Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam zgryza, bo mój stary Cintiq 27'' powoli przydałoby się wymienić. Przez te lata przyzwyczaiłem się do sporego tabletu i chciałbym coś w podobnym rozmiarze.

Oczywiście jest Cintiq Pro 27, ale 21000-22000 zeta to jednak sporo. Natomiast pojawił się Huion Kamvas Pro 27 za 8000 zeta.

Zawsze byłem sceptyczny do Huionów (może to przez samą nazwę 😄), ale obejrzałem kilka recenzji tych najnowszych modeli 4k i są bardzo pozytywne. Tablet jest mi potrzebny wyłącznie do digital paintingu, a patrząc na same cyferki w specyfikacji, to te róznice nie są wielkie. Ale jak to jest w praktyce? Kiedyś bym się nie zastanawiał i brał Wacoma, ale konkurencja chyba mocno technologicznie i jakościowo nadgoniła, a róznica kilkunastu tysięcy między niemal identycznymi (na papierze) tabletami jest trudna do zignorowania.

Drogie Bravo, czy ktoś ma jakieś swoje 3 grosze do dorzucenia? Ma ktoś jakieś praktyczne doświaczenie z tymi tabletami, albo chociaż ich mniejszymi wersjami? Czy może jeszcze coś innego jest wartego rozważenia, jak Xencelabs czy XP Pen? Albo może jednak lepiej kupić mniejszego (i tańszego), ale Cintiqa?

Edytowane przez SebastianSz

• Odpowiedzi 16
  • Wyświetleń 434
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• EthicallyChallenged
    EthicallyChallenged

A ja kiedyś zrobiłem reklamę Chujona. Nikt mnie o nią nie prosił ani za nią nie zapłacił, ale trzeba sobie szukać beki gdzie tylko się da chujon.mp4

• SebastianSz
    SebastianSz

No kupiłem tego Hujona 27 i jak dla mnie jest git. Raptem miesiąc, ale jakichś zauważalnych problemów nie miałem. Ładne kolorki, pen się ani nie laguje, ani jakichś przeskoków nie ma, wszystko się szy

• Destroyer
    Destroyer

Mów jak w reklamie biedronki gdy sprzedawali huiona dekadę temu, nazwa firmy przemilczana :P

Posted Images

Napisano

Ja tu czasem wrzucam recenzje Brada Colbowa do tabletów i z tego co widzę to huiony, xppeny i xencelabs dogoniły wacoma na tyle, że tak jak mówisz te kilkanaście tys nie daje zauważalnej różnicy poza prestiżem marki 🙂 Jak jest to nie wiem bo mam co prawda Xp-pena 16 pro od iluś tam lat ale nie używany a xneclabsa z rok i tylko rozpakowałem żeby popatrzeć 😄 

Ale jak nie jesteś pewny to kup na amazonie jeśli jest i masz 30 dni na testowanie, jak się nie spodoba to zwracasz i bierzesz xp pena na testowanie 😛 Na polskim allegro masz niby 14 dni na zwrot a nie 30 ale jak zgłosisz zwrot i wygeneruje kod to jest ważny kolejne 14 dni a nie jak amazona tylko 2 wiec na jedno wychodzi :

Napisano
  • Autor
4 minutes ago, Destroyer said:

recenzje Brada Colbowa do tabletów i z tego co widzę to huiony, xppeny i xencelabs dogoniły wacoma na tyle, że tak jak mówisz te kilkanaście tys nie daje zauważalnej różnicy poza prestiżem marki

No właśnie oglądałem jego recki i zaskoczyły mnie te pozytywy. Mój wewnętrzny paranoik od razu podpowiada, że chińczyki płacą influencerom pod stołem za reklamę 😄

6 minutes ago, Destroyer said:

Ale jak nie jesteś pewny to kup na amazonie jeśli jest i masz 30 dni na testowanie, jak się nie spodoba to zwracasz i bierzesz xp pena na testowanie 😛 Na polskim allegro masz niby 14 dni na zwrot a nie 30 ale jak zgłosisz zwrot i wygeneruje kod to jest ważny kolejne 14 dni a nie jak amazona tylko 2 wiec na jedno wychodzi :

Heh, jak mam kupić tańszy, to wolę tego droższego nie testować xD Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal 😄

Prestiż marki mam gdzieś, na IG chwalić się nie będę, ale gdyby to była różnica max kilku tysi to bym dla świętego spokoju wziął Wacoma. Ale z tego co czytałem o tych nowych, dużych Cintiqach (jak 32'') to miały sporo problemów technicznych z ekranem i sporo zwrotów, a przy takiej róznicy to mogę kupić Huiona, wywalić za okno, kupić drugiego i dalej mieć 5 kafli w kieszeni w porównaniu z Wacomem. Mniej stresu gdyby coś zaczeło się psuć za 2 lata czy coś.

