Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Wątek ma na celu polecanie alternatywnych opcji dla popularnych programów.

I co ważne chciałbym żebyśmy tutaj polecali realne alternatywy a nie klasycznie photoshop -> gimp, after effects-> natron, illustrator -> inkscape i fajrant :) Programy które w czymś się naprawdę wyróżniają a nie tylko są, w których przyjemnie się pracuje a nie z zaciśniętymi zębami i przełykając łzy tytanicznym wysiłkiem można coś umęczyć, nie listę wszystkich dostępnych apek jakie są żeby sobie samemu testować, grzebać i wybierać tylko coś co już zostało przetestowane albo przez nas osobiście albo przez 100 milionów zadowolonych użytkowników :)

Od lat o tym myślałem i nawet tutaj na forum kilka razy były podobne pytania i odpowiedzi szybko toną w gąszczu innych postów więc myślę, że dobrym pomysłem jest zrobić na to osobny osobny wątek z alternatywami dla popularnych softów które często po latach zaczynają umierać, updaty są małe i coraz rzadsze albo w ogóle ich nie ma ( patrzę na ciebie mudbox) polityka firmy coraz bardziej anty konsumencka i to może pomoże przejść ten ostatni krok, podjąć ostateczną decyzję nad zmianą przyzwyczajeń gdy czara goryczy się przepełni :)

Jak macie swoje alternatywy to dodajcie śmiało z jakimś krótkim opisem, linkiem, screenem żeby wyróżnić post i żeby łatwiej było go znaleźć.

Photoshop/ 2D

Photopea
Darmowa i dostępna przez przeglądarkę, wygląd, narzędzia, UI to prosta kopia photoshopa więc jak ktoś miał w nim doświadczenie to learning curve nie istnieje :) Jest też kilka bardzo prostych templatów na start i do szybkiej pracy raz na jakiś czas powinno w zupełności wystarczyć jako coś co jest zawsze pod ręką

https://www.photopea.com/

2025-04-23-12-53-56-Photopea-Online-Phot

2025-04-23-12-56-27-Photopea-Online-Phot

table.webp

hand_phone.webp

Canva

fb_cover.png

Oferuje dużo więcej niż tylko tworzenie grafik 2D, prezentacje, posty na sociale, broszury, edycje filmów i bóg wie co jeszce :) bardzo prosta w obsłudze, ma masę templatów w dobrej jakości niemal do wszystkiego, dużo stocków, wektorów, stickerów, animowanych elementów ,nawet pliki wideo, 185 mln użytkowników i łatwo można zrobić w niej naprawdę wiele. Ma wersje darmową i płatną z dużo większą bazą dostępnych zasobów i funkcji.

Canva: Visual Suite for Everyone

2025-04-23-13-24-20-Templates-and-76-mor

canva_revamp_1716472839479.jpg?downsize=

Krita

capsule_616x353.jpg?t=1641775184
Świetny i darmowy program do malowania i animacji 2d, można ją kupić na steamie albo wesprzeć na ich stronie żeby dodać cegiełkę do rozwoju :) Dużo tutoriali i poradników, dodatkowych zasobów i importuje brushe z mypaint

Krita | Digital Painting. Creative Freedom.

application-screenshot.webp

Affinity Photo

affinity-photo-logo.png
Świetna alternatywa w wielu sytuacjach radzi sobie nawet lepiej niż photoshop, bez subskrypcji, na promocjach można dorwać w okolicy 120zł lub pakiet wszystkich ich programów i aplikacji na ipada w okolicy 300zł. Dużo osób przesiadło się z photoshopa na Affinity Photo i dzięki czemu jest już masa dodatkowych materiałów i tutoriali dzięki którym przesiadka powinna przebiegać dość gładko :)

Best Photo Editing Software | Affinity Photo

affinity-photo2-screenshot-rl-05-1600x90

Adobe Illustrator

Affinity Designer

affinity-designer-FI.jpg

Kolejny solidny soft od affinity, działa szybko można edytować wektory jak i piksele w osobnych personach

R.e101a1ae06285bc150db79558269f90d?rik=v

Affinity-Designer.jpg

Inkscape

Inkscape_1.4_CC-By-SA_4.0_Inkonic.png

Program open source i darmowy niestety czasem bywa powolny i trochę przez to irytujący ale ma kilka fajnych funkcji np takie interaktywne tworzenie złożonych wzorów

