Lucas Napisano 9 Czerwiec 2003 Napisano 9 Czerwiec 2003 Mam zamiar zrobić mój rower:)(Fuji Boulevard). Będzie miał full ekwipunek, taki sam jaki jest na nim w chwili obecnej:). Narazie początek ramy:
SiD Napisano 9 Czerwiec 2003 Napisano 9 Czerwiec 2003 Poczatek spokojny i mało mówiący , ale jak rower z full wyposarzeniem , to czekam na reszte i powodzenia :d
Lucas Napisano 9 Czerwiec 2003 Autor Napisano 9 Czerwiec 2003 Ale te na przedzie to musze jeszcze poprawić:|
Marcin_ps Napisano 10 Czerwiec 2003 Napisano 10 Czerwiec 2003 wszystko ladnie ale czy w tyle to nie powinno nie byc zlaczone miejsce na kola ??
Lucas Napisano 11 Czerwiec 2003 Autor Napisano 11 Czerwiec 2003 Chodzi ci o te dwie krótkie rurki? Ona mają tam być, są ustawione akurat tak, że kolo się zmieści:)
Marcin_ps Napisano 11 Czerwiec 2003 Napisano 11 Czerwiec 2003 wlasciwie to nie o to mi chodzilo ale o to
mORPH Napisano 11 Czerwiec 2003 Napisano 11 Czerwiec 2003 Kurcze nie którzy to mają wyobraźnie..... Ciągle ogladam jakies takie prace, że mało się nie posrma z zachwytu. Piękne, wzniosłe i emanujące pięknem. Dzieła sztuki!!!! Wiesz w twojej pracy nie ma ani dzieła ani sztuki, co nie oznacza że nie może tego być w realistycznych pracach....
Lucas Napisano 12 Czerwiec 2003 Autor Napisano 12 Czerwiec 2003 Hmmm, dzięki za zwrócenie uwagi Marcin:) Jakoś to przeoczyłem[hmmm]
Marcin_ps Napisano 12 Czerwiec 2003 Napisano 12 Czerwiec 2003 Lucas z tyl tez :P do poprawki a od tego sie tu pisze zeby ktos mogl pomoc :)
giegiel Napisano 12 Czerwiec 2003 Napisano 12 Czerwiec 2003 Fajny rowerek!!Jak robiłeś spawy??Bo trż chce zrobić mój rowerek (Giant Rincon).
Lucas Napisano 13 Czerwiec 2003 Autor Napisano 13 Czerwiec 2003 Całość ramy jest zrobinoa z cylindrów, najpierw je sobie w odpowiednich miejscach poustawiałem, wyciąłem face\'y w miejscach łączeń dwóch elementów i łączyłem je poprzez connect compound object. Potem ewentualnie poprawiałem pozycje niektórych wierzchołków.
Lucas Napisano 13 Czerwiec 2003 Autor Napisano 13 Czerwiec 2003 Update: prawie skończone koło, bieżnik troche się jeszcze zmieni gdy nałoże texturkę.
Lucas Napisano 14 Czerwiec 2003 Autor Napisano 14 Czerwiec 2003 Cicho to starsznie... napiszcie coś:)
inespew Napisano 14 Czerwiec 2003 Napisano 14 Czerwiec 2003 spoko ci idzie jak narazie ........jak mozesz pokaz render z 2 kołami i ramą ........
Xiz Napisano 14 Czerwiec 2003 Napisano 14 Czerwiec 2003 Świetny pomysł, sam się przymierzałem do zrobienia swojego rowerka. Do rzeczy: szprychy powinny byc ustawione w jednakowej odległości (chyba że to Shimano lub Rolf), mufa suportowa trochę za gruba i miedzy główką ramy a widelcem powinny być stery. To tyle narazie, pozdrawiam.
Lucas Napisano 14 Czerwiec 2003 Autor Napisano 14 Czerwiec 2003 Właśnie tak popatrzyłem na te szprychy.... musze jeszcze raz je porozmieszczać, wentyl dojdzie:) w końcu mowiłem, że jeszcze nie skończona. Xiz, te stery to chodzi o łożyska i te sprawy czy co? Jeśli tak to oczywiście że zrobię:).
Lucas Napisano 14 Czerwiec 2003 Autor Napisano 14 Czerwiec 2003 Update: poprawiłem pozycję szprych, teraz są już mniejwięcej w odpowiednich odlegołościach:]. Dodałem wentyl i zaczepy na tylni hamulec.
uncle Napisano 15 Czerwiec 2003 Napisano 15 Czerwiec 2003 dalbys mu jakis dwopolkowy amortyzator a nie widelki ;d
Lucas Napisano 15 Czerwiec 2003 Autor Napisano 15 Czerwiec 2003 To jest mój rower i nie mam amortyzatora:P, może potem jakiś zrobię:).
inespew Napisano 15 Czerwiec 2003 Napisano 15 Czerwiec 2003 Lucas jak narazie bardzo mi sie podoba, bardzo dobre proporcje......czekam na więcej
Lucas Napisano 16 Czerwiec 2003 Autor Napisano 16 Czerwiec 2003 Update: przedni wielotryb, musze jeszcze do niego osłonkę zrobić.
Kinool Napisano 16 Czerwiec 2003 Napisano 16 Czerwiec 2003 no plosze widze ze prace posuwaja sie calkiem niezle :) ciekaw jestem textorek bo model jest GIT :D
inespew Napisano 16 Czerwiec 2003 Napisano 16 Czerwiec 2003 Lucas mam pytanko jak robiłes te zabki na zębatce ?????
