Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, szukałem na forum i znalazłem kilka wątków o tym problemie (o wyskakiwaniu błędu vray exception przy renderowaniu złożonej sceny) ale w każdej znich przyczyną okazywała się za mała pamięć RAM, lub błąd w mliku .max, w mojej sytuacji jest jednak inaczej - otóż miałem ostatnio problem z maxem i musiałem reinstalować cały soft. Po wczytaniu sceny, która renderowała mi się przed reinstalacją bez problemu, pojawia się informacja o błędzie, dlaczego?

W vrayu zaznaczona jest opcja "dynamic memory" a wszystkie ustawienia windowsa oraz sprzęt w pc są takie jak były przed reinstalką.

Prubowałem również zmergować scenę do nowego pliku maxa ale nie pomaga.

No i ostatnia informacja - błąd ten nie jest związany (chyba) z wersją vraya, bo mam najnowszą...

Proszę o pomoc!

• Odpowiedzi 19
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A przed instalacja uzywales innej wersji vraya ?? np 1.09, a teraz 1.47 ;) ??

Napisano

- najnowsze nie znaczy najlepsze :P

- "próbowałem" :P

- ten błąd jak próbujesz otworzyć plik wyskakuje czy jak ?

- jaka jest treść błędu ?

Napisano

U mnie wywalało taki błąd, gdy miałem zbyt ostro podkreconą szyne systemowa - ram (albo proc - nie pamietam ;)) nie wyrabiał. Odpal superPI albo prime'a, a potem goldmema i sprawdz czy nie będą sypać błędami.

Napisano

masz strasznie starą wersje vraya ;] najnowsza jest 1.47.03

instalowales ubdate 7.5 dla maxa ? jak tak to odinstaluj bo to gowno i praktycznie nic nie daje ;] a powoduje niezly spadek predkosci vraya (nawet 4 krotny) jak pisal Valdo na vraylowskim forum ...

Napisano
  • Autor

Marcin mam zainstalowanego 7.5 - no ale to nie to bo przed reinstalacją też miałem, ale jak mówisz że to takie g. to faktycznie może go wywalę, no a wiadomo może kiedy będzie już vray 1.5?

kozioo, mam podkręconą szynę ... zaraz "odkręcę" i sprawdzę ;)

Napisano

a ... zapomnialem ... u mnei pomoglo wlaczenie vray frame buffer (zakladka w ustawieniach rendera o takiej samej nazwie)

Napisano
  • Autor

szeryfie ty mi tu nie mów o /3gb bo przez to właśnie jest ten problem - jak to sobie ustawiłem dwa dni temu to mi cały system runął :P

Wszystko trzeba było instalować od początku - 2 dni roboty (ufff...) :)

a tak poza tym to na jakie wartości ustawić bitmap pgera?

Marcin - nie pomogło :(

Napisano
masz strasznie starą wersje vraya ;] najnowsza jest 1.47.03

instalowales ubdate 7.5 dla maxa ? jak tak to odinstaluj bo to gowno i praktycznie nic nie daje ;] a powoduje niezly spadek predkosci vraya (nawet 4 krotny) jak pisal Valdo na vraylowskim forum ...

no to jesli tak jest to moze vraj to shit:D bo "nic nie daje" to dosyc subiektywne stwierdzenie... tym bardziej ze nie wszyscy na swiecie uzywaja tego hghmmm renderera:)

Napisano

danilo - jesli zjarałes ram/procka/płyte to odkręcenie nic nie da:D

puść goldmema, a potem super PI. Albo w odwrotnej kolejności ;)

Napisano
szeryfie ty mi tu nie mów o /3gb bo przez to właśnie jest ten problem - jak to sobie ustawiłem dwa dni temu to mi cały system runął :P

Wszystko trzeba było instalować od początku - 2 dni roboty (ufff...) :)

a tak poza tym to na jakie wartości ustawić bitmap pgera?

Marcin - nie pomogło :(

nie zostawiłeś oryginalnej linijki w pliku boot.ini? trzeba było podłączyć dysk do innego kompa i przeedytować plik a nie od razu format.

mogło się wysypywać przy starcie systemu ale raczej nie powinno niczego uszkodzić.

Napisano

A ja mam vraya 1.09 i mi sie podobo. I nie kombinuje :P, bo nauczyłem sie z życia że lepiej nie kombinowac :)

Napisano

mnie wyskakuje podobny błąd gdy stosuję światła skylight lub photometric. W ogóle można używać tych świateł we VRAYU?

ps. sory że w tym wątku;

Napisano

skylighta maxowego od biedy można użyć, ale mnie w tym wypadku wywalał czasami błędy i nie renderował prawej części obrazu (po co używać maxowego, jak masz vrayowskiego skylighta, który renderuje sie kilkadziesiąt razy szybciej i daje mniej ziarna), co do photometric lights, to można uzywać, ale nie wszystkich, zobacz do helpa

Napisano
  • Autor

kozioo może to głupie ale w necie jest mnóstwo stron na których wspomniane jest goldmem ale nie ma strony z której możnaby go było ściągnąć... Skąd można go pobrać?

Napisano
  • Autor

Dobra sprawdziłem pamięć za pomocą tych programów - żadnych błędów nie ma - wszystko ok... więc czemu nie działa :(