Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Zawsze marzyłem o tworzeniu gier, tylko jakoś... nie chce mi się programować (mimo, że studiuję informatykę ;))

Mam pytanie: czy dałoby radę tak w kilka minut jakimś prostym sposobem (programem) odpalić sobie scenkę z 3dsmaxa i się po niej przechadzać?

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 2,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

tak w 3dsmaxie jest wbudowana taka opcja ale teraz nie pamiętam dokładnie jak się nazywa - sprawdź w tutorialach :)

Napisano

3ds max 7 to potrafi i to nazywa się walkthrough mode ...

Napisano
  • Autor

Eeeeee..... tak to ja umiem ;)

Nie o to biega (chodzi? ;)). Walkthrough to tylko latanie po viewporcie a mi chodzi o latanie/chodzenie po już zrenderowanym obiekcie.

Napisano

Dobre pytanie. Wiem że jest coś takiego jak turn tool (http://www.turntool.com). Ale jest to raczej kiepskie, nie ma świeteł i nie najlepsza jakość. Żeby jeszcze nie przelatywało się przez ściany...

Napisano

Wystarczy miec silnik (np. TGE) :P

wyexportowac wszystko (kazdy obiekt osobno), postawic na lokacji, ustawic kolizje, ustawic swiatla i ma sie lokacje po ktorej mozna *chodzic*.

ale raczej 2 minut Ci to nie zajmie, troszku wiece ;). To nie jest takie latwe, nawet majac gotowy AAA silnik.

A o takim programie nigdy nie slyszalem, nie mam pojecia jak taki program moze szukac kolizji na *calej scenie* + oswietlenie + generacja terraina (no chyba ze jakis interior jest po ktorym mozna chodzic)

Jak znajdziesz cos takiego, bede wdzieczny za linka.

Napisano
  • Autor

No tak...eee...silnik... mam 1.6 16V 110 KM, nada się? ;)

A tak serio, to mimo, że w tym dziale posta zamieściłem, to nie mam pojęcia o robieniu gier. Analizowałem poprzedniego posta i:

-mieć silnik - znaczy ściągnąć?

-wyeksportować wszystko - to jasne

-postawić na lokacji - mam nadzieję, że nie chodzi o biurko, bo już nie mam miejsca ;)

-ustawić światła - tzn. maxowe olać i zrobić nowe? ale gdzie?

-kolizje - nie potrzebne na razie

Napisano
No tak...eee...silnik... mam 1.6 16V 110 KM, nada się? ;)

Nie ;)

Jeżeli chcesz tylko pochodzić to 'wystarczy Ci' na przykładm gra Unreal + edytor UnrealEd (albo HL2/Quake3/Far Cry/cokolwiek-innego-co-ma-edytor)

Nie do końca ;D Ale UnrealEd łapie ładnie pliki .ASE

-postawić na lokacji - mam nadzieję, że nie chodzi o biurko, bo już nie mam miejsca ;)

Może czas posprzątać?

-ustawić światła - tzn. maxowe olać i zrobić nowe? ale gdzie?

W edytorze

-kolizje - nie potrzebne na razie

Skoro tak twierdzisz... Bez kolizji przelecisz przez podłogę ;D

Napisano
  • Autor

Jeżeli chcesz tylko pochodzić to 'wystarczy Ci' na przykładm gra Unreal + edytor UnrealEd (albo HL2/Quake3/Far Cry/cokolwiek-innego-co-ma-edytor)

No do HL i CSa starego robiłem kiedyś. Mam też HL2 i też bym zrobił wypas, ale... musiałbym eksportować każdy obiekt osobno chyba i do tego tekstury, nie? W sumie pomysł dobry jak dla mnie do domu, ale już bez HL`a nikt tego nie obejrzy.

Skoro tak twierdzisz... Bez kolizji przelecisz przez podłogę ;D

A jeśli o takie kolizje chodzi, to tak ;)

Napisano

kupic, zrobic, sciagnac demo, .. etc

postawić na lokacji - mam nadzieję, że nie chodzi o biurko, bo już nie mam miejsca ;)

Wyexportowac to do systemu plikow jakie odczytuje silnik - zaleznie od rodzaju meshow jakie chce sie exportowac.

porozstawiac wszystkie obiekty w edytorze *lokacji*, tak by stworzyc jedna calosc sceny (lokacji?)

ustawić światła - tzn. maxowe olać i zrobić nowe? ale gdzie?

Zalezy od silnika, u nas w TGE interiory sa oswietlane przy ladowaniu misji (statyczne generowane cienie) , a inne obiekty maja dynamiczne oswietlenie ktore ustawia sie w edytorze (czyli tak jak w maxie wkladasz w scene np. Omni)

Czyli - nie da sie tego zrobic w 2 minuty. no chyba ze znajdziesz takowy program, ale watpie by taki istnial. (i robil to w 2 minuty ;) )

Napisano

Moze jakis game maker ? Tam bys mógł sie przechadzac po scence. Ew. Dark Basic ale tu juz troche dłużej.