Napisano 9 Czerwiec 200321 l Mam zamiar zrobić mój rower:)(Fuji Boulevard). Będzie miał full ekwipunek, taki sam jaki jest na nim w chwili obecnej:). Narazie początek ramy:
Napisano 9 Czerwiec 200321 l Poczatek spokojny i mało mówiący , ale jak rower z full wyposarzeniem , to czekam na reszte i powodzenia :d
Napisano 10 Czerwiec 200321 l wszystko ladnie ale czy w tyle to nie powinno nie byc zlaczone miejsce na kola ??
Napisano 11 Czerwiec 200321 l Autor Chodzi ci o te dwie krótkie rurki? Ona mają tam być, są ustawione akurat tak, że kolo się zmieści:)
Napisano 11 Czerwiec 200321 l Kurcze nie którzy to mają wyobraźnie..... Ciągle ogladam jakies takie prace, że mało się nie posrma z zachwytu. Piękne, wzniosłe i emanujące pięknem. Dzieła sztuki!!!! Wiesz w twojej pracy nie ma ani dzieła ani sztuki, co nie oznacza że nie może tego być w realistycznych pracach....
Napisano 12 Czerwiec 200321 l Autor Hmmm, dzięki za zwrócenie uwagi Marcin:) Jakoś to przeoczyłem[hmmm]
Napisano 12 Czerwiec 200321 l Lucas z tyl tez :P do poprawki a od tego sie tu pisze zeby ktos mogl pomoc :)
Napisano 12 Czerwiec 200321 l Fajny rowerek!!Jak robiłeś spawy??Bo trż chce zrobić mój rowerek (Giant Rincon).
Napisano 13 Czerwiec 200321 l Autor Całość ramy jest zrobinoa z cylindrów, najpierw je sobie w odpowiednich miejscach poustawiałem, wyciąłem face\'y w miejscach łączeń dwóch elementów i łączyłem je poprzez connect compound object. Potem ewentualnie poprawiałem pozycje niektórych wierzchołków.
Napisano 13 Czerwiec 200321 l Autor Update: prawie skończone koło, bieżnik troche się jeszcze zmieni gdy nałoże texturkę.
Napisano 14 Czerwiec 200321 l spoko ci idzie jak narazie ........jak mozesz pokaz render z 2 kołami i ramą ........
Napisano 14 Czerwiec 200321 l Świetny pomysł, sam się przymierzałem do zrobienia swojego rowerka. Do rzeczy: szprychy powinny byc ustawione w jednakowej odległości (chyba że to Shimano lub Rolf), mufa suportowa trochę za gruba i miedzy główką ramy a widelcem powinny być stery. To tyle narazie, pozdrawiam.
Napisano 14 Czerwiec 200321 l Autor Właśnie tak popatrzyłem na te szprychy.... musze jeszcze raz je porozmieszczać, wentyl dojdzie:) w końcu mowiłem, że jeszcze nie skończona. Xiz, te stery to chodzi o łożyska i te sprawy czy co? Jeśli tak to oczywiście że zrobię:).
Napisano 14 Czerwiec 200321 l Autor Update: poprawiłem pozycję szprych, teraz są już mniejwięcej w odpowiednich odlegołościach:]. Dodałem wentyl i zaczepy na tylni hamulec.
Napisano 15 Czerwiec 200321 l Autor To jest mój rower i nie mam amortyzatora:P, może potem jakiś zrobię:).
Napisano 15 Czerwiec 200321 l Lucas jak narazie bardzo mi sie podoba, bardzo dobre proporcje......czekam na więcej
Napisano 16 Czerwiec 200321 l Autor Update: przedni wielotryb, musze jeszcze do niego osłonkę zrobić.
Napisano 16 Czerwiec 200321 l no plosze widze ze prace posuwaja sie calkiem niezle :) ciekaw jestem textorek bo model jest GIT :D
Napisano 17 Czerwiec 200321 l Autor Po meshmothie cylindra o dość małej ilości boków dałem extrude ząbków, tyle, że musiałem robić w doch etapach, żeby były od siebie oddzielone, tzn. wybierałem co drugi, jak je wyextrudowałem to brałem nastęnpne.