Ale z drugiej strony co jeśli jednak jest zauważalnie lepszy na dłuższą metę? Ogólnie skłaniam się jednak do Huiona, ale szukam jakiegoś dodatkowego feedbacku bo może czegoś nie widzę. 

Napisano
1 hour ago, SebastianSz said:

No właśnie oglądałem jego recki i zaskoczyły mnie te pozytywy. Mój wewnętrzny paranoik od razu podpowiada, że chińczyki płacą influencerom pod stołem za reklamę 😄

Wszyscy płacą infuencerom za reklamę 🙂 Chińczycy mocno podgonili technologicznie i idą w kierunku produktów technologicznych wysokomarżowych i już mocno wyprzedzają Polskę w rozwoju która znalazła się pomiędzy tanią montownią i produkcją surowców a drogą technologią i nie jesteśmy żadną z tych rzeczy 🙂  

Huiony i xppeny już są ładnych kilka lat na rynku, tablety przeszły parę iteracji i większość problemów została rozwiązana a oprogramowanie wygładzone. Xnecelabs to najmłodsza firma ale starych pracowników z wacoma i od razu weszli w segment premium. Zgaduję, że co byś nie wziął to będziesz zadowolony, chyba, że potestujesz wszystko co masz na oku i w jednym będzie Ci się bardziej podobał materiał, w innym kolor czy jak działa pilot albo pokrętło a nie będziesz mógł mieć wszystkiego w jednym urządzeniu, paradoks wyboru 🙂 

Napisano
  • Autor
5 minutes ago, Destroyer said:

paradoks wyboru 🙂 

oof, no własnie...

Finalnie na 90% zaryzykuję z Huionem, wolę chyba wpakować więcej hajsu w kompa, niż w sam tablet, jeśli jest wystarczający do malowania. Nawet jeśli Cintiq jest lepszy to za takie pieniądze będę srał po gaciach, żeby go w ogóle dotknąć 😄 

Patrząc na takie recki (wprawdzie Pro 19 nie 27, ale technologia ta sama) to te różnice są naprawdę małe.

7P notes: Huion Kamvas Pro 19 (GT1902) | 7P Drawing tablets

Martwi mnie żywotność tego sprzętu i jak będzie funkcjonował za 3-4 lata, ale w sumie jeśli będzie nawet 2x gorsza od Wacoma to i tak jest to lepsze finansowo.

Napisano

Hejo jo... @SebastianSz I jak masz coś już u siebie? Możesz coś napisać subiektywnego... bo zacząłem myśleć o czymś tego typu. Myślę, że mi starczą 24 cale no i u mnie chyba wybór jest między

Chujon Cumwwas: 3840x2160 ale 60Hz QLED, ma większe pokrycie kolorów no i QLED.

a drugi XP Pen: mniejsza rozdziałka 2560x1440 ale 165Hz LCD. Więc pytanie czy te Hz są warte tego, żeby olać pozostałe parametry? Do digitalu (painting i sculpt) chyba nie ma aż takiego znaczenia.

Edytowane przez kengi

Napisano

Z XP Pen mogę dać jedną lampkę ostrzegawczą, którą warto sprawdzić. Mam u siebie XP Pen Artist 24 PRO, którego kupiłem parę lat temu najpierw głównie do sculptingu w Blenderze i nie miał wad. Gdy z czasem zacząłem go używać w PS/Krita, jedna wada się pojawiła. Tilt ma bug sprzętowy, gdzie nie radzi sobie dobrze z przejściem przez wielokrotności 90 stopni przy powolnym ruchu. Ciężko to opisać i niewiele znajdowałem o tym informacji w necie. Tutaj jest przykład jak to wygląda: https://www.youtube.com/watch?v=aXqCuDE8Hv4&t=847s Dokładnie taki sam problem odtwarzam na moim modelu, kontaktowałem się z supportem z pytaniem, czy będą to naprawiać w firmware, ale dostałem odpowiedź, że nie ogarną tego. Support mi odpisał o problemach przy krawędzi, ale ten problem mam na całym obszarze roboczym.

image.png

Teraz to była pierwsza generacja, a Ty rozważasz chyba modele drugiej generacji, więc być może problem już jest rozwiązany, ale jeśli masz możliwość, warto sprawdzić.

