Skocz do zawartości

ARK: Aquatica - zwiastun z GDC 2025 - nic gorszego dzisiaj nie zobaczycie!

Featured Replies

Napisano

Podczas trwającej do 21 marca konferencji GDC 2025 (Game Developers Conference) przedstawiono zwiastun Ark: Aquatica - nowego rozszerzenia do ARK: Survival Evolved.

I jest on niczym innym jak przykładem "jak nie wykorzystywać" AI. Swoją drogą, przedstawienie tego zwiastuna podczas takiej imprezy wymaga sporo odwagi (chyba, że jest to jakiś dziwny eksperyment - bo przecież o nim piszemy).

Internet jednak nie zostawia na nim suchej nitki.

When the official trailer has no real, animated, or ingame footage face-orange-biting-nails

Zobacz cały news

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 104
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Trochę mam nadzieję, że jeśli jest jakiś popyt, to kreuje się głównie wewnątrz bańki osób, które są zachwycone użytkowaniem tego. Takie wzajemne kółko adoracji. Jako osoba, która nie ma skilla i trudn

• No niekoniecznie będzie się zgadzać bo to raczej nowych klientów nie przyciągnie.

Napisano

No ale mają twór zwiastunopodobny za promil kosztów, które musieliby ponieść, żeby zrobić "pełnoprawny" cinematic.
Ludzie i tak ponarzekają, będą protestować, a kasa i tak będzie się zgadzać dla twórców...

Napisano

No niekoniecznie będzie się zgadzać bo to raczej nowych klientów nie przyciągnie.

Napisano

Tak naprawdę to czas pokarze jak będzie. W grach też zaczęło się od małych opłat za byle co, a teraz wszędzie mikrotransakcje ludzie sami na siebie założyli chomąto.
Najprościej, będzie popyt, będzie podaż.

Napisano

Tak, ale na twórczość AI nie ma chyba popytu. Spotykam się raczej z krytyką lub obawami.

W ostatniej grze przy której pracowałem, podczas kampanii kickstarter, padło takie "oskarżenie" - czy arty nie są tworzone przez ai.
Oczywiście było to z dupy rzucone hasło bo żaden art nie dawał takich skojarzeń, może stopień fantazyjności pomysłów.

No ale w kolejnym updacie pokazano kroki jak powstawał taki koncept by rozwiać wątpliwości.

Nie wiem jak często się pojawiały takie pytania podczas tej kampanii bo nie śledziłem tego. Wpadłem tylko na jedno takie zdarzenie.

A chodzi mi o to że to lekka siara dla poważnej firmy - przynajmniej w przypadku takich planszówek.. Ludzie płacą gruby hajs i wydaje mi się, że wymagają żeby ludzie którzy tworzą tą grę podchodzili z taką samą pasją jak gracze. A wyplujki z ai to tak jakby ktoś rozmawiał z tobą przez telefon, jednocześnie srając w kiblu :P - zero szacunku.

Napisano
5 hours ago, Skyrush said:

No ale mają twór zwiastunopodobny za promil kosztów, które musieliby ponieść, żeby zrobić "pełnoprawny" cinematic.
Ludzie i tak ponarzekają, będą protestować, a kasa i tak będzie się zgadzać dla twórców...

Może i tanio, ale za to chujowo :D

Czy tak się kasa zgadzać będzie to nie byłbym tego taki pewien, biorąc pod uwagę obecne spadkowe raczej trendy i dość nasycony rynek. Nie znam się na marketingu, ale patrząc na ostatnie gry, które miały spory negatywny PR (Veilguard, Avowed, AC Shadows) to jakoś nie przełozyło się to na spekatakularny (czy w ogóle jakikolwiek) sukces. W AC Shadows grało na wczorajszą premierę raptem 40 000 ludzi na Steamie, dla porównania to w MH:Wilds grało 1 400 000... Więc nie wiem czy ten clout na YT i twatterach naprawdę tak zajebiście działa.

Różnica z mikrotransakcjami, a takim szajsem z AI jest taka, że mtx poza hejtem generuje realny hajs tu i teraz, trailer z AI nie.

Edytowane przez SebastianSz

Napisano
8 minutes ago, michalo said:

Tak, ale na twórczość AI nie ma chyba popytu. Spotykam się raczej z krytyką lub obawami.

Trochę mam nadzieję, że jeśli jest jakiś popyt, to kreuje się głównie wewnątrz bańki osób, które są zachwycone użytkowaniem tego. Takie wzajemne kółko adoracji. Jako osoba, która nie ma skilla i trudno przychodzi w tej dziedzinie jakiś progress, trochę rozumiem ekscytację tych ludzi, gdy nagle łatwo "tworzą" coś, co jeszcze niedawno było poza ich zasięgiem. Nie popieram, ale rozumiem. Ale nadal jako odbiorca twórczości czuję bardzo duży niesmak, gdy dowiaduję się, że coś jest stworzone za pomocą AI. Odbiera to przyjemność obcowania z takim tworem. Najgorsze, że przez ten spam AI coraz trudniej mieć pewność, że oglądam, to co chce oglądać, czyli wytwór czyjegoś skilla i talentu a nie rezultat promta.

Edytowane przez VGT

Napisano
  • Autor

Jestem w grupie, która nie zna gry. Skoro to rozszerzenie - jakiś gameplay już jest, a więc w sumie chciałbym coś zobaczyć, o co tutaj chodzi. Nie widzę gry, zupełnie nie wiem o co chodzi i widzę naprawdę kiepsko złożone urywki wygenerowane AI.

Nie wiem co tutaj można kupić, ale to, że prezentują to na dużej imprezie - wow!