Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Mam zgryza, bo mój stary Cintiq 27'' powoli przydałoby się wymienić. Przez te lata przyzwyczaiłem się do sporego tabletu i chciałbym coś w podobnym rozmiarze.

Oczywiście jest Cintiq Pro 27, ale 21000-22000 zeta to jednak sporo. Natomiast pojawił się Huion Kamvas Pro 27 za 8000 zeta.

Zawsze byłem sceptyczny do Huionów (może to przez samą nazwę 😄), ale obejrzałem kilka recenzji tych najnowszych modeli 4k i są bardzo pozytywne. Tablet jest mi potrzebny wyłącznie do digital paintingu, a patrząc na same cyferki w specyfikacji, to te róznice nie są wielkie. Ale jak to jest w praktyce? Kiedyś bym się nie zastanawiał i brał Wacoma, ale konkurencja chyba mocno technologicznie i jakościowo nadgoniła, a róznica kilkunastu tysięcy między niemal identycznymi (na papierze) tabletami jest trudna do zignorowania.

Drogie Bravo, czy ktoś ma jakieś swoje 3 grosze do dorzucenia? Ma ktoś jakieś praktyczne doświaczenie z tymi tabletami, albo chociaż ich mniejszymi wersjami? Czy może jeszcze coś innego jest wartego rozważenia, jak Xencelabs czy XP Pen? Albo może jednak lepiej kupić mniejszego (i tańszego), ale Cintiqa?

Edytowane przez SebastianSz
Napisano

Ja tu czasem wrzucam recenzje Brada Colbowa do tabletów i z tego co widzę to huiony, xppeny i xencelabs dogoniły wacoma na tyle, że tak jak mówisz te kilkanaście tys nie daje zauważalnej różnicy poza prestiżem marki 🙂 Jak jest to nie wiem bo mam co prawda Xp-pena 16 pro od iluś tam lat ale nie używany a xneclabsa z rok i tylko rozpakowałem żeby popatrzeć 😄 

Ale jak nie jesteś pewny to kup na amazonie jeśli jest i masz 30 dni na testowanie, jak się nie spodoba to zwracasz i bierzesz xp pena na testowanie 😛 Na polskim allegro masz niby 14 dni na zwrot a nie 30 ale jak zgłosisz zwrot i wygeneruje kod to jest ważny kolejne 14 dni a nie jak amazona tylko 2 wiec na jedno wychodzi :

Napisano
4 minutes ago, Destroyer said:

recenzje Brada Colbowa do tabletów i z tego co widzę to huiony, xppeny i xencelabs dogoniły wacoma na tyle, że tak jak mówisz te kilkanaście tys nie daje zauważalnej różnicy poza prestiżem marki

No właśnie oglądałem jego recki i zaskoczyły mnie te pozytywy. Mój wewnętrzny paranoik od razu podpowiada, że chińczyki płacą influencerom pod stołem za reklamę 😄

6 minutes ago, Destroyer said:

Ale jak nie jesteś pewny to kup na amazonie jeśli jest i masz 30 dni na testowanie, jak się nie spodoba to zwracasz i bierzesz xp pena na testowanie 😛 Na polskim allegro masz niby 14 dni na zwrot a nie 30 ale jak zgłosisz zwrot i wygeneruje kod to jest ważny kolejne 14 dni a nie jak amazona tylko 2 wiec na jedno wychodzi :

Heh, jak mam kupić tańszy, to wolę tego droższego nie testować xD Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal 😄

Prestiż marki mam gdzieś, na IG chwalić się nie będę, ale gdyby to była różnica max kilku tysi to bym dla świętego spokoju wziął Wacoma. Ale z tego co czytałem o tych nowych, dużych Cintiqach (jak 32'') to miały sporo problemów technicznych z ekranem i sporo zwrotów, a przy takiej róznicy to mogę kupić Huiona, wywalić za okno, kupić drugiego i dalej mieć 5 kafli w kieszeni w porównaniu z Wacomem. Mniej stresu gdyby coś zaczeło się psuć za 2 lata czy coś.

Ale z drugiej strony co jeśli jednak jest zauważalnie lepszy na dłuższą metę? Ogólnie skłaniam się jednak do Huiona, ale szukam jakiegoś dodatkowego feedbacku bo może czegoś nie widzę. 

Napisano
1 hour ago, SebastianSz said:

No właśnie oglądałem jego recki i zaskoczyły mnie te pozytywy. Mój wewnętrzny paranoik od razu podpowiada, że chińczyki płacą influencerom pod stołem za reklamę 😄

Wszyscy płacą infuencerom za reklamę 🙂 Chińczycy mocno podgonili technologicznie i idą w kierunku produktów technologicznych wysokomarżowych i już mocno wyprzedzają Polskę w rozwoju która znalazła się pomiędzy tanią montownią i produkcją surowców a drogą technologią i nie jesteśmy żadną z tych rzeczy 🙂  

Huiony i xppeny już są ładnych kilka lat na rynku, tablety przeszły parę iteracji i większość problemów została rozwiązana a oprogramowanie wygładzone. Xnecelabs to najmłodsza firma ale starych pracowników z wacoma i od razu weszli w segment premium. Zgaduję, że co byś nie wziął to będziesz zadowolony, chyba, że potestujesz wszystko co masz na oku i w jednym będzie Ci się bardziej podobał materiał, w innym kolor czy jak działa pilot albo pokrętło a nie będziesz mógł mieć wszystkiego w jednym urządzeniu, paradoks wyboru 🙂 

Napisano
5 minutes ago, Destroyer said:

paradoks wyboru 🙂 

oof, no własnie...

Finalnie na 90% zaryzykuję z Huionem, wolę chyba wpakować więcej hajsu w kompa, niż w sam tablet, jeśli jest wystarczający do malowania. Nawet jeśli Cintiq jest lepszy to za takie pieniądze będę srał po gaciach, żeby go w ogóle dotknąć 😄 

Patrząc na takie recki (wprawdzie Pro 19 nie 27, ale technologia ta sama) to te różnice są naprawdę małe.

7P notes: Huion Kamvas Pro 19 (GT1902) | 7P Drawing tablets

Martwi mnie żywotność tego sprzętu i jak będzie funkcjonował za 3-4 lata, ale w sumie jeśli będzie nawet 2x gorsza od Wacoma to i tak jest to lepsze finansowo.

• +1 1