Lucas Napisano 17 Czerwiec 2003 Autor Napisano 17 Czerwiec 2003 Po meshmothie cylindra o dość małej ilości boków dałem extrude ząbków, tyle, że musiałem robić w doch etapach, żeby były od siebie oddzielone, tzn. wybierałem co drugi, jak je wyextrudowałem to brałem nastęnpne.
Pablo Napisano 17 Czerwiec 2003 Napisano 17 Czerwiec 2003 Ladnie Ci to wychodzi....a powiedz mi czy masz juz pomysl na scenke koncowa? czy bedzie gdzies stal obok czegos...czy moze GI,Plane bialy i to wszycho?? pozdr
Lucas Napisano 17 Czerwiec 2003 Autor Napisano 17 Czerwiec 2003 Najchętniej zrobiłbym scene podczas jazdy po jakieś piaszczystej, górskiej drodze. Żeby tak zrobić, muszę jedank jeszcze jakiegoś bajkera zrobić:).
inespew Napisano 19 Czerwiec 2003 Napisano 19 Czerwiec 2003 jak narazie ladnie ci idzie-podziwiam i czekam na łańcuch :P
Lucas Napisano 23 Czerwiec 2003 Autor Napisano 23 Czerwiec 2003 Update: tylni wielotryb. Nawet sie nie domyślacie jak byardzo nie chciało mi się go robić ale wkońcu się zabrałem do tego:P
kulexy Napisano 23 Czerwiec 2003 Napisano 23 Czerwiec 2003 no, niezle:D Co do tylnego wielotrybu to robiles osobno kazda zebatke czy po prosty ja klonowales i potem skalowales??
Lucas Napisano 24 Czerwiec 2003 Autor Napisano 24 Czerwiec 2003 No tak pół na pół:), tylko 4 większe tryby są skonowane i zeskalowane, ten największy robiłem oddzielnie a 2 najmniejsze są znacznie przerobione. Gdybym tak je tylko skalował to najmniejszy trybik wyglądałby chyba jak grzebień[lol2]
Tomasz Kucharz Napisano 24 Czerwiec 2003 Napisano 24 Czerwiec 2003 Jest OK. Jesli rowerek ma być realistyczny to proponuje poprawić tylne tryby - nie chodzi mi o modeling tylko orientację wg. siebie - ząbki nie mogą być w jednej osi. Proponuje też pobawić sie troche wagą vertexów - na cały obiekt nałożyłeś MeshSmooth - przez krawędzie które powinny być ostre są zaokrąglone NP przy tylnym kole ucho zaraz przy śrubie która trzyma koło Reszta jest całkiem spoko. Sprawa jest o tyle fajna że masz mase referencji w necie i możesz dopracować idealnie każdy szczegół POZDRAWIAM
Lucas Napisano 24 Czerwiec 2003 Autor Napisano 24 Czerwiec 2003 Dokładnie:), robię go z bocznego blueprinta, znalazłem na stronie producenta:D
ChaoS Napisano 24 Czerwiec 2003 Napisano 24 Czerwiec 2003 spoko to wyglada czekam na renderka z texturkami i z lancuchem ofcorse :)[piwo]
Lucas Napisano 24 Czerwiec 2003 Autor Napisano 24 Czerwiec 2003 Do texturek to jeszcze daleko...............:P, sam jak pomyślę ile jeszcze wymodelować trzeba to odechciewa mi się dalej robić ten model;).
Lucas Napisano 25 Czerwiec 2003 Autor Napisano 25 Czerwiec 2003 Zacząłem robić tylnią przerzutkę, narazie jest jej tyle:). Coś zwaliłem z proporcjami, albo widelec z tyłu za gruby, albo przerzutka za mała albo najprędzej jedno i drugie:P, poprawię to dopiero jak zrobię całą przerzutkę.
Kinool Napisano 25 Czerwiec 2003 Napisano 25 Czerwiec 2003 nom masz racje i widelec i przerzutka maja zachwiane proprcje ;) ale to pewnie nie problem, choc z widelcem moze byc nieco bardziej klopotliwe czekam na nastepne uploady i lancuch :D
kulexy Napisano 26 Czerwiec 2003 Napisano 26 Czerwiec 2003 moim zdaniem za maly ten widelec (czy jak to sie tam nazywa :) ) Aha... I nie zapomnij przykrecic sroby przy kolach, bo ci odpadna :D \"Zyczymy dalszych sukcesow erotycznych w domu oraz w pracy\" - Proncislaw (DGU Productions):D
Lucas Napisano 2 Lipiec 2003 Autor Napisano 2 Lipiec 2003 Po długiej ciszy update:D: skończona tylnia przerzutka, ew. jeszcze pare brakujących śrubek itp i zrobię łańcuch:D
Pablo Napisano 2 Lipiec 2003 Napisano 2 Lipiec 2003 masz rower w pokoju czy co? czy jaies dobre zdjecia ze tak ladnie i dokladnie robisz?:):) pozdr
Lucas Napisano 2 Lipiec 2003 Autor Napisano 2 Lipiec 2003 No właśnie cholera musze aż na balkon lecieć:P
inespew Napisano 2 Lipiec 2003 Napisano 2 Lipiec 2003 no ja życze powodzenia z tym łańcuchem żeby sie wszędzie zmieścił......bo jak narazie widze ze bedziesz poprawiał niektre części........[rotfl]
Rekomendowane odpowiedzi