Używam też Huion Kamvas 24 plus i w połączeniu z moim brakiem skilla obydwa używa się tak samo przyjemnie. Jeśli mocno szukać jakiś różnic, to pióro Huiona jakoś tak lepiej leży w dłoni. :)

Napisano
  • Autor
9 hours ago, kengi said:

Hejo jo... @SebastianSz I jak masz coś już u siebie? Możesz coś napisać subiektywnego... bo zacząłem myśleć o czymś tego typu. Myślę, że mi starczą 24 cale no i u mnie chyba wybór jest między

Chujon Cumwwas: 3840x2160 ale 60Hz QLED, ma większe pokrycie kolorów no i QLED.

a drugi XP Pen: mniejsza rozdziałka 2560x1440 ale 165Hz LCD. Więc pytanie czy te Hz są warte tego, żeby olać pozostałe parametry? Do digitalu (painting i sculpt) chyba nie ma aż takiego znaczenia.

No kupiłem tego Hujona 27 i jak dla mnie jest git. Raptem miesiąc, ale jakichś zauważalnych problemów nie miałem. Ładne kolorki, pen się ani nie laguje, ani jakichś przeskoków nie ma, wszystko się szybko poinstalowało i poustawiało, touch wyłączany guzikiem, generalnie (jak do tej pory, tfu tfu) wszystko działa. Raz chyba sterowniki musiałem poresetować, ale nie wiem gdzie był problem i w Wacomie było często to samo. Nie ma pen rotation, ale w Wacomie trzeba było inny pen dokupić, żeby to mieć, więc też nie jakiś deal breaker. Trzeba dokupić podstawkę, żeby go podnieść do pionu, ale podstawka kosztuje 150 zeta (a nie jak w Cintiqach 2000-3000) i jest dość mała. U nas nigdzie akurat nie było, więc z Amazona bez problemu zamówiłem. W ogóle całość jest praktycznie portable, jak na 27 cali, bo ten mój stary Wacom to ważył z podstawką koło 25-30 kilo i przenoszenie tego to był istny nostalgia trip do czasów LAN parties i targania monitorów CRT xD Pilocik z przyciskami spoko, czasem nawet go używam, tylko nie mam Bluetootha na kompie więc na kablu. Ale działa OK. W zestawie dwa peny, jeden duży drugi mniejszy, zawsze to jakiś bonus.

Tak myślę co tu napisać bo nic ciekawego w nim nie ma, co w sumie jest dobrym znakiem - po prostu tablet, robi to co tablet ma robić i wg mnie robi to dobrze. Szczerze mówiąc to jestem zaskoczony, że aż tak dobrze. Może z czasem coś wypłynie, ale od zakupu intensywnie użytkuję bo mam kilka ilustracji do zrobienia i nie musiałem się z niczym specjalnie użerać. Mam wprawdzie tylko bezpośrednie porównanie z Cintiqiem 27 QHD (ten stary, wycofany w 2018), ale to był chyba najbardziej pozytywnie oceniany Cintiq, i jak dla mnie to spory upgrade.

Odświeżanie do digital paintingu to chyba wielkiego znaczenia nie ma, ja mam i tak drugi, normalny monitor z lepszym odświeżaniem.

Ogólnie to na ten moment, szczególnie biorąc pod uwagę cenę (ten nowy Cintiq 27" kosztuje 21000-22000 zeta) to nie wiem w czym Wacom miałby być dużo lepszy. Może żywotność, ale to się okaże.

Jak masz jakieś konkretne pytania to dawaj, może coś pomogę.

