Napisano 8 Czerwiec 200519 l jeden lubi od przodu inny od tyłu. Ja tam wolę boxa niż powierzchniami się bawić. A koledzy wojujący pracujcie pracujcie.
Napisano 8 Czerwiec 200519 l Bardzo dobra zasada to ogół -> szczegół. Czy się wychodzi z boxa, cylindra, kulki, splinów, plane naprawdę ma zerowe znaczenie i jest kwestią upodobań. Ważne by ogarnąć proporcje i topo (najlepiej całej postaci) nim zacznie się zabawiać z jakimkolwiek detalem. Po co? To niesamowicie skraca proces tworzenia całej postaci, nim zanegujecie wypróbujcie...
Napisano 8 Czerwiec 200519 l no ale to przecież generalna zasada w każdej dziedzinie..... NIe ma znaczenia, czy to rysunek artystyczny, portret, projekt architektoniczny czy maszynowy, czy też model. Zeby dodać detale trzeba mieć bazę w postaci ogólnego modelu. IHMO praca nad detalami bez głownego przypomina projektowanie łazienki zaczawszy od fug miedzy płytkami:)) - - - - - na razie moje updatey bedą szczątkowe. Niestety znów przywaliła mnie górka pracy;/
Napisano 8 Czerwiec 200519 l Lookas- to teraz zupełnie nie rozumiem, mówisz jedno, podpierasz przykładem więc dobrze wiesz o co chodzi.... A robisz totalnie coś odwrotnego, zajmujesz się detalami jak kształt ust czy nosa, a nie masz nawet ogólnej bryły głowy czy wyznaczonego miejsca na uszka...
Napisano 8 Czerwiec 200519 l Gotham ma oczywiscie racje ;))) pierw sie zaczyna od bryly patrzac na proporcje , a pozniej sie dodaje detalki. Ale technika Pioniera tez jest dobra daje ogromne mozliwosci nad panowaniem nad edge flowem ;) Wystarczy popatrzec na pracka kwaka ;d
Napisano 8 Czerwiec 200519 l no ja próbowałem obie techniki i Pioniera preferuje, wszytsko to kwestia przyzwyczajeń jezeli tylko trzyma poziom. the force is with you Empeck but you are not HiPoly yet:)
Napisano 8 Czerwiec 200519 l Oczywiście że masz rację. Każda technika jest ok, pod warunkiem że efekt jest dobry. Ja po prostu wolę z boxa. Nie jestem hipoly i nie zamierzam - no chyba że mówimy o hipoly do palenia normalmap, wówczas jestem gotów się przemóc ;)
Napisano 9 Czerwiec 200519 l Gotham:)) Zwróć uwage na to, ze napisałem, ze to szkic:)) W moim wypadku bazą była jedna scianka, z której powstało coś w stylu twarzy:)) Nie zamierzałem z tego co widac wymodelowac całej postaci..... W tym wypadku chodziło tylko o test pewnego pomysłu:))
Napisano 9 Czerwiec 200519 l Widzę że zupełnie inaczej rozumiemy pewne terminy i w ogóle mamy inne podejście do takich prac. Nie ma w takim razie co się zagłębiać w dyskusje, donikąd nie doprowadzą po prostu.
Napisano 15 Czerwiec 200519 l lookas - do roboty, a nie, ze ludzie czekaja z niecierpliwoscia na cokolwiek co mozna obejzec, a tu sterta tekstu, ktora mozna na makulature oddac :P a tak na powaznie - dopoki nie zobacze jakichs postepow, nie dostaniesz ode mnie materialow, ktore obiecalem :D Ps. Pionier - Lookas mi mowil, ze dopoki Ty nie zrobisz czegos co przypomina ta dziewczyne to on palcem w tym kierunku nie ruszy ;) pozdrawiam i czekam na rozwoj sytuacji