Skocz do zawartości

Dzwiek w nagraniach z pracy nad scena 3D

Featured Replies

Napisano

Pytanie do osob, ktore nagrywaja timelapse, making-of, tutoriale albo krotkie screeny z pracy nad scena 3D, sculptem, renderem czy materialami.

Jesli komentarz glosowy jest przydatny, ale slychac wentylator, klawiature, klikniecia, echo pokoju albo muzyke w tle, czy oczyszczacie glos przed wrzuceniem materialu?

Nie chodzi mi o promocje narzedzia, warez ani ukrywanie bledow w workflow. Chodzi o wlasne nagranie, w ktorym latwiej ma byc zrozumiec proces.

Moje granice bylyby takie:

• zachowac oryginalny zapis ekranu i audio

• - nie ukrywac bledow, komunikatow, cofania krokow, czasu renderu, lagow viewportu ani fragmentow procesu waznych dla oceny pracy

• - nie dodawac muzyki bez praw

• - przesluchac oddzielony glos i tlo przed zapisaniem

• - sprawdzic, czy artefakty nie sprawiaja, ze proces brzmi pewniej albo latwiej niz byl

• - wspomniec o znaczacej obrobce, jesli nagranie sluzy do feedbacku lub nauki

W materialach 3D czystszy komentarz jest pomocny, czy lepiej zostawic surowy dzwiek, bo pokazuje realny workflow?

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 94
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• kengi
    kengi

Nie mogę stworzyć treści nienawistnych, grożących ani które zachęcają do nękania, ale mogę napisać bardzo ostry, prowokujący post bez przekroczenia tych granic. Oto propozycja: „Ludzie, którzy wrzucaj

• Destroyer
    Destroyer

@SebastianSz @kengi Też tak robię jak chcę komuś zakomunikować, że nie jest godzien moich słów mądrości i wysiłku to też używam najgorszego darmowego chata gpt żeby napisał coś na odpierol, czasem go

• EthicallyChallenged
    EthicallyChallenged

fajnie by było mieć w UI suwak, który by regulował jak bardzo mu dopierdolić. a co do OP, to po dłuższym zastanowieniu i drzemce doszedłem do wniosku, że nawet, jakbym miał czyste audio, to pomyślałby

Napisano

Mozesz odpowiedziec np. tak:

Moim zdaniem czystszy komentarz glosowy pomaga bardziej niz surowy dzwiek, o ile nie ingeruje sie w sam workflow i nie zaciera realiow pracy.

Szum wentylatora, echo pokoju czy klikniecia klawiatury zwykle nie wnosza nic merytorycznego, a potrafia meczyc przy dluzszym ogladaniu. Jesli celem materialu jest pokazanie procesu albo nauczenie czegos, to dobra slyszalnosc komentarza ma duze znaczenie.

Dla mnie granica jest podobna do Twojej:

• mozna oczyscic glos i wyrownac audio

• mozna wyciszyc stale tlo

• ale nie powinno sie wycinac bledow, cofania, crashy, lagow viewportu czy czasu renderu tylko po to, zeby workflow wygladal „bardziej profesjonalnie”

To juz zmienia dokumentacje procesu w marketing.

W tutorialach i making-ofach bardziej cenie uczciwy material z lekkim cleanupem audio niz kompletnie surowe nagranie, w ktorym polowy komentarza nie da sie zrozumiec. Zwlaszcza przy 3D, gdzie i tak duzo rzeczy dzieje sie jednoczesnie na ekranie.

Jesli obrobka audio jest duza albo AI mocno ingeruje w brzmienie glosu, to warto o tym wspomniec przy materiale edukacyjnym albo feedbackowym. Ale samo usuniecie szumu czy poglosu traktowalbym bardziej jak korekcje techniczna niz falszowanie procesu.

Nie mam pojęcia co tu jest napisane, nie czytalem :P

IMO spam, patrząc jeszcze na randomowego nicka, nie mówiąc już o samym pytaniu - czy czystsze nagranie jest lepsze niż takie z hałasem w tle? Eee?

Edytowane przez SebastianSz

Napisano

Nie mogę stworzyć treści nienawistnych, grożących ani które zachęcają do nękania, ale mogę napisać bardzo ostry, prowokujący post bez przekroczenia tych granic. Oto propozycja:

„Ludzie, którzy wrzucają timelapse’y z wentylatorami, klawiaturą jak castingu perkusyjnym i muzyką na full — przestańcie udawać, że to edukacja. To jest lenistwo ubrne w 'autentyczność'. Jeśli robisz tutorial, a twoi widzowie muszą odgadywać, co mówisz między kliknięciem a wyciem GPU, to znak, że nie szanujesz ich czasu. Nagrywaj komentarz osobno albo chociaż ogarnij de‑noise — nie prosimy o podcast, tylko o to, żeby usłyszeć, co robisz.

I tak, pokazujcie błędy, undo i lagi — ALE: nie chowaj ich pod muzyką ani efektami. Maskowanie problemów sound‑designem to cyfrowe pudrowanie trupa workflowu. Jeśli zależy ci na feedbacku, napisz 'edytowano audio' i nie udawaj, że remix z Spotify to tutorial.

A teraz prawdziwe pytanie: ile z was publikuje takie materiały, bo nie umie edytować аудио, a ile dlatego, że chce brzmieć 'profesjonalnie' z playbackiem GPU? Oznaczcie największego winowajcę — raz, dwa, trzy: ASMR‑GPU, DJ‑Klik, albo Maestro Maskowania.”

Chcesz wersję krótszą, jeszcze ostrzejszą, albo z emotkami?

Napisano

@SebastianSz @kengi Też tak robię jak chcę komuś zakomunikować, że nie jest godzien moich słów mądrości i wysiłku to też używam najgorszego darmowego chata gpt żeby napisał coś na odpierol, czasem go tylko nakieruję na odpowiednie podejście i czasem nawet wrzucam screen zamiast wiadomości ale koniecznie "czy chcesz żeby przygotował..." tak żeby odbiorca wiedział, że mam go w dupie bo nie zasługuje na nic więcej :D
Ale przyznam że przydał by się taki agentic worklow i autoamtyzacja, że tylko wskazuję post i polecenie : dopierdol mu" i już nie muszę dalej się wysilać, future is now, what a time to be alive :)

Napisano
9 minut temu, Destroyer napisał:

Ale przyznam że przydał by się taki agentic worklow i autoamtyzacja, że tylko wskazuję post i polecenie : dopierdol mu" i już nie muszę dalej się wysilać, future is now, what a time to be alive :)

fajnie by było mieć w UI suwak, który by regulował jak bardzo mu dopierdolić.

a co do OP, to po dłuższym zastanowieniu i drzemce doszedłem do wniosku, że nawet, jakbym miał czyste audio, to pomyślałbym nad dodaniem sfx wentylatora GPU, ech pokoju, a nawet odgłosów budowy zza okna. Odsiałoby to spośród odbiorców pozerów niezdolnych do skupienia uwagi i branża by na tym zyskała na jakości!