Napisano
7 hours ago, VGT said:

Tilt ma bug sprzętowy, gdzie nie radzi sobie dobrze z przejściem przez wielokrotności 90 stopni przy powolnym ruchu

Wygląda trochę jak gimbal lock, nieźle... dzięki za ostrzeżenie.

54 minutes ago, SebastianSz said:

Jak masz jakieś konkretne pytania to dawaj, może coś pomogę.

Dzięki za info, widziałem w recce, że odpalony od razu miał kolory jakieś powalone i trzeba było kalibrować... ale niby to nie było uciążliwe do zrobienia i potem już jest git... też tak miałeś?

Napisano
  • Autor
43 minutes ago, kengi said:

Dzięki za info, widziałem w recce, że odpalony od razu miał kolory jakieś powalone i trzeba było kalibrować... ale niby to nie było uciążliwe do zrobienia i potem już jest git... też tak miałeś?

Nic takiego nie miałem, wszystko działa OK, przynajmniej tak mi się wydaje :) Wyświetlało się normalnie, sRGB, AdobeRGB wszystko wyglądało w porządku. A jeśli coś jest nie tak, to na pewno nie było jakichś dziwacznych kolorów i raczej niezauważalne dla oka. Pamiętasz w której recce to było, to sprawdzę czy na bank jest ok.

Tak na teraz to najgorsza rzecz w tym tablecie to jego nazwa, nie idzie o nim wspomnieć w rozmowie bez śmiechu :D

Napisano
29 minutes ago, SebastianSz said:

Tak na teraz to najgorsza rzecz w tym tablecie to jego nazwa, nie idzie o nim wspomnieć w rozmowie bez śmiechu :D

Mów jak w reklamie biedronki gdy sprzedawali huiona dekadę temu, nazwa firmy przemilczana :P

Edytowane przez Destroyer

Napisano

Nie rozumiem, zarabiasz tym chujonem na chleb, nie ma się z czego śmiać.

Pamiętasz w której recce to było,

Tutaj coś takiego gada: https://www.youtube.com/watch?v=AqCKWzljJi4&t=193s

Edytowane przez kengi
Link do recki

Napisano
  • Autor
41 minutes ago, kengi said:

Nie rozumiem, zarabiasz tym chujonem na chleb, nie ma się z czego śmiać.

1 hour ago, Destroyer said:

No ja tam zawsze mówię co za firma, choćby po to żeby samemu się oswoić :D Ale ofc @kengi masz rację. Mogliby chociaż na polski rynek jakiś myślnik dać i zrobić Hu-Ion, Hugh Iron by się zrobił wtedy, nawet nie tak źle i by się ukryło tego chuja :D

45 minutes ago, kengi said:

Nic takiego nie miałem, żadnych super nasyconych kolorów, wyglądało wszystko w normie. Generalnie też jak coś tam nie wiedziałem jak poustawiać czy gdzie kliknąć to dało się znaleźć rozwiązania na ich stronie bez problemu.

Napisano

Wiesz, jak się ma 24 calowego chujona 🍆to kariera jest w zasięgu... no, tych 24 czy 27 cali 🤣

Napisano
20 minutes ago, SebastianSz said:

No ja tam zawsze mówię co za firma, choćby po to żeby samemu się oswoić :D

Dla mnie to już nie jest na tyle nowość zęby mi to robiło różnice, jak wchodził na polski rynek 10 lat temu to były żarciki i każdy się prześcigał w twórczości a teraz to meh, wszystko jedno. Choć dla niektórych to nadal nowość i powód do śmieszkowania :)

To mi przypomina jak redaktorzy się prześcigali w pomysłach żeby przekazać informacje o zatrzymaniu Hui Ka Yana :D

Bankier.pl
No image preview

Hui w rękach policji. Evergrande wstrzymało handel akcjami

Pogrążona w kryzysie spółka deweloperska Evergrande wstrzymała obrót akcjami na giełdzie w Hongkongu, dzień po pojawieniu się raportów na temat zatrzymania jej prezesa i głównego akcjonariusza.

Napisano
1 hour ago, EthicallyChallenged said:

A ja kiedyś zrobiłem reklamę Chujona. Nikt mnie o nią nie prosił ani za nią nie zapłacił, ale trzeba sobie szukać beki gdzie tylko się da

logo-Teraz-Polska-LAUREAT-KONKURSU.png