Jump to content

Featured Replies

Posted

witam

zamieszczam linka do powstajacej mojej stronki, na razie mam tylko intro :] ktore zajmuje .... uwaga tuturututu :P prawie 2,5 mega :/ i nie wiem jak lepiej skompresowac. W eksporcie flasha mam ustawiona muzyke na jakies 64 kbps dzwiek ktory sie pojawia na buttonach tak samo. Niektore animki to sekwencje filmowe zapisane pod bmp a pozniej pod jpg o quality 5 - podobnie same pojedyncze foty. Co do rysunkow to rysowalem, co po niektore kawal czasu temu, glownie postacie z gier i inne fascynujace rzeczy. Wracajac do stronki , dalem odbiorcy mozliwosc wyboru > ogladnac intro czy nie - w finalnej wersji zaznacze ile to intro zajmuje hyhy chyba kazdy bedzie klikal na skip intro :D - na razie nie dziala :P. Uzylem angielskich slowek, bo po polsku jakos to lewo bylo :/. Moj ang jest nie za dobry, wiec tutaj tez mam prosbe o weryfikacje. Muzyka nieco zmieniona z filmu Vanilla Sky. Film poniekad byl tez wzorem dla mnie , a raczej jego trailer. Oko to fragment VS nie moglem sie powstrzymac :) oczywiscie w sekwencji jpg. Inspiracja tez byly stronki/animki Hillmana Curtisa. To byloby na tyle, czekam na krytyke i nie tylko, by mi natchnienia do dalszej pracy nie braklo. pozdrawiam

http://home.autocom.pl/burnet/

• Replies 15
  • Views 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

bardzo fajne ci to wyszło :D lubie takie klimaciki

a te 2,5 MB u mnie się wcale długo nie wgrywało (mam neo+ 640kb/s) już chyba mało kto ma wolniejsze łącze

hmmm... nie lubię czekac 15 minut na załadowanie kilkusekundowego intro. Wogule intra wydają mi się festyniarstwem, o wiele bardziej wolę przejrzsysty i komunikatywny html. Ale to już moje zdanie.

dobrze że siedzę w pracy na dsl'u bo na moim sdi bym napewno nie czekał ;) Intro bardzo dobre, może nieco za długie ale technicznie super, podoba się :)

pozdrawiam

• Author

wlasnie postanowilem ze stronka w sumie bedzie prosta i taka postaram sie zrobic, a jako ze lubie dynamiczne intra z muzyczka w tle umiescilem takowe na stronie oczywiscie jesli ktos ma wolne lacze bedzie mogl pominac intro - stronka ogolnie wymierzona jest w takich odbiorcow jak np. firmy, a tam mysle ze maja dobre lacza.

Macie jakies pomysly jakby to uszczuplic jeszcze ? moze cos zmienic ?

Ja też lubie takie intra, szybko mi sie załadowało i baaardzo podobało:) czegóż wiecej chcieć:)

pozdrawiam

gutek

• Author

postanowilem jednak nieco uszczuplic to intro cos sie pomysli zrezygnuje z paru wybajerowany napisow czy cos, a teraz do nauki jakies egzaminy ponoc mam hyhy

Świetne, tylko z tą twarza na końcu coś zrób, bo niepasuje, takie zwykłe zdjęcie do reszty, ja bym trochę bardziej trace-noł we flashu:p

Dlatego nie wchodze na strony robione we flashu, zwłszcza gdy ma taki rozmiar. ZMniejsz rozmiar tego.

Wszytko flash?

• Author

witam, tak wszystko flash , nie lubie html a we flashu przyjemnie sie to tworzy, plik zmniejszylem do 900 kilo na ftp jednak nie wrzucam , doszedlem do wniosku, ze za dlugie to intro :/ i je wywale, zrobie jakies krotkie 4,5 sekundowe. Takie dlugie i zajmujace 900 kilo intro chyba mija sie z celem, szczegolnie ze chce pokazac poprostu swoje male portfolio. Nowe zalozenia sa takie: krotkie intro tytulem wstepu do strony, powiedzmy zapraszajace (albo odstraszajace hyhy zalezy jak mi wyjdzie :D), i sama stronka prosta , jakas muzyczka w tle , cos o mnie portfolio i kontakt :] co sadzicie ? pozdrawiam

• Author

hej

ps . mam prosbe, wie ktos moze jak moge ominac taki problem:

dzialy 2d i 3d otwieraja sie w tym samym oknie, kiedy klikam wstecz animacja pierwszej strony idzie od poczatku :) (wkurzajace) da sie to ominac ?

pozdrawiam ;)

intro ci wyszlo fajnie :) ale stronka (menu i wogóle) to już nie te klimat :P

albo jestem ślepy, albo faktycznie nie ma powrotu z 2d i 3d do menu głównego. jak dla mnie poważny błąd w nawigacji.

Dokładnie. Ja nie wiem czym ludzie się jarają z tym portfolio.

Pracki są pożądne, tego nie można zaprzeczyć, ale uzasadnienie flasha w tym przypadku też jest marne. To samo da się zrobić whtmlu, bez strat na niczym, no z wyjątkiem intra, które w tej wersji jest ok, ale powinno być jeszcze szybsze. 4 s to bardzo dużo. Jezeli nie jest loaderem w dzisiejszych czasach irytuje. Bo mało kto chce czekać na sciągnięcie, zeby poczekać sobie jeszcze trochę zanim obejrzy to co go interesuje. To tak jakby w telewizji przed blokiem relkam umieszczać 30 s czarny ekran z napisem loading. Widziałem bardzo mało intr uzasadnionych. To jest nienajgorsze, ale mogłobyć szybsze.

Całość stronki też się zapowiada poprawnie. Ale bez fajerwerków, chyba nawet trafiasz w założenia. Ale widziawszy twoje pracki wcześniej (oiekty low-poly) spodziewałem się wypierdu, więc stronka mnie rozczarowała.

Spróbuj zrobić coś z czcionka, która wygląda na bez aliasowania. Jest bardzo poszarpana.

Poważnym błędem jest też brak powrotu do menu głównego z opcji 3d i 2d.

Jeżeli klikasz wstecz na przeglądarce (bo na flashu nie widziałem) to jasne że loadując jeszcze raz htmla przeładuje się się w nim flash. Zrobiłeśtak, że podlinkowałeś chyba (z tego co widzę) dwa flashe w innych htmlach. Tak się nie robi, bo będziesz miał takie głupie błędy.

Zrób tak, zę jeden swf ma odniesienie do 2 giego i ten drugi loaduje się w pierwszym, tym głównym. Uzyj do tego loadMovie, są przykłady w necie.

Na koniec się wyrażę tak: dlaczego ludzie używają flasha tam gdzie nie potrzeba !! Albo wkładaćie obrazki bitmapowe, albo loadujecie strony tak jak w html. Flash to po pierwsze grafika wektorowa, dynamika, możliwości action scripta. .. jezeli już łapiecie sięza tą technologię to wykorzystujcie ją chociaż trochę.

polecam http://www.favouritewebsiteawards.com