Copie_LPE.gif

Inkscape - Draw Freely. | Inkscape

Screenshot_Freedom_Machine_Inkscape_mast

thumb.jpg

Edytowane przez Destroyer

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 146
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Adobe Premiere/ montaż DaVinci Resolve Program używany przy holywoodzkich produkcjach, potężne możliwości od montażu, przez kolor korekcje, udźwiękowienie na compositingu kończąc. Darmowa bardzo spr

• Rafal Wojtunik
    Rafal Wojtunik

@Destroyer Jak Canva, to pewnie warto wspomnieć o Figmie - https://www.figma.com/ Zamiast Acrobata używam PDF Expert - https://pdfexpert.com/ ale fajna jest też onlinowa Sejda https://www.sejda.com/pd

• Jak figma to i opensource'owy penpot, ostatnio dodali tokeny, autolayout też już całkiem niezły. -> https://penpot.app/ I tak na marginesie, nie wiedziałem, że ktoś dobrowolnie, nie zmuszony broni

Posted Images

Napisano
  • Autor

Adobe Premiere/ montaż

DaVinci Resolve

hollywood-xl.jpg?_v=1712212573

Program używany przy holywoodzkich produkcjach, potężne możliwości od montażu, przez kolor korekcje, udźwiękowienie na compositingu kończąc. Darmowa bardzo sprawna wersja i płatna która ma dodatkowe funkcje i co ważne do tej pory wystarczyło ją kupić raz i każde nowe aktualizacje były za darmo. Licencja jest często dołączona do wielu sprzętów Black Magic Design

DaVinci Resolve | Blackmagic Design

DaVinci-Resolve-16-Edit.jpg

formats-xl.jpg?_v=1724893726

Adobe After Effects/ motion design/ compositing

Fusion / Davinci Resolve

2025-04-23-16-21-19-Fusion-20-Blackmagic

Kiedyś program in house potem jako oddzielny program od eyeon Software który został kupiony i całkowicie zintegrowany w Davinci Resolve. Oparty na nodach, można w nim robić złożony compositing ale i motion design, 3d, cząsteczki, tracking, keying, roto OpenFX, jest też alternatywą dla Nuke

DaVinci-Resolve-16-Fusion-2.jpg

DaVinci Resolve – Fusion | Blackmagic Design

Fusion 20 | Blackmagic Design

Cavalary

maxresdefault.jpg

Animacja 2D, sporo opcji do pracy bardziej proceduralnej i automatyzacji zadań a nie ręcznego dłubania, ma płatną i darmową wersję

Cavalry - Powerful 2D Animation Software for Mac and Windows

sporo gotowych projektów z których można się uczyć

Scenery

Pimkov

pikimov-cover.png

Podobnie jak Photopea dla photoshopa to prosty alternatywa dla after effects, nawet skróty klawiaturowe są te same, do prostszych zadań

PIKIMOV ☆ Free web-based motion design and video editor

2025-04-23-14-25-26-PIKIMOV-Free-online-

Pikimov2_1000.jpg

Left Angle Autograph

LeftAngleAutograph_1024.jpg

Młody, francuski program który w końcu doczekał się darmowej wersji, wizualnie w wielu miejscach bardzo podobny do aftera, 2D, 3D, trackowanie, kluczowanie, roto, compositing, openfx, livelink do davinci resolve i import projektów z after effects

top_notch_keyer.jpg

Dobra tyle bo więcej mi się nie chce :)

Edytowane przez Destroyer

Napisano

@Destroyer Jak Canva, to pewnie warto wspomnieć o Figmie - https://www.figma.com/
Zamiast Acrobata używam PDF Expert - https://pdfexpert.com/ ale fajna jest też onlinowa Sejda https://www.sejda.com/pdf-editor

Co do Davinci to zdecydowanie świetny - Premiere wydaje się przy nim ociężały i staroświecki. Chociaż nie jestem aż takim fanem Fusion.
Jeśli idzie o malowanie to Clip Studio jest badzo solidny i przystępny cenowo: https://www.clipstudio.net/en/
(Krita jest obecnie oki, ale w moim odczuciu niestety i CSP i Photoshop są praktyczniejsze)

Napisano

Jak figma to i opensource'owy penpot, ostatnio dodali tokeny, autolayout też już całkiem niezły. -> https://penpot.app/

img.webp

I tak na marginesie, nie wiedziałem, że ktoś dobrowolnie, nie zmuszony bronią jest w stanie odpalić canvę. Jak ja cierpię kiedy muszę coś w tym zrobić... już wolę adobe.

