Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

jeden lubi od przodu inny od tyłu. Ja tam wolę boxa niż powierzchniami się bawić. A koledzy wojujący pracujcie pracujcie.

• Odpowiedzi 63
  • Wyświetleń 19,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Bardzo dobra zasada to ogół -> szczegół. Czy się wychodzi z boxa, cylindra, kulki, splinów, plane naprawdę ma zerowe znaczenie i jest kwestią upodobań. Ważne by ogarnąć proporcje i topo (najlepiej całej postaci) nim zacznie się zabawiać z jakimkolwiek detalem.

Po co?

To niesamowicie skraca proces tworzenia całej postaci, nim zanegujecie wypróbujcie...

Napisano

no ale to przecież generalna zasada w każdej dziedzinie.....

NIe ma znaczenia, czy to rysunek artystyczny, portret, projekt architektoniczny czy maszynowy, czy też model. Zeby dodać detale trzeba mieć bazę w postaci ogólnego modelu. IHMO praca nad detalami bez głownego przypomina projektowanie łazienki zaczawszy od fug miedzy płytkami:))

- - - - -

na razie moje updatey bedą szczątkowe. Niestety znów przywaliła mnie górka pracy;/

Napisano

Lookas- to teraz zupełnie nie rozumiem, mówisz jedno, podpierasz przykładem więc dobrze wiesz o co chodzi.... A robisz totalnie coś odwrotnego, zajmujesz się detalami jak kształt ust czy nosa, a nie masz nawet ogólnej bryły głowy czy wyznaczonego miejsca na uszka...

Napisano

no ja próbowałem obie techniki i Pioniera preferuje, wszytsko to kwestia przyzwyczajeń jezeli tylko trzyma poziom.

the force is with you Empeck but you are not HiPoly yet:)

Napisano

Oczywiście że masz rację. Każda technika jest ok, pod warunkiem że efekt jest dobry. Ja po prostu wolę z boxa. Nie jestem hipoly i nie zamierzam - no chyba że mówimy o hipoly do palenia normalmap, wówczas jestem gotów się przemóc ;)

Napisano

Gotham:))

Zwróć uwage na to, ze napisałem, ze to szkic:))

W moim wypadku bazą była jedna scianka, z której powstało coś w stylu twarzy:)) Nie zamierzałem z tego co widac wymodelowac całej postaci.....

W tym wypadku chodziło tylko o test pewnego pomysłu:))

Napisano

Widzę że zupełnie inaczej rozumiemy pewne terminy i w ogóle mamy inne podejście do takich prac. Nie ma w takim razie co się zagłębiać w dyskusje, donikąd nie doprowadzą po prostu.

Napisano

lookas - do roboty, a nie, ze ludzie czekaja z niecierpliwoscia na cokolwiek co mozna obejzec, a tu sterta tekstu, ktora mozna na makulature oddac :P a tak na powaznie - dopoki nie zobacze jakichs postepow, nie dostaniesz ode mnie materialow, ktore obiecalem :D

Ps. Pionier - Lookas mi mowil, ze dopoki Ty nie zrobisz czegos co przypomina ta dziewczyne to on palcem w tym kierunku nie ruszy ;)

pozdrawiam i czekam na rozwoj sytuacji