Napisano 27 Listopad 200420 l Witam, wiecie moze jak zrobic efekt atmosfery ziemskiej? Chodzi mi dokladnie o ta blado niebieska "łune" ktora otacza ziemie. Probowalem cos zrobic glowem ale mi nie wyszlo :/ - wsadzam swiatelko centralnie do srodka globu ale wtedy nie wydostaje sie na powierzchnie..
Napisano 27 Listopad 200420 l może spróbuj wpakować planete w sphere które jest półprzezroczyste i efekt dodać w video poscie , jak brother mówi.
Napisano 27 Listopad 200420 l boshe.... co sie dzieje... dłużej pisałem tego posta niż przygotowywałem obrazek... jeszce kilka minu walki z materiałami i byłaby planeta jak nic ;)LUDZIE!!!!!! a moze ja taka zdolna bestia jestem???? ;) Pozdrawiam... i zaprzaszam do MYSLENIA i samodzielnego rozwiazywania elementarnych problemów !!! :) [edit] uprasza sie moderatorów o umieszczeni tego w rekomendacjach ;) [/edit]
Napisano 27 Listopad 200420 l ale wy kombinujecie - dwie sfery - wyedytujcie sobie czarno-białego opacity falloffa :) na początku powinien zbiegać aż do końca sfery wewnętrznej, a potem zmniejszać dość gwałtownie.
Napisano 27 Listopad 200420 l Sal.... problem zaczyna sie przy animacji i ruchu kamery poza tym wzdaje mi sie, ze zdeczko zgubi sie 3d.... pomijam problem z materialami...... ale ja zawsze widze problemy tam gdzie ich nie ma :)
Napisano 27 Listopad 200420 l no to materiał wolumetryczny albo jakies SSS. Ale to tez sie do animek raczej nie nadaje z oczywistych wzgledow:P
Napisano 27 Listopad 200420 l nie widzę powodu asblaze, żeby coś się mogło z tym stać w trakcie animacji ;) zawsze można dać system cząsteczek :>
Napisano 27 Listopad 200420 l No i to jest rozwizanie, jak kilka innych:) Mam nadzieje ze MrFunky slyszal :)
Napisano 28 Listopad 200420 l w srodek kuli pakuje sie swaitelko omni (plus zabawa z parametrami i exclude), volume light i po herbacie... detale: Magazyn 3D 5/2001(27) tutek Marcina Dudka.