Edytowane przez kengi

Napisano

Ostatnio odkryłem, że Marvelous Designer ma świetną, darmową alternatywę (do użytku niekomercyjnego, ale w pełni sprawną):

https://www.style3d.com/products/studio

Wygląda jak Marvelous, wygląda na to, że ma większość funkcji Marvelousa (ale jestem w nim noobem), ma wsparcie GPU do symulacji.

Napisano
  • Autor

@Rafal Wojtunik @kengi @RaVirr dzięki Panowie, że się dołączyliście :)

@kengi O Penpot już któryś raz słyszę jako fajnej alternatywie dla figmy ale nie moje tematy i nigdy nie używałem a figmy ze dwa razy gdy tak dostałem materiały od klienta do animacji i musiałem je wyciągać :)

Co do Canvy to lata temu robiłem jakieś ulotki dla kobiety, grzebałem po stronach z darmowymi wektorami, lepiłem to a potem i tak zgapiałem z innych bo czegoś brakował a to były jedyne ulotki jakie wżyciu robiłem więc gdybym wiedział o canvie to bym ją posadził przed komputerem niech sobie znajdzie template i sama coś ulepi co najwyżej moa coś poprawić :) Z 6 lat temu zrobiłem tam cv bo był tempalte :P kilak thumbnailsów na youtuba bo był tempalte i kilka razy powyciągałem jakieś elementy do animacji zapisując do pdfa a potem wyciągająć je w designerze :p Teraz myślę jak łatwo wyciągać footage bo kilak mogłoby mi się przydać do tego co robię teraz :) Zawsze jakieś zastosowanie da się znaleźć niekoniecznie te do którego zostało zaprojekowane :p

Napisano
  • Autor

Adobe Audition

Fairlight

maxresdefault.jpg

Podobnie jak z Fusion Black Magic kupiło Farlight prawie dekadę temu i zintegrowało z Davicni Resolve, świetnie i potężna narzędzie, masa opcji i do tego można jeszcze rozbudować o kolejne pluginy, można lekko poprawić jedną scieżkę albo zlepić dzwięk do pełnego metrażu :) Sprawia wrażenie trochę większego programu niż audition, taka kobyła, wół roboczy :) zwłaszcza, że to część davinci a nie mały zwinny, lekki program tylko do dźwięku :) Ale dobreńki i warto nawet do prostszych rzeczy używać bo nie przytłacza jak można sądzić po screenach, gdy jest jedna czy dwie ścieżki, ze dwa kanały to właściwe jest czyściutko i prosto do ogarnięcia.

DaVinci Resolve – Fairlight | Blackmagic Design

800x500bb.jpg

SpaceX-Final-Transmission-3_1000.jpg

Fairlight-Trailer.png

Audacity

OIP.crnyKylC46EDP_l_x8pAVwHaEJ?rs=1&pid=

Chyba każdy kto choć raz próbował coś zrobić z dźwiękiem go zna, za darmo, bardzo prosty ale wiele mogący program, wyglądem trochę odstrasza ale widzę, że trochę go odświeżyli. Sporo tutoriali, pluginów i presetsów, czasem za darmo lub dużo mniej niż dokładnie to samo dla audition :)

Audacity ® | Free Audio editor, recorder, music making and more!

Adobe InDesign/ Publishing/ PDF

Affinity Publisher

affinity-publisher-diedruckerei.jpg

Ostatni z polecanych softów od Affinity, w pakiecie można na wyprzedażach dorwać wszystkie za ok 300zł albo pojedynczo za ok 120 więc dobre deal, kupiłęm żeby wepsrzeć choć za bardzo nie potrzebowałem :) Czasem używam żeby złożyć jakiś mood board, plan pracy, prawie coś jakby storyboard, referencje czy coś takiego co nie ma sensu próbować przesłać meilem a plik worda jest mało elegancki i nie każdy ma worda. Chyba raz w nim hurtowo wyciągnąłem wszystkie assety z pdfa w którym klient przesłał materiały do pracy :) Książek nie składałem

Page Layout & Design Software | Affinity Publisher

959c0560-4609-4e56-b9cc-7c92848b35b0.jpe

Affinity-Publisher_3.jpg