Napisano 5 Czerwiec 200519 l Witam, szukałem na forum i znalazłem kilka wątków o tym problemie (o wyskakiwaniu błędu vray exception przy renderowaniu złożonej sceny) ale w każdej znich przyczyną okazywała się za mała pamięć RAM, lub błąd w mliku .max, w mojej sytuacji jest jednak inaczej - otóż miałem ostatnio problem z maxem i musiałem reinstalować cały soft. Po wczytaniu sceny, która renderowała mi się przed reinstalacją bez problemu, pojawia się informacja o błędzie, dlaczego? W vrayu zaznaczona jest opcja "dynamic memory" a wszystkie ustawienia windowsa oraz sprzęt w pc są takie jak były przed reinstalką. Prubowałem również zmergować scenę do nowego pliku maxa ale nie pomaga. No i ostatnia informacja - błąd ten nie jest związany (chyba) z wersją vraya, bo mam najnowszą... Proszę o pomoc!
Napisano 5 Czerwiec 200519 l A przed instalacja uzywales innej wersji vraya ?? np 1.09, a teraz 1.47 ;) ??
Napisano 5 Czerwiec 200519 l - najnowsze nie znaczy najlepsze :P - "próbowałem" :P - ten błąd jak próbujesz otworzyć plik wyskakuje czy jak ? - jaka jest treść błędu ?
Napisano 5 Czerwiec 200519 l Autor hindus no oczywiście że "próbowałem" ale pisałem szybko ;P ten błąd wyskakuje podczas renderowania sceny, przed i po reinstalacją mam vraya 1.45.70, a oto i błąd http://img94.echo.cx/img94/452/blad8va.jpg
Napisano 5 Czerwiec 200519 l U mnie wywalało taki błąd, gdy miałem zbyt ostro podkreconą szyne systemowa - ram (albo proc - nie pamietam ;)) nie wyrabiał. Odpal superPI albo prime'a, a potem goldmema i sprawdz czy nie będą sypać błędami.
Napisano 5 Czerwiec 200519 l masz strasznie starą wersje vraya ;] najnowsza jest 1.47.03 instalowales ubdate 7.5 dla maxa ? jak tak to odinstaluj bo to gowno i praktycznie nic nie daje ;] a powoduje niezly spadek predkosci vraya (nawet 4 krotny) jak pisal Valdo na vraylowskim forum ...
Napisano 5 Czerwiec 200519 l Autor Marcin mam zainstalowanego 7.5 - no ale to nie to bo przed reinstalacją też miałem, ale jak mówisz że to takie g. to faktycznie może go wywalę, no a wiadomo może kiedy będzie już vray 1.5? kozioo, mam podkręconą szynę ... zaraz "odkręcę" i sprawdzę ;)
Napisano 5 Czerwiec 200519 l Autor dobra mam vraya 1.47.03 no i dalej wyskakuje mi ten błąd: http://img90.echo.cx/img90/8401/blad21qw.jpg ta scena była renderowana "bez jąkniącia" przed reinstalacją - więc to nie może być wina pamięci... Co jest?
Napisano 5 Czerwiec 200519 l Włącz bitmap pager w preferencjach albo ustaw /3gb w boot.ini dla systemu.
Napisano 5 Czerwiec 200519 l a ... zapomnialem ... u mnei pomoglo wlaczenie vray frame buffer (zakladka w ustawieniach rendera o takiej samej nazwie)
Napisano 5 Czerwiec 200519 l Autor szeryfie ty mi tu nie mów o /3gb bo przez to właśnie jest ten problem - jak to sobie ustawiłem dwa dni temu to mi cały system runął :P Wszystko trzeba było instalować od początku - 2 dni roboty (ufff...) :) a tak poza tym to na jakie wartości ustawić bitmap pgera? Marcin - nie pomogło :(
Napisano 5 Czerwiec 200519 l masz strasznie starą wersje vraya ;] najnowsza jest 1.47.03 instalowales ubdate 7.5 dla maxa ? jak tak to odinstaluj bo to gowno i praktycznie nic nie daje ;] a powoduje niezly spadek predkosci vraya (nawet 4 krotny) jak pisal Valdo na vraylowskim forum ... no to jesli tak jest to moze vraj to shit:D bo "nic nie daje" to dosyc subiektywne stwierdzenie... tym bardziej ze nie wszyscy na swiecie uzywaja tego hghmmm renderera:)
Napisano 5 Czerwiec 200519 l danilo - jesli zjarałes ram/procka/płyte to odkręcenie nic nie da:D puść goldmema, a potem super PI. Albo w odwrotnej kolejności ;)
Napisano 5 Czerwiec 200519 l szeryfie ty mi tu nie mów o /3gb bo przez to właśnie jest ten problem - jak to sobie ustawiłem dwa dni temu to mi cały system runął :P Wszystko trzeba było instalować od początku - 2 dni roboty (ufff...) :) a tak poza tym to na jakie wartości ustawić bitmap pgera? Marcin - nie pomogło :( nie zostawiłeś oryginalnej linijki w pliku boot.ini? trzeba było podłączyć dysk do innego kompa i przeedytować plik a nie od razu format. mogło się wysypywać przy starcie systemu ale raczej nie powinno niczego uszkodzić.
Napisano 6 Czerwiec 200519 l A ja mam vraya 1.09 i mi sie podobo. I nie kombinuje :P, bo nauczyłem sie z życia że lepiej nie kombinowac :)
Napisano 6 Czerwiec 200519 l mnie wyskakuje podobny błąd gdy stosuję światła skylight lub photometric. W ogóle można używać tych świateł we VRAYU? ps. sory że w tym wątku;
Napisano 6 Czerwiec 200519 l skylighta maxowego od biedy można użyć, ale mnie w tym wypadku wywalał czasami błędy i nie renderował prawej części obrazu (po co używać maxowego, jak masz vrayowskiego skylighta, który renderuje sie kilkadziesiąt razy szybciej i daje mniej ziarna), co do photometric lights, to można uzywać, ale nie wszystkich, zobacz do helpa
Napisano 6 Czerwiec 200519 l Autor kozioo może to głupie ale w necie jest mnóstwo stron na których wspomniane jest goldmem ale nie ma strony z której możnaby go było ściągnąć... Skąd można go pobrać?
Napisano 6 Czerwiec 200519 l Autor Dobra sprawdziłem pamięć za pomocą tych programów - żadnych błędów nie ma - wszystko ok... więc czemu nie działa :(