂e projekty pozwalaj膮 mi cz臋艣ciej wchodzi膰 w interakcj臋 z tymi tematami. Du偶e projekty, mniej czasu, mniej 膰wicze艅 z r贸偶nymi sk艂adowymi animacji.聽
Napisano 9 Stycze艅 20241 r Autor W dniu 8.01.2024 o 18:19, nielot007 napisa艂(a): Bardzo fajnie si臋 prezentuje. "Making-of" robi super robot臋! @nielot007 A dzi臋ki bardzo. Lubi臋 robi膰 takie makinoffy. Naprodukowa艂em si臋 tego kiedy艣 na maxa robi膮c ZBrushowe speedy i produkuj膮c do nich zajawki kt贸re wrzuca艂em na m贸j Instagram.聽 https://www.instagram.com/reel/CwcSVaJA4Jp/ 聽
Napisano 3 Luty 20241 r Ekstra monta偶 procesu, no i modele sztosior 馃槃聽dobry pomys艂 偶eby si臋 na cudzym modelu czy szkicu pouczy膰, kiedy艣 si臋 od tego wzbrania艂em bo to OSZUSTWO JEST!!! ale no, teraz z do艣wiadczenia widz臋 偶e warto sobie czas oszcz臋dzi膰 jak si臋 te podstawy 膰wiczy
Napisano 3 Luty 20241 r Autor Zanim zaczniesz teksturowa膰 model kt贸ry pchasz dziesi膮tkami godzin, zd膮偶ysz si臋 ju偶 od niego porzyga膰. Jak we藕miesz jaki艣 kontent od kogo艣 to tak 艣wie偶o podchodzisz do procesu teksturowania albo rigowania. Ewentualnie pracuj na kilka front贸w. Miej zawsze w zapasie kilka projekt贸w. Jeden modelujesz, zupe艂nie inny teksturujesz, jeszcze inny rigujesz i animujesz. Je艣li 膰wiczysz to wszystko jest takie bardziej 艣wie偶e, masz czym pooddycha膰.聽 Dzi臋ki bardzo za mi艂e s艂owa!聽
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto