adek Napisano Poniedziałek o 07:11 Napisano Poniedziałek o 07:11 Podczas 97. ceremonii wręczenia Oscarów „Flow” pokonał takie tytuły jak Inside Out 2, Memoir of a Snail, Wallace & Gromit: Vengeance Most Fowl oraz The Wild Robot, zdobywając statuetkę za Najlepszy Pełnometrażowy Film Animowany. Film w reżyserii Gintsa Zilbalodisa opowiada historię samotnego kota, który po wielkiej powodzi musi pokonać strach przed wodą i innymi zwierzętami, aby przetrwać. Zilbalodis, odbierając nagrodę, podziękował swoim kotom i psom, a także wyraził nadzieję, że zwycięstwo „Flow” otworzy drzwi dla niezależnych twórców animacji na całym świecie. To pierwsza w historii nominacja i wygrana dla filmu z Łotwy. Warto też podkreślić, że jedno pytanie zadane przez dziennikarzy po konferencji wręczenia Oskarów dotyczyło ... Blendera. „To dla nas ogromne wyróżnienie. Jesteśmy bardzo zainspirowani i mamy nadzieję, że jeszcze tu wrócimy” – powiedział reżyser. „Flow” wcześniej triumfował również na Złotych Globach, Annie Awards i festiwalu w Annecy. Film był także nominowany do Oscara w kategorii Najlepszy Film Międzynarodowy. Trzeba przyznać, że Flow tym samym utarł trochę nosa gigantom. Mam tutaj na myśli Pixara, bo przecież pokonanie niezwykle kasowego (i naprawdę dobre filmu) Inside Out 2 jest czymś wielkim. Warto przy tej okazji napisać o innych dwóch kategoriach na jakie co roku zwracamy uwagę. Krótki film animawany ANIMATED SHORT FILM In the Shadow of the Cypress Shirin Sohani and Hossein Molayemi Nagrodę za najlepsze efekty specjalne natomiast zgarnęła Dune'a 2. Zobacz cały news 4
Mortom Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu @Nezumi I masz! Blender stanął się Industry Standard-em! Nadchodzi TON, a jego cień pada na gigantów z branży softów CGI! A tak BTW fajnie że wygrali, filmiku nie widziałem ale jak będzie na jakimś vod-zie to zerknę na koteczka 🙂 2
Nezumi Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu (edytowane) 8 hours ago, Mortom said: @Nezumi I masz! Blender stanął się Industry Standard-em! Nadchodzi TON, a jego cień pada na gigantów z branży softów CGI! Ale co "mam"? :D Raz ze wszyscy pluja na oskary jako na zalosna, upolityczniona kupe ale jak dostal ktos kto uzyl Blendera to nagle to jest to niezwykle powazna nagroda XD A dwa, ze nagrode otrzymal FILM a nie Blender. Wiec nie wiem skad podjarka :D Znaczy wiem skad - bo Blender. Jak film Bagginsa byl nominowany do oskara to nikt nie mowil ze 3ds max otrzymal nominacje :D Jak oskar za VFXy teraz poszedl do drugiej Duny to nikt nie mowi ze dostala Maya czy Houdini czy czego tam uzywali. Nawet nie wiadomo - nikt w making of nie wspomina na jakich softach pracowali. No ale tutaj - skoro to Blender - to Blendera zasluga 100%!!! Blender otrzymal oskara! Sie dziwie ze tam tego kolesia co zrobil film na scenie nie odepchnal Ton z jakims innym Pablo i nie zaczeli dziekowac w imieniu Blender institute (nie ogladam tego calego cringe galore zwanego oskarami to nie wiem czy koles tam byl czy nie - tak sobie zartuje). Edytowane 13 godzin temu przez Nezumi 3 1
michalo Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 4 godziny temu, Nezumi napisał: No ale tutaj - skoro to Blender - to Blendera zasluga 100%!!! Blender otrzymal oskara! Sie dziwie ze tam tego kolesia co zrobil film na scenie nie odepchnal Ton z jakims innym Pablo i nie zaczeli dziekowac w imieniu Blender institute Tak było, widziałem! A jak byłem w kinie to słyszałem jak ludzie szeptali do siebie - "a wiesz, że to robili na blenderze?" I kilka razy ktoś wykrzyknął "Blender jest za darmo" a potem wszycy pobiegliśmy go pobrać. Może blender jest na liście z diversity inclusivity jako jedna z rzeczy niezbędnych żeby uzyskać nagrodę? Kto wie...? xd Imo Flow zasłuzenie, Dune też . 3
Mortom Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowane) 9 minut temu, michalo napisał(a): Tak było, widziałem! A jak byłem w kinie to słyszałem jak ludzie szeptali do siebie - "a wiesz, że to robili na blenderze?" I kilka razy ktoś wykrzyknął "Blender jest za darmo" a potem wszycy pobiegliśmy go pobrać. Może blender jest na liście z diversity inclusivity jako jedna z rzeczy niezbędnych żeby uzyskać nagrodę? Kto wie...? xd Imo Flow zasłuzenie, Dune też . Tak właśnie sobie wyobrażam że było 🙂 5 godzin temu, Nezumi napisał(a): Ale co "mam"? 😄 Raz ze wszyscy pluja na oskary jako na zalosna, upolityczniona kupe ale jak dostal ktos kto uzyl Blendera to nagle to jest to niezwykle powazna nagroda XD A dwa, ze nagrode otrzymal FILM a nie Blender. Wiec nie wiem skad podjarka 😄 Znaczy wiem skad - bo Blender. Jak film Bagginsa byl nominowany do oskara to nikt nie mowil ze 3ds max otrzymal nominacje 😄 Jak oskar za VFXy teraz poszedl do drugiej Duny to nikt nie mowi ze dostala Maya czy Houdini czy czego tam uzywali. Nawet nie wiadomo - nikt w making of nie wspomina na jakich softach pracowali. No ale tutaj - skoro to Blender - to Blendera zasluga 100%!!! Blender otrzymal oskara! Sie dziwie ze tam tego kolesia co zrobil film na scenie nie odepchnal Ton z jakims innym Pablo i nie zaczeli dziekowac w imieniu Blender institute (nie ogladam tego calego cringe galore zwanego oskarami to nie wiem czy koles tam byl czy nie - tak sobie zartuje). Też nie oglądam tej szopki ale zawsze to rozrywka 😄 w sumie gdyby nie ten news to bym nie wiedział nawet, że Oskary już rozdane 😄 I tak, Blender Dostał Oskara! Następny będzie Nobel! 😛 5 godzin temu, Nezumi napisał(a): Ale co "mam"? 😄 Masz ci babo placek! 😛 Znaczy Blendera... znaczy pyszny pachnący świeżutki kawałeczek Blenderowego FOSu w Oskarowej polewie! 😄 Edytowane 10 godzin temu przez Mortom 1
Rekomendowane odpowiedzi