Napisano 17 Czerwiec 200321 l Ladnie Ci to wychodzi....a powiedz mi czy masz juz pomysl na scenke koncowa? czy bedzie gdzies stal obok czegos...czy moze GI,Plane bialy i to wszycho?? pozdr
Napisano 17 Czerwiec 200321 l Autor Najchętniej zrobiłbym scene podczas jazdy po jakieś piaszczystej, górskiej drodze. Żeby tak zrobić, muszę jedank jeszcze jakiegoś bajkera zrobić:).
Napisano 23 Czerwiec 200321 l Autor Update: tylni wielotryb. Nawet sie nie domyślacie jak byardzo nie chciało mi się go robić ale wkońcu się zabrałem do tego:P
Napisano 23 Czerwiec 200321 l no, niezle:D Co do tylnego wielotrybu to robiles osobno kazda zebatke czy po prosty ja klonowales i potem skalowales??
Napisano 24 Czerwiec 200321 l Autor No tak pół na pół:), tylko 4 większe tryby są skonowane i zeskalowane, ten największy robiłem oddzielnie a 2 najmniejsze są znacznie przerobione. Gdybym tak je tylko skalował to najmniejszy trybik wyglądałby chyba jak grzebień[lol2]
Napisano 24 Czerwiec 200321 l Jest OK. Jesli rowerek ma być realistyczny to proponuje poprawić tylne tryby - nie chodzi mi o modeling tylko orientację wg. siebie - ząbki nie mogą być w jednej osi. Proponuje też pobawić sie troche wagą vertexów - na cały obiekt nałożyłeś MeshSmooth - przez krawędzie które powinny być ostre są zaokrąglone NP przy tylnym kole ucho zaraz przy śrubie która trzyma koło Reszta jest całkiem spoko. Sprawa jest o tyle fajna że masz mase referencji w necie i możesz dopracować idealnie każdy szczegół POZDRAWIAM
Napisano 24 Czerwiec 200321 l Autor Dokładnie:), robię go z bocznego blueprinta, znalazłem na stronie producenta:D
Napisano 24 Czerwiec 200321 l spoko to wyglada czekam na renderka z texturkami i z lancuchem ofcorse :)[piwo]
Napisano 24 Czerwiec 200321 l Autor Do texturek to jeszcze daleko...............:P, sam jak pomyślę ile jeszcze wymodelować trzeba to odechciewa mi się dalej robić ten model;).
Napisano 25 Czerwiec 200321 l Autor Zacząłem robić tylnią przerzutkę, narazie jest jej tyle:). Coś zwaliłem z proporcjami, albo widelec z tyłu za gruby, albo przerzutka za mała albo najprędzej jedno i drugie:P, poprawię to dopiero jak zrobię całą przerzutkę.
Napisano 25 Czerwiec 200321 l nom masz racje i widelec i przerzutka maja zachwiane proprcje ;) ale to pewnie nie problem, choc z widelcem moze byc nieco bardziej klopotliwe czekam na nastepne uploady i lancuch :D
Napisano 26 Czerwiec 200321 l moim zdaniem za maly ten widelec (czy jak to sie tam nazywa :) ) Aha... I nie zapomnij przykrecic sroby przy kolach, bo ci odpadna :D \"Zyczymy dalszych sukcesow erotycznych w domu oraz w pracy\" - Proncislaw (DGU Productions):D
Napisano 2 Lipiec 200321 l Autor Po długiej ciszy update:D: skończona tylnia przerzutka, ew. jeszcze pare brakujących śrubek itp i zrobię łańcuch:D
Napisano 2 Lipiec 200321 l masz rower w pokoju czy co? czy jaies dobre zdjecia ze tak ladnie i dokladnie robisz?:):) pozdr
Napisano 2 Lipiec 200321 l no ja życze powodzenia z tym łańcuchem żeby sie wszędzie zmieścił......bo jak narazie widze ze bedziesz poprawiał niektre części........[rotfl]